Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ-ΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, σχετικά με την μακρόχρονη χρήση αντιμικροβιακών σαπουνιών και άλλων προϊόντων καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής…
Posted on Nov 25, 2014
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, σχετικά με την μακρόχρονη χρήση αντιμικροβιακών σαπουνιών και άλλων προϊόντων καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, μια ουσία που υπάρχει στα περισσότερα αντιμικροβιακά υγρά σαπούνια, σαμπουάν κλπ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξει ένα άτομο καρκίνο και κίρρωση του ήπατος.

Η «ένοχη» ουσία είναι το triclosan. Το triclosan προστίθεται σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα για να επιβραδύνει ή να εμποδίσει εντελώς την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων. Περιέχεται σε σαμπουάν, υγρά σαπούνια χεριών, οδοντόκρεμες, αποσμητικά και διάφορα καλλυντικά. Το triclosan χρησιμοποιείται επίσης ως συντηρητικό υλικό σε υποδήματα, είδη ένδυσης, στεγανωτικά και διάφορα προϊόντα οικιακής χρήσης.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το triclosan μπορεί να είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτή η ουσία προάγει την βακτηριακή ανθεκτικότητα, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι αλλάζει την ορμονική ισορροπία στον οργανισμό (τουλάχιστον σε πειράματα σε ποντίκια).
Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, οι επιστήμονες εξέθεσαν μια ομάδα ποντικιών στην ουσία triclosan για περίοδο 6 μηνών, χρόνος που αντιστοιχεί σε 18 χρόνια για τον άνθρωπο. Στη συνέχεια συνέκριναν την κατάσταση υγείας αυτών των ποντικιών με την ομάδα ελέγχου του πειράματος, δηλαδή ποντίκια που ήταν υγιή.
Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε triclosan είχαν μειωμένη ηπατική υγεία και ηπατική λειτουργία σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί στην ουσία. Επίσης, τα εκτεθειμένα σε triclosan ποντίκια ήταν περισσότερο επιρρεπή στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο ήπαρ και οι όγκοι τους εμφανίζονταν πιο συχνά και είχαν μεγαλύτερο μέγεθος από εκείνους τους όγκους στα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το triclosan παρήγαγε αυτά τα αποτελέσματα σε ποντικούς, μέσω της διατάραξης της λειτουργίας του υποδοχέα CAR -μιας πρωτεΐνης η οποία καθαρίζει τις ξένες χημικές ουσίες από το σώμα. Αυτή η πρωτεΐνη είναι επίσης παρούσα και στους ανθρώπους εκτός από τα τρωκτικά.
Η διατάραξη του υποδοχέα CAR προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ήπατος, κάτι που οδηγεί σε ίνωση. Εάν αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται (μακροχρόνια έκθεση) μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

πηγη
onmed.gr

Related posts: