ΒΗΧΑΣ? ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ?ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Τα υγιή άτομα βήχουν σπάνια. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο βήχας είναι ένα πολύ συχνό πρώιμο σύμπτωμα πολλών νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποτελεί εκδήλωση παθήσεων άλλων οργάνων.

Δείτε, ανάλογα με τον τύπο του βήχα που μπορεί να εμφανίζετε, από ποιο πρόβλημα υγείας ίσως πάσχετε.
Αιφνίδιος βήχας
Αν συνοδεύεται από πυρετό ή συμπτώματα οξείας λοίμωξης (ρινόρροια, ερεθισμό του φάρυγγα, διάχυτο πόνο στο σώμα κ.ά.), είναι πιθανώς ιογενής.
Είναι θορυβώδης, συνοδεύεται από ελάχιστα φλέγματα και είναι συχνά χειρότερος τη νύκτα. Διαρκεί συνήθως 7-10 ημέρες. Εάν επιμένει και μετά τις 14 ημέρες, μπορεί να έχει αναπτυχθεί εντερογενής βακτηριακή λοίμωξη.
Βήχας με δύσπνοια και συρίττουσα αναπνοή
Υποδηλώνει συχνά άσθμα. Δεν είναι παραγωγικός και είναι κυρίως νυκτερινός.
Βήχας από βακτηρίδια ή μυκόπλασμα
Συνοδεύεται από παχιά, κίτρινα φλέγματα. Σε φλεγμονή από μυκόπλασμα, μπορεί να είναι σοβαρός, να επιμένει για έναν έως τέσσερις μήνες, αν και τα υπόλοιπα συμπτώματα υποχωρούν σε 7-10 ημέρες.
Βήχας με οπισθορρινική καταρροή
Είναι χειρότερος το πρωί και δίνει αίσθημα κατάποσης υγρού. Ο ασθενής προσπαθεί να καθαρίσει το φάρυγγα. Μπορεί να αποτελεί εκδήλωση παραρρινοκολπίτιδας.
Νυκτερινός βήχας
Με δύσπνοια υποδηλώνει συχνά καρδιακή ανεπάρκεια, ιδίως σε μεγάλα άτομα. Χωρίς δύσπνοια υποδηλώνει αλλεργία, με φταρνίσματα, δακρύρροια, επιπεφυκίτιδα, οίδημα ρινικού βλεννογόνου κ.ά.
Βήχας που επιδεινώνεται κατά την κατάκλιση ή τον ύπνο
Μπορεί να οφείλεται σε οπισθορρινική καταρροή, αλλεργία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καρδιακή ανεπάρκεια ή δυσχέρεια ρινικής αναπνοής (εισπνοή ξηρού αέρα μόνο από το στόμα) .
Πρωινός βήχας
Οφείλεται συχνά σε βρογχεκτασία.
Βήχας που επαναλαμβάνεται το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ
Οφείλεται συνήθως σε εποχιακή αλλεργία.
Βήχας κατά το φαγητό ή ύστερα από αυτό
Μπορεί να οφείλεται σε φαρυγγικό εκκόλπωμα, διαφραγματοκήλη ή νευρογενή δυσφαγία.
Βήχας που υποχωρεί στον ύπνο ή την απασχόληση
Μπορεί να είναι ψυχογενής.
Βήχας από κάπνισμα
Είναι χρόνιος, ελάχιστα παραγωγικός και συχνά πρωινός.
Βήχας από σωματική άσκηση ή λήψη σοκολάτας, καφέ κ.ά.
Οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Βήχας κατά τη λήψη υδαρών τροφών ή υγρών
Μπορεί να οφείλεται σε παράλυση λάρυγγα ή τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/320945-vixas-ti-simainei-analoga-me-ton-typo-tou#ixzz3H9ZgH8gy

Related posts: