ΑΛΤΧΑΙΜΕΡ ΚΑΙ GINKGO BILOBA

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Το Ginkgo biloba και η νόσος Alzheimer

 

Γράφει: Παπαμίκος Βασίλειος, Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ – Κοργιαλένειο Μπενάκειο

Τα φύλλα ή το εκχύλισμα των φύλλων του gingko biloba χρησιμοποιούνται ευρέως σε συμπληρώματα διατροφής ή σε καινοφανή τρόφιμα. Μια νέα κλινική δοκιμή πρωτογενούς πρόληψης της νόσου Alzheimer από τον DeKosky και τους συνεργάτες του έρχεται να εξετάσει την επίδραση του εκχυλίσματος Egb 761, το οποίο περιέχει 2 βασικά συστατικά: φλαβονοειδή σε ποσοστό 22% – 27% και λακτόνες τερπενίων (γκινγκολίδες και μπιλομπαλίδη) σε ποσοστά 5% έως 7%.

Τα μεν φλαβονοειδή επιδεικνύουν αντιοξειδωτική δράση και κατ’ επέκταση νευροπροστατευτική. Η γκινγκολίδη Β παρουσιάζει αντιπηκτική δράση, ενώ οι γκινγκολίδες Α και J φαίνεται να ενισχύουν τη νευρογένεση, να προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από δυσλειτουργία και από τον κυτταρικό θάνατο που προκαλείται από την άθροιση της πρωτεΐνης 42 του β-αμυλοειδούς (Αβ42). Ας μη λησμονούμε πως η πρωτεΐνη αυτή, η συσσώρευσή της και η φλεγμονώδης της δράση θεωρούνται κύριοι μηχανισμοί εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Η κλινική δοκιμή GEM περιέλαβε 3069 συμμετέχοντες που δεν είχαν αναπτύξει νοητική βλάβη ή εμφάνιζαν πολύ ήπια έκπτωση της νοητικής λειτουργίας. Άτομα που είχαν παρουσιάσει νόσο Alzheimer πριν τα 75 τους χρόνια εξαιρέθηκαν από τη δοκιμή. Τα άτομα της μελέτης χωρίστηκαν ώστε να λαμβάνουν με τυχαίο τρόπο είτε το EGb 761 (120 mgr δύο φορές/ημέρα) είτε ένα εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν ως προς την εμφάνιση άνοιας. Μέσα σε 6 χρόνια φάνηκε πως το EGb 761 δεν καθυστέρησε την εμφάνιση άνοιας οποιασδήποτε αιτιολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της Alzheimer.

Καμία δράση επίσης δεν φάνηκε ως προς την πιθανή ευεργετική επίδραση του EGb 761 σε ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά επεισόδια, στην πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή στη μείωση των αγγειακών βλαβών που ένα εγκεφαλικό επιφέρει.

Η σχέση του EGb 761 με την καρδιαγγειακή νόσο φαίνεται να είναι πιο πολύπλοκη τελικά, καθώς 25% των συμμετεχόντων που έλαβαν το συγκεκριμένο εκχύλισμα και είχαν καρδιαγγειακή νόσο, πριν το διαχωρισμό τους σε σχέση με το αν θα λάμβαναν το EGb 761 ή το εικονικό φάρμακο, παρουσίασαν τελικά αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι πως πιθανότατα για άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών που έχουν καρδιαγγειακή νόσο, η χρήση του Ginkgo Biloba να ενέχει κινδύνους.

Αποτελέσματα παλαιότερων κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία και εξέτασαν τη δράση του στη νοητική λειτουργία, απέδωσαν μεικτά αποτελέσματα. Το στοιχείο που δεν μπορεί να προσδιορισθεί μετά από 2 δεκαετίες έρευνας είναι η ταυτότητα των βιοδραστικών ουσιών του συγκεκριμένου εκχυλίσματος. Η πολύ πρόσφατη κλινική δοκιμή GEM αποτελεί τη μεγαλύτερη, μέχρι τώρα, τόσο σε αριθμό συμμετεχόντων όσο και χρονική διάρκεια, προσπάθεια. Οι παλιότερες έρευνες ήταν ή πολύ μικρότερες σε μέγεθος ή πολύ πιο βραχύχρονες.

Γεγονός πάντως αποτελεί πως απαιτούνται πολύ περισσότερες έρευνες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Ginkgo Biloba στη νόσο Alzheimer και κατ’ επέκταση στην άνοια. Αν κάποια στιγμή βρεθεί κάποια ευεργετική επίδραση για μια ουσία, σίγουρα αυτή θα πρέπει να δίνεται στα πρώτα στάδια έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας, ώστε να προληφθεί η εξέλιξη της εκφυλιστικής αυτής νόσου.

Μέχρι να έρθουν στο φως τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν την οποιαδήποτε δράση αυτού του εκχυλίσματος, καλό θα ήταν να μη συνιστάται ή χρησιμοποιείται οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει Ginkgo Biloba, δεδομένων και των πιθανών προαναφερόμενων ανεπιθύμητων παρενεργειών. Οι ασθενείς και οι επαγγελματίες της υγείας ας αφήσουν τις φρούδες ελπίδες και ας εκτιμήσουν τη γνώση που μας παρέχουν τα υπάρχοντα δεδομένα

Μια από τις μορφές παγκόσμιων παλαιότερες ζωντανές δέντρων είναι Ginkgo Biloba. Οι ανασκαφές των απολιθωμάτων Ginkgo Biloba τους εμφανίζουν για να είναι 5000 έτη παλαιότερους και ακόμα περισσότεροι. Ένα ενιαίο δέντρο μπορεί να έχει μια ζωή χιλίων ετών μπορεί να αυξηθεί μέχρι εκατό είκοσι πόδια μακριά. Τα φύλλα διαμορφώνονται όπως έναν ανεμιστήρα ενώ οι κλάδοι είναι κοντοί.

Υπάρχει μια ισχυρή μυρωδιά σε το είναι φρούτα και υπάρχει εσωτερικός σπόρος σε κάθε φύλλο, η κατανάλωση του φύλλου μπορεί να οδηγήσει στην ανθρώπινη δηλητηρίαση. Για αιώνες ο Κινεζικός λαός χρησιμοποίησε και το σπόρο και το φύλλο ως βοτανική ιατρική, αλλά οι σύγχρονοι ερευνητές έχουν απορρίψει αυτό και κυρίως την προσοχή στο βασικό απόσπασμα Ginkgo Biloba, που προέρχεται από τα πράσινα φύλλα μετά από να στεγνωθούν.

Υπάρχουν τουλάχιστον 40 περίεργα υλικά διαθέσιμα στο δέντρο Ginkgo Biloba, αλλά ακριβώς 2 από εκείνα τα πολλά μπορούν να ωφελήσουν οποιοδήποτε το ανθρώπινο βάσανο, τα 2 όντας terpenoids και flavonoids. Flavonoids είναι επιδρόντα στα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.

Οι εκθέσεις έχουν υποστηρίξει το ίδιο πράγμα και λένε ότι βοηθά τον αμφιβληστροειδή, τα αιμοφόρα αγγεία, το μυ καρδιών και τα νεύρα από τη ζημία. Terpenoids βοηθούν την κυκλοφορία αίματος με το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων και τη βύθιση του tackiness των αιμοπεταλίων.

Flavonoids είναι καθορισμένα αντιοξειδωτικοοι που είναι πάρα πολύ χρήσιμα στην αφαίρεση των ελεύθερων ριζοσπαστών που επιπλέουν το παρόν έξω στους οργανισμούς, αυτοί οι ριζοσπάστες κατέχουν τις απειλές στις ανθρώπινες υγείες και μπορούν να επηρεάσουν τις κανονικές λειτουργίες συστημάτων.

