ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ….ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

της Μαρίας Νικολιδάκη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Για να διατηρήσετε την υγεία και τη σιλουέτα σας θα πρέπει να διατηρήσετε υγιή τη βακτηριακή χλωρίδα, αποτοξινώνοντας τον οργανισμό και ενισχύοντας τις φυσικές άμυνες.

Δυσκολία στο αδυνάτισμα, διάχυτα φουσκώματα, κακή πέψη…

Πολλές από αυτές τις διαταραχές θα μπορούσαν να λυθούν αν λαμβάνατε υπόψη σας ένα φαινόμενο πολύ διαδεδομένο αλλά συχνά λίγο γνωστό: τη δυσβίωση, δηλαδή την αλλοίωση της βακτηριακής χλωρίδας του εντέρου.

Τα τελευταία χρόνια επιστημονικές έρευνες στη «μάχη» εναντίον της επιδημίας της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των διαφόρων μεταβολικών διαταραχών, η ιατρική κοινότητα ανακάλυψε ένα νέο «ένοχο»: την εντερική χλωρίδα. Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, η εντερική χλωρίδα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στο διαβήτη τύπου 2.

Η λήψη προβιοτικών είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικών λόγω λοιμώξεων, ως πρόληψη ενάντια σε τροφικές δηλητηριάσεις και σε όλες τις γυναίκες στην ηλικία των 45 και άνω, καθώς ο οργανισμός πλησιάζει στην περιεμμηνοπαυσιακή φάση. Η καθημερινή λήψη προβιοτικών, όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, διατηρεί την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και βοηθά τον οργανισμό να αμύνεται και να παραμένει υγιής.

Εντερική μικροχλωρίδα… στο μικροσκόπιο

Με τον όρο μικροχλωρίδα εννοούμε το σύνολο των μικροοργανισμών που φυσιολογικά εποικούν στον ανθρώπινο μικροοργανισμό. Aυτοί οι μικροοργανισμοί μπορεί να βρίσκονται είτε στην επιφάνεια, είτε στα βαθύτερα στρώματα πολλών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, του δέρματος, του κόλπου, αλλά και του εντέρου. Η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει βρεθεί ότι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη, καθώς και με τη μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών.
Η εντερική μικροχλωρίδα διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να αλλάξει εξαιτίας μιας φτωχής δίαιτας που βασίζεται σε λιπαρές τροφές, αλκοόλ και πολύ λίγες φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά. Άλλοι λόγοι είναι τα ακανόνιστα γεύματα και οι τροφικές δηλητηριάσεις από βακτηρίδια, όπως είναι η σαλμονέλα που προκαλεί γαστρεντερίτιδα. Mια αλλοιωμένη εντερική χλωρίδα αφήνει να περνούν ξένες ουσίες (τοξίνες) που καθυστερούν τις διαδικασίες της απορρόφησης, της μεταμόρφωσης και της πέψης των τροφίμων.

Διαφορετικά είδη μικροοργανισμών της μικροχλωρίδας, φαίνεται να λειτουργούν συνεργατικά, προσφέροντας τα οφέλη τους στο ανθρώπινο σώμα. Ειδικοί πιστεύουν ότι μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών στο έντερο είναι ευεργετική για την υγεία και ειδικότερα σε καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου. Η εντερική μικροχλωρίδα είναι ξεχωριστής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας μας. Η διατάραξη της ισορροπίας των φυσιολογικών πληθυσμών μπορεί να προκαλέσει μεγάλα «προβλήματα».

Πώς προκύπτει…

Πολλοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση της εντερικής μικροχλωρίδας κατά την εξέλιξη και τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Το έντερο του νεογνού κατά τη γέννηση είναι στείρο μικροοργανισμών. Η ποικιλία των μικροοργανισμών που θα πρωτο-αναπτυχθούν σε αυτό εξαρτάται ακόμη κι από το είδος του τοκετού. Ο φυσιολογικός τοκετός σε σχέση με την καισαρική φαίνεται να ενισχύει την εντερική μικροχλωρίδα του νεογνού με μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών.
Επίσης, σε βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά απαντάται μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών σε σχέση με τα βρέφη που τρέφονται με υποκατάστατο μητρικού γάλακτος. Επιπλέον, η διατροφή, διάφοροι γενετικοί παράγοντες, η χρήση αντιβιοτικών, ο διαβήτης ακόμη και το περιβάλλον που ζούμε είναι παράγοντες που συμμετέχουν στον τελικό καθορισμό της μικροχλωρίδας κάθε ανθρώπου.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιθανό να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης διαβήτη και παχυσαρκίας με την ύπαρξη λιγότερων γενικά αλλά και συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων στη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Επηρεάζοντας την εντερική μικροχλωρίδα…

Υπάρχουν επιστήμονες που πιστεύουν ότι το να επηρεάσεις την σύσταση/ισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Πρεβιοτικά, προβιοτικά και συμβιοτικά είναι μάλλον οι τρεις βασικοί παράγοντες επηρεασμού της εντερικής μικροχλωρίδας, που επιπρόσθετα συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της θεραπευτικής προσέγγισης.

sauerkraut-768x549

Προβιοτικά

Είναι ζωντανά μικρόβια που δρουν ευεργετικά για τον ξενιστή, βελτιώνοντας τη μικροβιακή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας είναι οι λακτοβάκιλλοι, τα bifido – βακτηριοειδή, οι εντερόκκοι και οι στρεπτόκοκκοι που βρίσκονται στο γιαούρτι και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, που υφίστανται ζύμωση. Καλές πηγές προβιοτικών είναι:

Το γιαούρτι, ιδιαίτερα το αυθεντικό, χειροποίητο
Το Kεφίρ, όπως και το γιαούρτι, αυτό το γαλακτοκομικό που έχει υποστεί ζύμωση, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός κατσικίσιου γάλακτος και σπόρων κεφίρ.
Ξινολάχανο, προέρχεται από λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση (και άλλα λαχανικά).
Τουρσί. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το τουρσί είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών. Προσπαθήστε να φτιάξετε δικά σας σπιτικά τουρσιά χωρίς την προσθήκη ξιδιού. Το θαλασσινό αλάτι και το νερό ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων, ενώ δίνουν στην πίκλες πεπτικά οφέλη.
Συμβιοτικά

Ένα συμβιοτικό προκύπτει, όταν ένα προβιοτικό κι ένα πρεβιοτικό συνδυαστούν. Μελέτες δείχνουν ότι η δράση ενός προβιοτικού μπορεί να ενισχυθεί παρουσία επιλεγμένου αριθμού ολιγοσακχαριτών. Η έρευνα στο κομμάτι της εντερικής μικροχλωρίδας έχει ακόμη να μας δώσει πολλά. Ίσως, μάλιστα, να είμαστε κοντά στην «εποχή» που θα μπορούν να σχεδιάζονται εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα, που θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση ή ακόμη και στην πρόληψη των συμπτωμάτων των χρόνιων νόσων!

Πρεβιοτικά

Πρόκειται για δυσαπορρόφητα στοιχεία της τροφής, που στοχεύουν στην εκλεκτική ανάπτυξη, αλλά και την αύξηση της δραστικότητας ενός ή περιορισμένου αριθμού μικροβίων στο παχύ έντερο, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας γενικότερα του ανθρώπινου οργανισμού. Τα πιο γνωστά πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, οι γαλακτοολιγοσακχαρίτες (G.O.S) και οι φρουκτο – ολιγοσακχαρίτες (F.O.S). Πρόκειται για στοιχεία φρούτων και λαχανικών, που συνήθως ενσωματώνονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ροφήματα και γλυκά. Καλές πηγές πρεβιοτικών θεωρούνται οι φρουκτο – ολιγοσακχαρίτες από τα κρεμμύδια, στα ραδίκια, στα πράσα, στις μπανάνες, στις ντομάτες και στα σπαράγγια.

Πηγή: NaturaNrg #70
www.naturanrg.gr
www.naturanrg.gr
www.naturanrg.gr