ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Αυτό το ήξερες;
Οι ξηροί καρποί έχουν λίγα κορεσμένα λιπαρά και καθόλου χοληστερίνη. Η λελογισμένη κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης.
Μια χούφτα αμύγδαλα καλύπτει το 35% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Ε.
Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια περιέχει περίπου 2,5 γραμμάρια ω-3 λιπαρών οξέων.
Ένα και μόνο βραζιλιάνικο καρύδι προμηθεύει τον οργανισμό μας με τριπλάσια ποσότητα σεληνίου σε σχέση με την ημερήσια συνιστώμενη.
Οι κουκουναρόσποροι περιέχουν πινολενικό οξύ, που σχετικές έρευνες έδειξαν ότι μειώνει σημαντικά την όρεξη μέσω της δράσης του σε δύο ορμόνες που ελέγχουν τον κορεσμό.
Οι κολοκυθόσποροι (πασατέμπος) περιέχουν ουσίες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του ουροποιητικού συστήματος και στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
Οι ηλιόσποροι είναι οι πλουσιότεροι σπόροι σε ιχνοστοιχεία και απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Τα στραγάλια είναι εξαιρετικό σνακ για κάθε δίαιτα, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια πηγή λεκιθίνης, βιταμινών Β και πρωτεϊνών.

Οι θερμίδες των ξηρών καρπών
Αμύγδαλα ανάλατα 160
Αμύγδαλα λευκά φιλέ 235
Αμύγδαλα ψημένα με μέλι 150
Ηλιόσποροι ψίχα 135
Καρύδια ψίχα 190
Κάσιους αλατισμένα 155
Κάσιους ανάλατα 160
Κάσιους ψημένα με λάδι 165
Κάσιους ψημένα με μέλι 170
Κολοκυθόσποροι ψίχα 130
Κουκουναρόσποροι 160
Μακαντέμια 200
Νόκι 190
Πεκάν 200
Πίνατς 170
Στραγάλια μαλακά 102
Φιστίκια αράπικα 180
Φιστίκια κελυφωτά 160
Φουντούκια 180
* Στη μερίδα των 28 g ή περίπου 1 μικρή χούφτα, όχι πολύ γεμάτη.
Ο κίνδυνος των αφλατοξινών
Μέσα σε ακατάλληλα αποθηκευμένους ξηρούς καρπούς, π.χ. σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας, μπορεί να αναπτυχθούν αφλατοξίνες, προϊόντα μεταβολισμού μυκήτων, που ενδέχεται να προκαλέσουν από απλή διάρροια έως και θάνατο, ανάλογα με την ποσότητα ξηρών καρπών που θα καταναλώσει κανείς. Το καλό ψήσιμο των καρπών τις καταστρέφει, ενώ το απλό καβούρντισμα όχι. Ένας τρόπος εξασφάλισής μας από αυτόν τον κίνδυνο είναι να επιλέγουμε συσκευασμένους ξηρούς καρπούς μεγάλων εταιρειών (και όχι χύμα), γιατί κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και συσκευασίας τους καθαρίζονται και ελέγχονται.
Πεκάν 200 θερμίδες, 20 g λιπαρά
Φιστίκια κελυφωτά 160 θερμίδες, 13 g λιπαρά
Φουντούκια 180 θερμίδες, 17 g λιπαρά
Καρύδια ψίχα 190 θερμίδες, 18 g λιπαρά
Κάσιους άψητα 160 θερμίδες, 13 g λιπαρά
Κουκουναρόσποροι 160 θερμίδες, 14 g λιπαρά
Αμύγδαλα άψητα 160 θερμίδες, 14 g λιπαρά
Φιστίκια αράπικα 180 θερμίδες, 14 g λιπαρά
Ανά μερίδα 28 g ξηρών καρπών (περίπου 1 μικρή χούφτα, όχι πολύ γεμάτη)

 

πηγη΄Από την Κυριακή Μαυρίδου

http://www.womenonly.gr

Related posts:

test