ΖΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Αδράνεια να αναδιαμορφώσει το μυαλό σας: Ένα καθιστικός τρόπος ζωής αλλάζει το σχήμα τους νευρώνες σας

Ζώντας  ένα καθιστικό τρόπος ζωής μπορεί να έχει  αντίκτυπο στον εγκέφαλό σας:.

 

Μπορεί να επηρεάσει το σχήμα των νευρώνων σας,που με  με την σειρά τους  μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία της πίεσης του αίματος και  σε άλλα εσωτερικά συστήματα
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά τη δομή του εγκεφάλου προκαλώντας τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε τώρα ότι η αδράνεια έχει επίσης μια επίδραση στον εγκέφαλο – επηρεάζοντας σημαντικά το σχήμα ορισμένων νευρώνων.

Γνωρίζουμε ήδη ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής δεν είναι καλό για εμάς. Όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύονται για το να κάθονται όλη την ημέρα είναι επιβλαβής και μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής σας. Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, και διάφορες άλλες χρόνιες παθήσεις. Και παρόλο που η νέα έρευνα έγινε σε ποντίκια, οι συγγραφείς ελπίζουν ότι η μελέτη θα προσφέρει περαιτέρω διορατικότητα γιατί να είναι η  καθιστική ζωή πράγματι τόσο επιζήμια.kauistiki-zoi

Ερευνητές στο Wayne State University School of Medicine μελέτησαν μια ντουζίνα αρουραίους  , η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Neurology Συγκριτικής . Τα μισά από τα ποντίκια τοποθετήθηκαν σε κλουβιά με τροχούς κύλισης, όπου ήταν σε θέση να τρέξουν κατά βούληση. Οι άλλοι αρουραίοι τοποθετήθηκαν σε κλουβιά χωρίς τροχούς, και έτσι παρέμειναν σε καθιστική ζωή. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών, οι αρουραίοι με  τις ρόδες έτρεχαν περίπου 3 μίλια την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν αδρανείς.

Μετά από τρεις μήνες, οι επιστήμονες με ένεση στους αρουραίους με μια χρωστική ουσία που χρωμάτιζαν ορισμένους νευρώνες. Ήθελαν να προσδιορίσουν τους νευρώνες στο ρυγχοειδές ventrolateral μυελό, το οποία αποτελεί μέρος του εγκεφάλου που ελέγχουν την αναπνοή και διάφορα άλλα ασυνείδητα συστήματα που συμβάλλουν στην άσκηση. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου  ελέγχει, επίσης, την αρτηριακή πίεση και αυτό που ονομάζεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα – τα οποία είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση των αιμοφόρων αγγείων για να συρρικνωθεί και να διευρυνθεί για να επιτρέψει στο αίμα να ρέει . Αν αυτό το συμπαθητικό νευρικό σύστημα παρεμποδίζεται με οποιοδήποτε τρόπο – ή υπερδραστήρια – το άτομο μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των νευρώνων των αρουραίων που είχαν ασκηθεί για τρεις μήνες, και εκείνοι που δεν το έκαναν. Οι νευρώνες στο ρυγχοειδές ventrolateral μυελό των αδρανών αρουραίων είχαν όντως αλλάξει στο σχήμα, και είχε βλαστήσει περισσότερους κλάδους από το κανονικό νευρώνες. Αυτοί οι νευρώνες εύκολα σε διέγερση,  είναι σε θέση να στείλουν συγκεχυμένα μηνύματα στο νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τελικά την αρτηριακή πίεση. Αν και αυτό δεν έχει μελετηθεί ακόμη σε ανθρώπους, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό το τμήμα του εγκεφάλου σε αρουραίους είναι παρόμοια με την περιοχή του εγκεφάλους μας που ελέγχει τα ίδια συστήματα.

 

H καθιστική ζωή αφαιρεί χρόνια ζωής

Η καθημερινή άσκηση στο γυμναστήριο ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, αν ένας άνθρωπος περνάει την υπόλοιπη ημέρα του στον καναπέ ή στην καρέκλα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο χρόνος του καθισιού συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου, υπό τον Άλπα Πατέλ, σε εργασία που δημοσίευσαν στο “American Journal of Epidemiology” (Αμερικανικό Περιοδικό Επιδημιολογίας), ανέλυσαν τις περιπτώσεις άνω των 123.000 ατόμων για μια χρονική περίοδο 13 ετών και συσχέτισαν το χρόνο που οι άνθρωποι κάθονταν ή ασκούνταν σε σχέση με τη θνησιμότητά τους καθ’ όλη αυτή την περίοδο.

Αν και αρκετές μελέτες μέχρι τώρα έχουν εξετάσει και επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και την παχυσαρκία, το διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την ανθυγιεινή διατροφή, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους, ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει άμεσα τη σχέση ανάμεσα στο καθισιό και τον κίνδυνο θανάτου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερος ελεύθερος χρόνος δαπανάται με καθιστικό τρόπο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες. Όσες κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 37% πιθανότερο να πεθάνουν στη διάρκεια της 13ετούς περιόδου της μελέτης, σε σχέση με όσες κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως.zoi-xoriw-kinisi

Οι άνδρες που κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την μέρα, ήταν 18% πιθανότερο να πεθάνουν σε σχέση με όσους κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι αυξημένες πιθανότητες δεν άλλαζαν ακόμα και όταν λαμβανόταν υπόψη η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που έκαναν ορισμένα άτομα (τα οποία, κατά τα άλλα, έκαναν καθιστική ζωή).

Στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν έκαναν καν φυσική άσκηση, τότε ο κίνδυνος θανάτου λόγω καθισιού αύξανε ακόμα περισσότερο. Οι άνδρες και οι γυναίκες που όχι μόνο κάθονταν πολλές ώρες, αλλά επίσης δεν ασκούνταν σωματικά στον ελεύθερο χρόνο τους, ήταν 48% και 94% αντίστοιχα πιο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με όσους και όσες κάθονταν λιγότερο και παράλληλα ασκούνταν. Σύμφωνα με τον Πατέλ, η καθιστική ζωή, μεταξύ άλλων, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τον μεταβολισμό, επηρεάζοντας το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, της χοληστερίνης, της γλυκόζης, της πίεσης του αίματος κ.α. Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου αφορούσε περισσότερο καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) παρά καρκίνο.

 

Το να περνάς ώρες καθισμένη σε μiα καρέκλα δεν «πεθαίνει» μόνο την πλάτη σου – μπορεί κυριολεκτικά να σε σκοτώσει!

Η άσκηση είναι μια καλή λύση, αλλά δεν αρκεί.

Δες τί πρέπει να κάνεις.

; «Το ανθρώπινο σώμα εξελίχθηκε για να κινείται», τονίζει ο Δημήτρης Μαντζιάρας, ορθοπαιδικός χειρουργός.

 

Τι κάνει η Καθιστική Ζωή

Δημιουργεί υπνική άπνοια Όταν είσαι καρφωμένη στην καρέκλα για ώρες, η βαρύτητα και η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα. Όταν αργότερα ξαπλώνεις για ύπνο, αυτό το υγρό μεταφέρεται στους μυς και τους ιστούς του αυχένα και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο. Έτσι, δυσκολεύεσαι να εισπνεύσεις τον αέρα και ίσως, μάλιστα, να σταματάς να αναπνέεις για σύντομα διαστήματα στη διάρκεια της νύχτας προκαλώντας υπνική άπνοια.

Αυξάνει την περιφέρειά σου Σε πρόσφατη μελέτη σε καλλιέργεια κυττάρων βρέθηκε ότι, όταν κάθεσαι για μεγάλες χρονικές περιόδους, το βάρος που ασκεί το σώμα σου στα λιποκύτταρά σου ουσιαστικά τα ενθαρρύνει να παράγουν το διπλάσιο λίπος –με πιο γρήγορο ρυθμό– απ’ ό,τι όταν είσαι όρθια. Επιπλέον, παίρνεις το χειρότερο είδος λίπους. Όταν καθόμαστε ή ξαπλώνουμε πάνω στα λιποκύτταρα, αυτά παράγουν περισσότερα τριγλυκερίδια, που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού.

Ανεβάζει το σάκχαρό σου Κάθε φορά που τρως, το σάκχαρό σου ανεβαίνει και κατεβαίνει απότομα και αποθηκεύονται απίστευτες θερμίδες στο σώμα. Έρευνα δείχνει ότι το καθισιό μπορεί να καταστήσει επικίνδυνη αυτή της φυσιολογική διαδικασία οδηγώντας σε εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Εκφυλίζει τη μνήμη σου Όσο περισσότερο κάθεσαι τόσο πιο πιθανό είναι να πέσεις θύμα των δυσλειτουργιών που συνοδεύουν την τρίτη ηλικία. Ο ιππόκαμπος (το κέντρο μνήμης) εκφυλίζεται καθώς μεγαλώνεις, αλλά οι παρενέργειες της καθιστικής ζωής (παχυσαρκία, διαβήτης) μπορεί να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.paxos

Εντείνει τον κίνδυνο θρόμβωσης Κάτι τόσο απλό όσο η αναπνοή μπορεί να διαταραχθεί από την καρέκλα. Οι γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή έχουν μεγαλύτερο από το διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν πνευμονική εμβολή, δηλαδή θρόμβο στους πνεύμονες. Η έλλειψη σωματικής κίνησης μειώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων που καταλήγουν στους πνεύμονες.

Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης «Η μη τακτική φόρτιση του σκελετού με τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα όταν κινείσαι προκαλεί απώλεια του ασβεστίου από τα οστά» λέει ο ορθοπαιδικός.

Μειώνει τη λίμπιντο «Η αυξημένη ερωτική διάθεση είναι συνεδεμένη με ουσίες που εκκρίνονται από το σώμα μας σε αφθονία όταν είμαστε δραστήριοι και γυμνασμένοι» εξηγεί ο ειδικός.

πηγες

www.medicaldaily.com

http://www.shape.gr/

lifemag.gr