Το περιβάλλον έχει επίσης το μερίδιό του στην πρόκληση της ζημίας σε μας (προφανώς στεκόμαστε αρμόδιοι για τη τρέχουσα κατάσταση του περιβάλλοντος) όπως το κάπνισμα τσιγάρων, ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ακτίνες ακτινοβολίας και υπεριώδους ακτίνας θα έχουν μια επίδραση αφήγησης στους οργανισμούς μας και αυτές που απειλούν τους ελεύθερους ριζοσπάστες μπορούν οδηγώ στις καρδιακές παθήσεις, την αιτία γηράσκων, τον καρκίνο, το θάνατο κυττάρων & την ασθένεια του Alzheimer.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες που πραγματοποιούνται σε όλη την υδρόγειο για να βρούν τις ασθένειες ότι Ginkgo Biloba μπορεί να εφαρμοστεί μέσα.

Ξέρουμε τώρα που Ginkgo Biloba είναι χρήσιμο στη μεταχείρηση της άνοιας, της απώλειας τρίχας, των κυκλοφοριακών προβλημάτων και της απώλειας τρίχας αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να διευρύνουν το πεδίο των οφελών του στον αλκοολισμό, ασθένεια του Alzheimer, καρκίνος, αναταραχές αιμοφόρων αγγείων, χρόνια ρινίτιδα, atherosclerosis, απώλεια ακοής, υψηλή πίεση αίματος, ασθένειες αναπνευστικών οδών, αναταραχή υπερδραστηριότητας ελλείμματος συγκέντρωσης, άσθμα, καταρράκτες, βρογχικό άσθμα, αντι-ρευματικό, ημικρανία, υψηλή – χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις, επαγωγή εργασίας, σχιζοφρένια, συμφορητική επίθεση καρδιών, στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις, εμμηνορροϊκός πόνος, καρδιακές ανωμαλίες ρυθμού, θρόμβοι αίματος, φακίδα-αφαίρεση, τραυματικός τραυματισμός εγκεφάλου, νευροπάθεια, βήχας, δερματίτιδα, κούραση, ηπατίτιδα Β, στηθάγχη, genitourinary αναταραχές, ανησυχία, διαταραχές διάθεσης, οξύ εγκεφαλικό έμφραγμα, νεφροπάθεια, αντιβακτηριακές, αυτοάνοσες αναταραχές, καρκίνος στοματικών κοιλοτήτων, ακίδωση, αντιπαρασιτικός, διαβήτης, δυσπεψία, αλλεργίες, αντιμυκητιακός, δυσεντερία, ασθένεια στηθών, βρογχίτιδα, αϋπνία, κιρσώδεις φλέβες, πληγές δερμάτων, έκζεμα, hypoxia, σηψαιμία, scabies, ulcerative κολίτιδα, διόγκωση, πονοκέφαλος, συλλήψεις, θρόμβωση, επίθεση καρδιών και γήρανση.

Υπάρχουν λίγοι παρενέργεια αλλά τα οφέλη πάντα έξω θα αριθμήσουν τις παρενέργειες. Οι πονοκέφαλοι και σχετική με η το αέριο ταλαιπωρία μπορούν να βιωθούν. Υποθέστε ότι καταναλώνετε το φάρμακο αντι-κατάθλιψης (αυτοί είναι ανασταλτικοί παράγοντες μονοαμίνη-οξειδάσεων στο χαρακτήρα) έπειτα αρνητικές αντίθετες αντιδράσεις θα μπορούσατε να είστε δυνατοί. Θα μπορούσατε κάποιο είδος αιμορραγίας και εάν έχετε καθόλου μια να σβολιάσετε αναταραχή έπειτα αυτό πρέπει να αποφευχθείτε αυστηρά.

Εάν περνώντας από τη γαλακτοπαραγωγή ή την εγκυμοσύνη έπειτα επίσης πρέπει να αποφευχθεί. Οι πονοκέφαλοι, διάρροια, εμετός, ανησυχία, σε λίγες περιπτώσεις εσείς να πάρουν τις αναφυλαξίες ή να αισθανθούν itchy και η ναυτία είναι λίγες άλλες πιθανές παρενέργειες. Για να είστε στην ασφαλέστερη πλευρά επισκεφτείτε το γιατρό σας και την συμβουλευθείτε τον/ενώπιον σας που αρχίζετε το φάρμακο οποιωνδήποτε βοτανικών θεραπειών.

 πηγη iatronet.gr

www.myginkgobiloba.com

 

Related posts:

test