12 ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ

Γνωρίστε τον εχθρό!

Το καλύτερο φάρμακο για τις αλλεργικές παθήσεις είναι ν’ αποφεύγουμε αυτό που μας τις προκαλεί: Ας μην ξεχνάμε ότι όλα σχεδόν τα φάρμακα που συστήνονται για τις αλλεργίες δεν θεραπεύουν τις ίδιες, αλλά τα συμπτώματα που προκαλούν.

Η αλλεργική πάθηση καιροφυλακτεί και επανεμφανίζεται κάθε φορά που ερχόμαστε σε επαφή με αυτό που μας πειράζει. Από τη στιγμή δηλαδή που ο οργανισμός μας έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με μία ξένη ουσία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μαθαίνει να την αναγνωρίζει και να τη θυμάται.

Οργανώνει λοιπόν την αντεπίθεση του κατασκευάζοντας αντισώματα ειδικά για την ξένη αυτή ουσία, το αντιγόνο, όπως ονομάζεται.

Κάθε φορά που το ίδιο αντιγόνο θα εμφανίζεται στον οργανισμό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα το αναγνωρίζει χάρη στη μνήμη του και θα του αντεπιτίθεται με τα ειδικά αντισώματα. Έτσι, λοιπόν, αν κάποιος πάσχει, π.χ. από αλλεργική ρινίτιδα, ο οργανισμός του θα αντιδρά κάθε φορά που θα έρχεται σε επαφή με ένα συγκεκριμένο είδος γύρης που βρίσκεται στη μνήμη του ανοσοποιητικού μας συστήματος…

Τι είδους αλλεργία έχετε;

Τρεις είναι οι πιο συνηθισμένες αλλεργικές παθήσεις:

 1. Η ατοπική δερματίτιδα.
 2. Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα.
 3. Το αλλεργικό άσθμα.

Αν ένας από τους δύο γονείς πάσχει από αλλεργία, τότε το παιδί έχει 30% πιθανότητα να παρουσιάσει και αυτό. Αν είναι αλλεργικοί και οι δύο γονείς, ο κίνδυνος φτάνει το 60%!

Πάρτε τα μέτρα σας την άνοιξη!

Ο ένοχος για τις περισσότερες αλλεργίες αυτή την εποχή είναι η γύρη των πιο αγαπημένων μας λουλουδιών και δέντρων. Ανάλογα με το ποια εποχή εμφανίζονται τα αλλεργικά συμπτώματα, μπορείτε να καταλάβετε σε ποιας κατηγορίας φυτών τη γύρη είστε αλλεργικοί.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

 • Όταν είστε μέσα στο αμάξι, να έχετε πάντα κλειστά τα τζάμια.
 • Αποφύγετε την περίοδο της ανθοφορίας τις εκδρομές στην εξοχή.
 • Προτιμάτε για διακοπές τις παραθαλάσσιες περιοχές, στις οποίες παρατηρείται μικρότερη συγκέντρωση.
 • Η μεγαλύτερη συγκέντρωση γύρης παρατηρείται στο τέλος της ημέρας, οπότε είναι καλύτερα τότε να έχετε τα παράθυρά σας κλειστά.
 • Οι χειρότερες ώρες είναι μεταξύ 8-10 π.μ. και 7 μ.μ.

Προσοχή στα συμπτώματα.

Θυμηθείτε τις λεπτομέρειες που αφορούν τα συμπτώματά σας. Εκατομμύρια ουσίες είναι αλλεργιογόνες. Κάθε στιγμή εισπνέουμε, καταπίνουμε ή αγγίζουμε μία τεράστια ποικιλία από διαφορετικές ουσίες.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διαπιστώσουμε τι είναι αυτό που μας προκαλεί την αλλεργία;

Πρώτα απ’ όλα είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε το γιατρό να μας πάρει ένα καλό ιστορικό. Θα πρέπει, λοιπόν, πριν να τον επισκεφτούμε να έχουμε καταγράψει λεπτομέρειες για την εκδήλωση των συμπτωμάτων των αλλεργικών παθήσεων και τις συνήθειές μας που πιστεύουμε ότι μπορεί να συσχετίζονται με αυτά.

Τολμήστε τις δερματικές δοκιμασίες!

Πρόκειται για ασφαλή και ακριβή τεστ που χρησιμοποιούν οι αλλεργιολόγοι για να εξακριβώσουν το αλλεργιογόνο που προκαλεί τη συγκεκριμένη ευαισθησία στον οργανισμό. Για να το πετύχουν αυτό, εισάγουν μέσα στο δέρμα μία μικρή ποσότητα μικρού αλλεργιογόνου σε προκαθορισμένη σύσταση. Μέσα σε είκοσι λεπτά η ουσία στην οποία είμαστε αλλεργικοί θα προκαλέσει στο δέρμα μας έντονο ερεθισμό.

Κάντε την ειδική εξέταση αίματος.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα διαγνωστικά τεστ για τις αλλεργικές παθήσεις είναι η μέτρηση των ειδικών IgE αντισωμάτων του αίματος. Με την εξέταση αυτή αναγνωρίζονται τα αντισώματα, τα οποία στοχεύουν κατά των αλλεργιογόνων που υπάρχουν στο περιβάλλον. Πρόκειται για μία απλή εξέταση αίματος, για την οποία δεν χρειάζεται να είμαστε νηστικοί.

Κάντε απευαισθητοποίηση

Αν σας το συστήσει ο γιατρός, μπορείτε να προχωρήσετε στη μέθοδο της απευαισθητοποίησης με τα ειδικά εμβόλια. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην τακτική έγχυση στον οργανισμό δόσεων από το αλλεργιογόνο, σε αυξανόμενη μάλιστα ποσότητα. Το πρόβλημα βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το κάθε τέτοιο εμβόλιο δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο ή τρία αλλεργιογόνα. Η απευαισθητοποίηση δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας έχουν παρατηρηθεί στα εμβόλια ενάντια στη γύρη και στην οικιακή σκόνη. Ένα άλλο μειονέκτημα της θεραπείας είναι πως διαρκεί πολύ, μέχρι και 3 χρόνια…

Σταματήστε το κάπνισμα!

Η νικοτίνη του καπνού, επιδεινώνει τη ρινική συμφόρηση και μπορεί να κάνει πολύ πιο έντονα τα συμπτώματα όσων πάσχουν από αναπνευστικές αλλεργικές παθήσεις. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους όπου καπνίζουν άλλοι.

Χρησιμοποιήστε σωστά τα φάρμακα.

Ο χρυσός κανόνας είναι πως δεν πρέπει να παίρνουμε τα φάρμακα χωρίς τη συνταγή γιατρού, γιατί έχουν παρενέργειες. Βέβαια, τα φαρμακευτικά σκευάσματα της νεότερη γενιάς για τα αλλεργικές παθήσεις, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, ενώ έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες τέτοιων φαρμάκων:

 1. Τα αντισταμινικά, που χρησιμοποιούνται κυρίως για αλλεργικές ρινίτιδες και για δερματικές αλλεργίες.
 2. Τα βρογχοδιασταλτικά, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία το άσθματος.
 3. Τα κορτικοειδή, που είναι παράγωγα της κορτιζόνης.

Πείτε ναι στον βελονισμό.

Η γιατρός – βελονίστρια κ. Αναστασία Καραμούζη, εξηγεί:

«Σύμφωνα με τα θεωρία της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής, οι αλλεργίες οφείλονται στη διαταραχή της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η θεωρία συσχετίζει το ανοσοποιητικό σύστημα με τη λειτουργία του πνεύμονα και αυτό που αποκαλείται «στομαχική ενέργεια». Αυτά μαζί αποτελούν το αμυντικό σύστημα στον οργανισμό μας και μας προφυλάσσουν από τον εξωτερικό κόσμο. Αν οι δύο αυτές ενέργειες διαταραχτούν και χάσουν τη δύναμή τους, γινόμαστε ευαίσθητοι σε όλα. Η παραδοσιακή αυτή ιατρική γνωρίζοντας καλά τη λειτουργία αυτών των συστημάτων μας προσφέρει άριστο τρόπο αντιμετώπισης της δυσλειτουργιών.»

Δοκιμάστε την ομοιοπαθητική.

Η ομοιοπαθητική έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις αλλεργικές παθήσεις, ειδικά όμως σε εκείνες που εμφανίστηκαν πρόσφατα. Όπως μας εξηγεί η γιατρός ομοιοπαθητικός Καίτη Αντωνίου, διευθύντρια του Κέντρου Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, όσο περισσότερα χρόνια υποφέρει κάποιος, όσο περισσότερα φάρμακα χρησιμοποιεί και ειδικά κορτιζονούχα, τόσο δυσκολότερη γίνεται η θεραπεία του.Καλό είναι, λοιπόν, ο αλλεργικός να ξεκινήσει την ομοιοπαθητική του αγωγή από το χειμώνα, ώστε την άνοιξη το αμυντικό του σύστημα να είναι πιο ισχυρό.

Εδώ, θα μπορούσε να τεθεί το εξής ερώτημα: Γιατί ένας οργανισμός που επί 35 χρόνια ήταν υγιής ξαφνικά δεν ανέχεται, π.χ. τη γύρη της ελιάς ή το χάιδεμα μας γάτας;

Μήπως για κάποιους λόγος το αμυντικό το σύστημα έχει πέσει τόσο, ώστε η επαφή του με φυσικά ερεθίσματα να μην είναι πλέον δυνατή; Αυτός είναι ο λόγος που η ομοιοπαθητική δρα ενισχύοντας τον οργανισμό, ώστε το περιβάλλον να είναι και πάλι φυσικό και φιλικό απέναντί του.Συνεπώς ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ομοιοπαθητική θεραπεία 2-5 χρόνια μέχρι να γίνει τελείως καλά. Αυτό που παρατηρείται όμως είναι ότι κάθε χρόνο τα αλλεργικά συμπτώματα είναι πιο ελαφριά, διαρκούν μικρότερο χρονικό διάστημα, δεν χρειάζεται η λήψη κορτιζόνης παρά μόνο κάποιων ήπιων αντισταμινικών, μερικές φορές μέχρι να απαλλαγεί πλήρως ο ασθενής από το χρόνιο πρόβλημα.

Χρησιμοποιήστε τα βότανα της φύσης.

Για να είναι οι ιστοί του σώματός μας ανθεκτικοί στην εισβολή μιας ξένης ουσίας, που προκαλεί αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει το σώμα μας να είναι σε καλή κατάσταση, μας λέει η φαρμακοποιός Γιάννα Περγαντά :

ΑΝ το συκώτι, που είναι ένα από τα βασικά όργανα που παράγουν αντισώματα, δεν είναι σε καλή κατάσταση ή αν το λεμφικό σύστημα δεν μπορεί να καθαρίσει τους ιστούς, τότε μπορεί να εκδηλωθεί κάποια αλλεργική αντίδραση.

Ειδικά τώρα για τις αλλεργίες της άνοιξης πολύ αποτελεσματικά είναι τα εξής βότανα:

 • Solidago (Βοηθά το αναπνευστικό και την καταρροή).
 • Ephedra (Ανακουφίζει τη συμφόρηση των ιγμόρειων και είναι ιδανικό για το άσθμα και τη βρογχίτιδα).
 • Τσουκνίδα (είναι γνωστή για τα αντισταμινικές της ιδιότητες).
 • Τα άνθη σαμπούκου ( έχουν καθαρτικές και διουρητικές ικανότητες).

Πηγή: www.kazam.gr

Related posts: