Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ ΣΕ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

 

Δελτίο Τύπου: Πανεπιστήμιο του Όκλαντ
Πλούσια σε ίνες διατροφή βελτιώνει την υγεία των πνευμόνων στους καπνιστές

10 Δεκεμβρίου του 2014

Μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση των επιβλαβών φλεγμονών στους πνεύμονες των καπνιστών, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

Αν κόψετε το κάπνισμα παραμένει η καλύτερη  επιλογή σε καπνιστές μπορεί και  να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα η (ονομάζεται επίσης εμφύσημα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν  οτι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες παρέχει επίσης σημαντικά οφέλη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ έχουν δημοσιεύσει πρόσφατα ένα άρθρο περιγράφοντας πώς μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων.

Αυτή η φλεγμονή του πνεύμονα έχει αποδειχθεί ότι έχει  ένα κρίσιμο ρόλο στην πρόκληση  μιας προοδευτικής  βλάβης του πνεύμονα, που τελικά οδηγεί σε ασθένειες των πνευμόνων όπως το εμφύσημα και καρκίνο των πνευμόνων,  και μείωση της ζωής ενός καπνιστή μέχρι 15-20 χρόνια.

Η ερευνητική εργασία του Αναπληρωτή Καθηγητή Robert Young και της ομάδας του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της, δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα στην Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Επιθεώρηση, η κορυφαία εφημερίδα του πνεύμονα.

Νωρίτερα φέτος ένα άρθρο στο περιοδικό Nature Medicine αναφέρθηκε σε μελέτες που αποδεικνύουν οτι στα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε μια πλούσια σε ίνες διατροφή είχαν σημαντικά λιγότερο επιβλαβή φλεγμονή στους πνεύμονες τους.

«Αυτό επιβεβαιώνει τα συμπεράσματά μας από τις προηγούμενες παρατηρήσεις που δείχνουν διατροφή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των πνευμόνων», λέει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νέων. «Αυτή η μελέτη υποστηρίζει  ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας δίαιτα υψηλής σε φυτικές ίνες προέρχονται  απο  αντι-φλεγμονώδεις χημικές ουσίες (που ονομάζεται μικρό αλυσίδας λιπαρά οξέα) που παράγει  προστασία απο τα βακτήρια του εντέρου. »

«Αυτά τα προστατευτικά βακτήρια ευδοκιμούν στο έντερο των ανθρώπων που καταναλώνουν μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες, αλλά μειώνονται σε εκείνους των οποίων η δίαιτα είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπου τα « επιβλαβή »βακτήρια του εντέρου κυριαρχούν», λέει.

Βάσει αυτού του έργου, Δρ Young και οι συνεργάτες του που εργάζονται με κορυφαίους ερευνητές σε όλο τον κόσμο για να διερευνήσει περαιτέρω τη σχέση αυτή και να προσδιορίσει πώς μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τις επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος στους πνεύμονες.

 

 

πηγη
http://www.scoop.co.nz/stories/GE1412/S00075/high-fibre-diet-improves-lung-health-in-smokers.htm

Related posts: