ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Η σημασία της επαφής

Η επαφή είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και για να νιώθουμε καλά. Θυμηθείτε εκείνες τις φορές που νιώθατε θλιμμένες ή μόνες. Μια αγκαλιά ενός φίλου δεν σας έκανε να αισθανθείτε καλύτερα; Έτσι και το μωρό σας νιώθει καλύτερα όταν βρίσκεται προστατευμένο στη γεμάτη αγάπη αγκαλιά σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγγιγμα, καθώς και το μασάζ, βοηθάει το παιδί σας να πάρει βάρος και να αναπτύσσεται σωστά και ότι το βοηθάει και στην κοινωνική του ζωή όταν μεγαλώσει.

Οδηγίες μασάζ για ένα καλό ύπνο

Η πρώτη μας γλώσσα
Με πολλούς τρόπους, η επαφή είναι η πρώτη μας γλώσσα –μια γλώσσα που οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν και κατανοούν. Το τρυφερό άγγιγμα μπορεί να βοηθήσει τα μικρά μωρά να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και τα αγχωμένα μωρά να ηρεμίσουν πιο εύκολα. Σε πολλά νοσοκομεία και μαιευτήρια βάζουν τα νεογέννητα μωρά στον ώμο ή στην κοιλιά της μητέρας τους για να υπάρχει μεγαλύτερη επαφή ανάμεσα στο δέρμα της μαμάς και του νεογέννητου. Η επαφή μεταξύ μαμάς και μωρού τούς φέρνει συναισθηματικά πιο κοντά -μια διαδικασία που είναι γνωστή ως πρώτος δεσμός. Μια έρευνα έδειξε πως τα πρόωρα μωρά στα οποία έκαναν μασάζ έπαιρναν πιο πολύ βάρος και μπορούσαν να πάνε στο σπίτι με τους γονείς τους έξι μέρες πριν από τα μωρά στα οποία δεν έκαναν μασάζ.

Περισσότερη φροντίδα, λιγότερο κλάμα
Για πολλούς από εμάς, τα μωρά επικοινωνούν με το κλάμα. Θα έκλαιγαν λιγότερο τα μωρά αν τα ακουμπούσαμε πιο πολύ; Νέες έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή μαμάς και μωρού μπορεί να μειώσει το κλάμα. Οι ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα μαμάδων να κρατάνε τα μωρά τους αγκαλιά τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα. Έπειτα συνέκριναν τον τρόπο που κλαίγανε με μια ομάδα μωρών που τα κράταγαν αγκαλιά μία με δύο ώρες την ημέρα. Το αποτέλεσμα: τα μωρά που τα κράταγαν πιο πολλή ώρα αγκαλιά έκλαιγαν λιγότερο -ειδικά τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής τους, όπου τα μωρά συνήθως κλαίνε πιο πολύ. Ο δεσμός με τους γονείς τους, τα έκανε να νιώθουν πιο ασφαλή.

Δεν μπορείτε να κακομάθετε ένα μωρό
Πολλοί γονείς δεν παίρνουν αγκαλιά το μωρό τους όσο συχνά θέλουν γιατί φοβούνται ότι θα το κακομάθουν, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Κάθε φορά που παίρνετε αγκαλιά το μωρό σας, του δείχνετε ότι το νοιάζεστε και ότι καταλαβαίνετε τις ανάγκες του. Οπότε, μη διστάζετε να πάρετε το μωρό σας αγκαλιά όταν κλαίει. Κρατήστε το στον ώμο σας και τραγουδήστε του κάποιο τραγούδι. Χαϊδέψτε το κεφαλάκι του, κάντε μασάζ στη πλάτη του και δώστε του να καταλάβει ότι θα είστε πάντα δίπλα του. Το να μιλάτε και να τραγουδάτε μπορεί να σας φέρει πιο κοντά και να ενισχύσει το δεσμό σας.

Η διαφορά μεταξύ μαμάς και μπαμπά
Την ξέρετε; Κάθε γονέας έχει το δικό του τρόπο να φροντίζει το μωρό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγγιγμα της μαμάς πολλές φορές είναι καθησυχαστικό και ηρεμιστικό. Οι μαμάδες συνήθως ακουμπάνε το μωρό προσεκτικά, το χαϊδεύουν απαλά, το κουνάνε σιγά σιγά στην αγκαλιά τους και το κρατάνε απαλά. Οι μπαμπάδες αντιθέτως είναι πιο δραστήριοι. Το κουνάνε στα πόδια τους, το πετάνε παιχνιδιάρικα στον αέρα ή κάνουν τούμπες μαζί τους στο πάτωμα. Το παιδί σας κερδίζει από αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους αγγίγματος. Μαζί, βοηθάνε το παιδί σας να αναπτυχθεί.

Όσο πιο πολύ χρόνο περνάτε με το μωρό σας, θα μάθετε να αναγνωρίζετε τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά του. Θα μάθετε ποια είναι η καλύτερη ώρα για αγκαλιά, η καλύτερη ώρα για να παίξετε και ποια είναι η καλύτερη ώρα για να χαλαρώσετε. Αν το πολύ παιχνίδι ή η πολλή αγκαλιά κάνει το μωρό σας γκρινιάρικο, αφήστε το να ξεκουραστεί και δοκιμάστε λίγο πιο μετά πάλι- θα σας δώσει να καταλάβετε πότε θέλει πάλι την προσοχή σας.
Πόσο σημαντική είναι η επαφή; Αφού είναι η πρώτη μας γλώσσα, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας. Το συναισθηματικό δέσιμο μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να αισθάνεται πιο ασφαλές, να κλαίει λιγότερο και να γίνει πιο δυνατό. Ένας από τους κυριότερους τρόπους να δημιουργήσετε έναν υγιή συναισθηματικό δεσμό με το παιδί σας είναι η επαφή.

Σημείωση: Αν νιώθετε ότι δεν θέλετε ή δεν έχετε την ενέργεια να δουλέψετε αυτό το συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό σας, συζητήστε το με το γιατρό σας. Μπορεί να υποφέρετε από επιλόχεια κατάθλιψη, ένα φυσικό πρόβλημα για το οποίο υπάρχει βοήθεια. Μην πιστεύετε ότι απλά είναι στο μυαλό σας και ότι μπορείτε να τα καταφέρετε μόνη σας. Είναι σημαντικό για τη δική σας ψυχολογία και για την ψυχολογία του μωρού σας να ζητήσετε βοήθεια.

Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.