Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΦΛΕΓΜΟΝΗ

Η ιδέα ότι η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές παθήσεις προκαλούνται από μια ανισορροπία των χημικών ουσιών (ιδίως της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης) στον εγκέφαλο είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στη συλλογική ψυχή μας ότι φαίνεται σχεδόν ιερόσυλο να την αμφισβητήσει.

Φυσικά Big Pharma έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαιώνιση αυτής της ιδέας. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία βασίζονται στη θεωρία χημική ανισορροπία, αντιπροσωπεύουν μια αγορά δολαρίου 10 δισεκατομμύρια δολαρίων στις ΗΠΑ και μόνο. Σύμφωνα με το CDC, το 11 τοις εκατό των Αμερικανών άνω των 12 ετών λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, και είναι η δεύτερη-πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα (μετά τη μείωση της χοληστερόλης φάρμακα).

Οι γιατροί έγραψε ένα συγκλονιστικό 254 εκατ συνταγές για αντικαταθλιπτικά το 2010 ( 1 )

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλείται κυρίως από τη φλεγμονή.

Ωστόσο, είναι τόσο δημοφιλές όσο αυτή η θεωρία έχει γίνει, είναι γεμάτη με προβλήματα. Για παράδειγμα:

Μείωση των επιπέδων της νορεπινεφρίνης, σεροτονίνης και ντοπαμίνης δεν παράγει κατάθλιψη σε ανθρώπους, αν και φαίνεται να το κάνει σε ζώα.
Παρά το γεγονός ότι μερικοί ασθενείς με κατάθλιψη έχουν χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης, η πλειοψηφία δεν το κάνουν. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μόνο 25 τοις εκατό των ασθενών με κατάθλιψη έχουν χαμηλά επίπεδα αυτών των νευροδιαβιβαστών.
Μερικοί ασθενείς με κατάθλιψη έχουν ασυνήθιστα hig επίπεδα h της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης, και μερικοί ασθενείς χωρίς ιστορικό κατάθλιψης έχουν χαμηλά επίπεδα τους. ( 2 )
Τι θα συμβεί αν η κατάθλιψη δεν προκαλείται από μια «χημική ανισορροπία» μετά από όλα; Πιο συγκεκριμένα, ό, τι και αν η ίδια η κατάθλιψη δεν είναι μια ασθένεια , αλλά ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης πρόβλημα;

Αυτό είναι ακριβώς ό, τι η πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με την κατάθλιψη μας λέει. Μια νέα θεωρία που ονομάζεται «του ανοσοποιητικού κυτταροκινών μοντέλο της κατάθλιψης» υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη δεν είναι μια ασθένεια η ίδια, αλλά αντ ‘αυτού ένα «πολύπλευρο σημάδι της χρόνιας ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος του συστήματος.» ( 3 )

Για να το θέσουμε απλά: η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της χρόνιας φλεγμονής .

Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της φλεγμονής
Ένα μεγάλο σώμα της έρευνας τώρα υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με ένα χαμηλού βαθμού, χρόνια φλεγμονώδης απόκριση και συνοδεύεται από αυξημένο οξειδωτικό στρες.

Σε ένα εξαιρετικό άρθρο ανασκόπησης από Berk et al, οι συγγραφείς παρουσιάζονται αρκετές γραμμές των αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της φλεγμονής: ( 4 )

Η κατάθλιψη είναι συχνά παρούσα σε οξείες φλεγμονώδεις ασθένειες. ( 5 )
Υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. ( 6 )
Χορήγηση ενδοτοξίνες που προκαλούν φλεγμονή σε υγιείς ανθρώπους προκαλεί κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης. ( 7 )
Το ένα τέταρτο των ασθενών που λαμβάνουν ιντερφερόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C, που προκαλεί σημαντική φλεγμονή, να αναπτύξουν μείζονα κατάθλιψη. ( 8 )
Διαγραφή των κλινική κατάθλιψη συνδέεται συχνά με μια ομαλοποίηση των δεικτών φλεγμονής. ( 9 )
Κατά τη διάρκεια μιας φλεγμονώδους αντίδρασης, οι χημικές ουσίες που ονομάζονται «κυτοκίνες» παράγεται. Αυτές περιλαμβάνουν παράγοντα νέκρωσης των όγκων (TNF) α, η ιντερλευκίνη (IL) -1, ιντερφερόνη (IFN) ɣ, και η ιντερλευκίνη (IL) -10, μεταξύ άλλων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ότι φλεγμονώδεις κυτοκίνες παράγει μια ευρεία ποικιλία των ψυχιατρικών και νευρολογικών συμπτωμάτων που αντικατοπτρίζουν τέλεια τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης. ( 10 )

Αρκετά ενδιαφέρον, αντικαταθλιπτικά (ιδιαίτερα SSRIs) έχουν δειχθεί ότι μειώνουν την παραγωγή των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών όπως ΤΝΡ-α, IL-1, ιντερφερόνη ΙΡΝ-ɣ και να αυξήσει την παραγωγή των αντι-φλεγμονωδών κυτταροκινών όπως IL-10. ( 11 , 12 ) Μπορούν επίσης να αλλάξουν την έκφραση του γονιδίου ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται σε φλεγμονώδεις διαδικασίες. Αυτό υποδηλώνει ότι οι SSRI είναι αντι-φλεγμονώδη, πράγμα που θα μπορούσε να εξηγήσει το μηχανισμό δράσης τους, εάν η φλεγμονή είναι ένα πρωταρχικό οδηγός της κατάθλιψης.

Η έρευνα για το θέμα αυτό είναι ισχυρή, και η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της φλεγμονής είναι πλέον καλά εδραιωμένη. Αλλά εάν η κατάθλιψη είναι κατά κύριο λόγο προκαλείται από φλεγμονή, το προφανές ερώτημα που τίθεται είναι, «τι προκαλεί την φλεγμονή;»

Κοινές αιτίες της φλεγμονής και της κατάθλιψης
Η φλεγμονή βρίσκεται στη ρίζα όλων σχεδόν των σύγχρονων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της νόσου του Alzheimer, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες, άσθμα, και η αρθρίτιδα. Έτσι, ίσως δεν θα πρέπει να προέρχονται τόσο από μια έκπληξη ότι η κατάθλιψη είναι επίσης προκαλείται από φλεγμονή.

Το μειονέκτημα αυτής της σύνδεσης είναι ότι η σύγχρονη διατροφή και ο τρόπος ζωής μας είναι γεμάτο από παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή και έτσι προκαλούν ασθένειες. Το ευχάριστο είναι ότι αν αντιμετωπίσουμε αυτούς τους παράγοντες και να μειώσει τη φλεγμονή, μπορούμε να προλάβουμε ακόμη και να αναστρέψουν τις χρόνιες, φλεγμονώδεις νόσους που έχουν γίνει ένα τέτοιο εξάρτημα του βιομηχανικού πολιτισμού.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της ανασκόπησης Berk et al που αναφέρονται παραπάνω, οι παρακάτω είναι οι πιο κοινές αιτίες της φλεγμονής που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Διατροφή
Υπάρχουν διάφορα προβλήματα με τη σύγχρονη διατροφή. Είναι πλούσια σε τροφές που προκαλούν φλεγμονή, όπως το ραφιναρισμένο αλεύρι, υπερβολική ζάχαρη, οξειδωμένα (τάγγισμα) λιπαρά, trans λιπαρά, και ένα ευρύ φάσμα από χημικές ουσίες και συντηρητικά. Και είναι χαμηλή σε τρόφιμα που μειώνουν τη φλεγμονή, όπως μακράς-αλύσου ωμέγα-3 λίπη, ζυμωμένα τρόφιμα, και ζυμώσιμων ινών. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει τη δυτικού τύπου διατροφή με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. ( 13 )

Παχυσαρκία
Μία από τις πιο βλαβερές συνέπειες της σύγχρονης διατροφής ήταν η δραματική αύξηση της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση. Μελέτες έχουν δείξει υψηλότερα επίπεδα των φλεγμονωδών κυτοκινών σε παχύσαρκα άτομα, και η απώλεια βάρους συνδέεται με μια μείωση σε αυτές τις κυτοκίνες. ( 14 ) Η παχυσαρκία είναι στενά συνδεδεμένη με την κατάθλιψη, και ενώ η σχέση αυτή είναι πιθανόν πολυπαραγοντική και σύνθετη, φλεγμονή φαίνεται να παίζει ένα σημαντικό ρόλο. ( 15 )

Υγεία του εντέρου
Διαταραχές στο microbiome έντερο και leaky έντερο (δηλαδή εντερική διαπερατότητα) και τα δύο έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή και συσχετίζονται με την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, Μια διαρροή άδειες εντέρου ενδοτοξίνες ονομάζεται λιποπολυσακχαρίτη (LPS) για να ξεφύγουν από το έντερο και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτοκινών όπως ΤΝΡ-α, IL-1 και COX-2. ( 16 ) Και οι πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει δυσμενείς αλλαγές στα βακτήρια που κατοικούν εντέρου μας με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. ( 17 )

Στρες
Στρες μπορεί να είναι μία από τις πιο προφανείς αιτίες της κατάθλιψης, αλλά η σχέση μεταξύ στρες και φλεγμονή είναι λιγότερο γνωστές. Η έρευνα έχει δείξει ότι το ψυχοκοινωνικό στρες διεγείρει την προ-φλεγμονωδών κυτοκινών του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων σε TNF-α και IL-1. ( 18 ) Οι αυξήσεις στις φλεγμονώδεις κυτοκίνες είναι με τη σειρά τους συνδέονται στενά με τα καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Η σωματική δραστηριότητα
Υπάρχει ένα τεράστιο ποσό των αποδείξεων που αναφέρουν ότι η άσκηση είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη-σε πολλές περιπτώσεις ως αποτελεσματική ή περισσότερο από ό, τι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Έχει επίσης δειχθεί ότι πρόληψη της κατάθλιψης σε υγιή άτομα τα οποία δεν υπάρχουν προ-υπάρχοντα συμπτώματα. ( 19 ) Είναι αρκετά ενδιαφέρον, ενώ η άσκηση παράγει αρχικά τις ίδιες φλεγμονώδεις κυτοκίνες που συνδέονται με την κατάθλιψη, που είναι γρήγορα ακολουθείται από επαγωγή των αντι-φλεγμονωδών ουσιών. ( 20 ) Αυτό είναι γνωστό ως hormetic αποτέλεσμα, όταν η πρώτη στρεσογόνος παράγοντας προκαλεί μια αντισταθμιστική απάντηση στο σώμα που έχει θετικές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η στέρηση ύπνου
Χρόνια απώλεια ύπνου έχει δειχθεί ότι αυξάνουν τους δείκτες φλεγμονής ακόμη και σε άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιείς. ( 21 ) Και αν και προσωρινή στέρηση ύπνου έχει χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί θεραπευτικά η κατάθλιψη, η χρόνια απώλεια ύπνου είναι ένας γνωστός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της κατάθλιψης στην πρώτη θέση. ( 22 )

Χρόνια λοίμωξη
Χρόνιες λοιμώξεις παράγουν συνεχή φλεγμονή, έτσι δεν είναι έκπληξη να δούμε ότι η κατάθλιψη συνδέεται με Toxoplasma gondii, ο ιός του Δυτικού Νείλου, Clostridium difficile, και άλλα παθογόνα. ( 23 , 24 , 25 )

Οδοντικής τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου
Οδοντικής τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου είναι μια άλλη πηγή της χρόνιας φλεγμονής, και έτσι μια πιθανή αιτία της κατάθλιψης. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη πάνω από 80.000 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια των δοντιών, ακόμη και μετά τον έλεγχο για διάφορα δημογραφικά και για την υγεία παράγοντες. ( 26 )

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D
Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D είναι κοινά σε δυτικούς πληθυσμούς, και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που συνδέουν ανεπάρκεια βιταμίνης D στην κατάθλιψη. Η βιταμίνη D ρυθμίζει ανοσοαποκρίσεις προς μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των φλεγμονωδών δεικτών όπως η ΤΝΡ-α και IL-1 που συνδέονται με την κατάθλιψη. ( 27 ) Η συμπλήρωση με βιταμίνη D για την εξομάλυνση ορού 25D επίπεδα έχει αποδειχθεί για να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής σε ορισμένες, αλλά όχι όλες τις περιπτώσεις. ( 28 )

Τελικές σκέψεις και συστάσεις
Η ανακάλυψη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ότι οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες παράγουν όλα τα χαρακτηριστικά σημάδια και τα συμπτώματα της κατάθλιψης θα πρέπει να έχουν κάνει μια μεγάλη βουτιά. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει μια κατηγορία μορίων που είχαν σφιχτά και σταθερά που σχετίζεται με την κατάθλιψη, και, όταν χορηγήθηκε σε υγιείς εθελοντές, που παράγεται από όλα τα συμπτώματα που είναι αναγκαίες για τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Δυστυχώς, η θεωρία της «χημικής ανισορροπίας» εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο πρότυπο για την κατανόηση της κατάθλιψης σχεδόν 30 χρόνια μετά την ανακάλυψη βαθιά, παρά την ασθενή συσχέτιση μεταξύ σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη και καταθλιπτικά συμπτώματα. Υπάρχουν ίσως πολλοί λόγοι για αυτό-και θα ήθελα να είναι σωστό, αν έχετε μαντέψει ότι ορισμένα από αυτά είναι οικονομικά, αλλά θα αφήσω αυτή τη συζήτηση για μια άλλη φορά.

Η σημασία αυτού του ευρήματος είναι τεράστια, τόσο για τους ασθενείς και τους κλινικούς γιατρούς. Είναι μετατοπίζει την προσοχή μας από το να βλέπουν την κατάθλιψη ως μια ασθένεια που προκαλείται από μια χημική ανισορροπία, η οποία συχνά απαιτεί φαρμακευτική αγωγή για να διορθώσει, να είναι ένα σύμπτωμα ενός βαθύτερου, βασικό πρόβλημα. Οδηγεί επίσης σε εντελώς νέους δρόμους στη θεραπεία πολλών από τους πιο αποτελεσματική και πιο ασφαλή από ό, τι αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η κατανόηση των φυσικών ρίζες της κατάθλιψης μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτό. Αν και το στίγμα που περιβάλλει κατάθλιψη έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, πολλοί που έχουν κατάθλιψη εξακολουθούν να φέρουν το βάρος της σκέψης ότι υπάρχει κάτι λάθος με αυτά, και η κατάθλιψη που βιώνουν είναι «δικό τους λάθος». Όταν οι ασθενείς μου με την κατάθλιψη να μάθουν ότι υπάρχει μια υποκείμενη φυσιολογική αιτία των συμπτωμάτων τους, συχνά αισθάνονται μια τεράστια αίσθηση ανακούφισης και ενδυνάμωσης. Τι περισσότερο, όταν έχουμε αντιμετωπίσει αυτό υποκείμενη αιτία, τη διάθεσή τους βελτιώνει δραματικά και γρήγορα συνειδητοποιούν ότι η αυτο-κρίση και την ντροπή που αισθάνθηκε για καταθλιπτικοί ήταν λανθασμένη και αδικαιολόγητη.

Δεν εννοώ να δείχνουν ότι η συναισθηματική και ψυχολογική παράγοντες δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη. Σε πολλές περιπτώσεις το κάνουν, και έχω γράψει για αυτό το θέμα πριν . Ωστόσο, η υπόθεση στην επικρατούσα ιατρική ότι η κατάθλιψη είναι αποκλειστικά προκαλείται από αυτούς τους παράγοντες δεν είναι προφανώς αλήθεια, και πολύ συχνά αυτά τα άλλα πιθανά υποκείμενα αίτια πάει ανεξερεύνητο. Ο γιατρός συνταγογραφεί ένα αντικαταθλιπτικό, ο ασθενής που χρειάζεται, και αυτό είναι το τέλος της συζήτησης.

Με αυτό κατά νου, τι μπορείτε να κάνετε αν είστε που πάσχουν από κατάθλιψη; Ακολουθήστε αυτά τα δύο βήματα:

Υιοθετήστε ένα αντι-φλεγμονώδη διατροφή και τον τρόπο ζωής . Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, ολόκληρα τα τρόφιμα διατροφή, να κοιμούνται αρκετά, διαχείριση του στρες, την εμπλοκή σε κατάλληλο (όχι πάρα πολύ λίγο ή πάρα πολύ) σωματική δραστηριότητα, και τρέφοντας το έντερό σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να το κάνετε αυτό, δείτε το βιβλίο μου σας Προσωπικό Παλαιό Κώδικα .
Ερευνήστε άλλες αιτίες φλεγμονής . Με δική σας ή με τη βοήθεια ενός καλή λειτουργική ιατρική επαγγελματίας, να διερευνήσει άλλες πιθανές αιτίες της φλεγμονής που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Αυτά περιλαμβάνουν θέματα εντέρου (SIBO, leaky έντερο, dysbiosis, λοιμώξεις, κ.λπ.), χρόνιες μολύνσεις (ιογενείς, βακτηριακές, μυκητιασικές), τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος, η έκθεση σε βαρέα μέταλλα και μούχλα ή άλλες βιοτοξίνες, αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο, και πολλά άλλα.
Τώρα θα ήθελα να ακούσω από εσάς. Ήσασταν επίγνωση της σχέσης ανάμεσα στην κατάθλιψη και φλεγμονή; Αν όχι, πώς έχει μαθαίνοντας γι ‘αυτό άλλαξε την άποψή σας από κατάθλιψη; Έχετε βιώσει μια βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μετά από την εφαρμογή μιας αντι-φλεγμονώδη διατροφή και τον τρόπο ζωής;

πηγη

.http://chriskresser.com/is-depression-a-disease-or-a-symptom-of-inflammation

διάβασε επίσης άρθρα για στρες στο bioathens

Related posts: