ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να τρώνε κόκκινο κρέας, καθώς και ως πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, αλλά  αυξάνει σημαντικά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Πρόσφατη έρευνα από την Κίνα διαπίστωσε ότι μια διατροφή μόλις 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο του γαστρικού καρκίνου (στομάχου) κατά 17%. Επιπλέον, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μελετών που καταδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και τον καρκίνο του εντέρου .

Ο καρκίνος του εντέρου είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο,σκοτώνει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους κάθε χρόνο . Ο καρκίνος του στομάχου είναι η 12η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο και σκοτώνει 1.000 άτομα ετησίως.(ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)

Για όσους αγαπούν το μπάρμπεκιου, αυτό είναι πολύ άσχημο νέο.

Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει βοδινό, μοσχάρι, αρνί, αρνί, χοιρινό και κατσίκι.τΟ Κόκκινο χρώμα τους προέρχεται από μια πρωτεΐνη στο μυ  που ονομάζεται μυοσφαιρίνη . Ο σκοπός της μυοσφαιρίνης είναι να αποθηκεύουν οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα με έναν τρόπο που είναι παρόμοια με το πώς heamaglobin μεταφέρει οξυγόνο στο αίματος.

Λευκά κρέατα, όπως τα ψάρια και το κοτόπουλο, δεν περιέχουν αυτην την πρωτεΐνη αυτή σε επίπεδα τόσο υψηλά.

Μυοσφαιρίνης διασπάται κατά την πέψη και σχηματίζει μια οικογένεια καρκινογόνες ενώσεις που ονομάζονται Ν-nitrosoes. Ο στόχος της nitrosoes είναι το DNA μέσα στα κύτταρα, τα οποία αλλάζουν μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση.

Η μακροχρόνια επίδραση πάρα πολύ μεθυλίωση είναι ότι το κύτταρο σταματά να παράγει τη σωστή ποσότητα των βασικών πρωτεϊνών και ενζύμων που χρειάζεται για να διατηρηθεί η κανονική λειτουργία – και αυτό γίνεται καρκινικό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο Ν-nitrosoes στο σώμα. Σε μια παλιά μελέτη με αρουραίους χρησιμοποιώντας τη χημική Ν-nitrosodiethylamine ως πρότυπο χημικό, οι ερευνητές βρήκαν μια δόση 0.000075 γραμμάρια ανά κιλό μάζας σώματος κάθε μέρα ήταν αρκετή για να προκαλέσει καρκίνο .

Βοηθώντας  την εξάπλωση του καρκίνου

Ακριβώς όπως κακή (είναι η ανακάλυψη από ερευνητές της Αυστραλίας ότι η κακή χοληστερόλη )(χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) βοηθά τους καρκίνους  να μεταναστεύουν σε νέες περιοχές στο σώμα.
Το ποσό των αυξήσεων της  χοληστερόλης εάν το κρέας υποβάλλεται σε επεξεργασία, όπως αυτά τα λουκάνικα.
Όλα τα κύτταρα του σώματος έχουν Velcro-όπως μόρια στην επιφάνειά τους που ονομάζεται ιντεγκρινών, η οποία να τους αναγκάσει να κολλούν μεταξύ τους. Κακή χοληστερόλη συμβάλλει στην προώθηση πιο ιντεγκρινών στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, ώστε όταν μετακινούνται μακριά από τον τόπο προέλευσής τους, θα είστε σε θέση να κολλήσουν και να λάβει κατοικία σε νέες περιοχές του σώματος.

Αντίθετα, η καλή χοληστερόλη, όπως αυτό που βρέθηκε στα ψάρια, ξηρούς καρπούς και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βοηθά να κρατήσει ιντεγκρινών στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων, που τους καθιστά λιγότερο πιθανό να εξαπλωθεί και εκ νέου αποδίδουν.

Το κόκκινο κρέας είναι πολύ υψηλή σε χοληστερόλη και το ύψος των αυξήσεων της χοληστερόλης, αν το κρέας είναι πολύ επεξεργασία (ας πούμε αντίο σε λουκάνικα). Για να μειώσετε την ποσότητα της χοληστερόλης που παίρνετε, επιλέξτε κομμάτια που είναι άπαχα ή έχουν υπερβολικό λίπος που αφαιρείται.

Ασφαλής κατανάλωση

Δεν θα πρέπει να κοπεί το κόκκινο κρέας από τη διατροφή σας εντελώς. Χρειάζεται κάποιες από αυτές για να πάρτε αρκετή πρωτεΐνη (για την οικοδόμηση και τη διατήρηση των μυών) και σιδήρου (για την παραγωγή του αίματος).

Το υπουργείο υγείας συνιστά μια διατροφή που αποτελείται από 65 γραμμάρια μαγειρεμένο κόκκινο κρέας την ημέρα (ή 90 με 100 γραμμάρια ωμού κρέατος). Για να το θέσουμε σε προοπτική το μέσο μέγεθος μπριζόλα είναι μεταξύ 200 και 350 γραμμαρίων.

Αλλά για να μειώσει πραγματικά τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου και του στομάχου, αυτό δεν είναι αρκετό για να μειώσει μόνο την ποσότητα του κόκκινου κρέατος που τρώτε. Μια ισορροπημένη διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά και ζάχαρη είναι επίσης αναγκαία.

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου, τότε είναι σημαντικό να  ελέγχεται τακτικά και να ενθαρρύνει άλλα μέλη της οικογένειας να κάνουν το ίδιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 50.

ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ
Nial Wheate
Senior Lecturer στη Φαρμακευτική Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ
ΔΉΛΩΣΗ ΑΠΟΚΆΛΥΨΗΣ

Αν θα θέλατε περισσότερες πληροφορίες σχετικά είτε εντέρου ή καρκίνο του στομάχου και τους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των ασθενειών, επισκεφθείτε τις Καρκίνου του Εντέρου Αυστραλία και Αντικαρκινικό Συμβούλιο της Αυστραλίας

ιστοσελίδες.http://theconversation.com/red-meats-a-tasty-treat-but-too-much-can-give-you-cancer-27158