ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Συμβουλές Φροντίδας

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Ζητείστε ενημέρωση από το γιατρό σας για την παρακολούθηση που απαιτείται ειδικά και συγκεκριμένα για τη δικιά σας περίπτωση:

για τη συχνότητα των ιατρικών επισκέψεων και εξετάσεων
για τις αναγκαίες εργαστηριακές ή άλλες εξετάσεις περιοδικά και για ετήσιο ολοκληρωμένο έλεγχο
για τα συμπτώματα που θα πρέπει να επισπεύσουν την ιατρική επίσκεψη.
για τα συμπτώματα που θεωρούνται «ανησυχητικά» και τη στατιστική πιθανότητα εμφάνισής τους.
για τις τεχνικές αυτοελέγχου του σώματός σας
για τα συμπτώματα που αξιολογούνται «ως μη σοβαρά» τα οποία όμως σας ανησύχησαν.
για την ανάγκη ειδικού διαιτολογίου
για τη σχέση σας με τον ήλιο!!!
για τη δυνατότητα και κυρίως την αναγκαιότητα σωματικής άσκησης
για την παρουσία εντοπισμένου μόνιμου πόνου.
Τι πρέπει να σας κάνει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας;

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
Δικαίωμα αναγνώρισης ποσοστού αναπηρίας (Ν. 2683/99, άρθρο 56). Η αίτηση υποβάλλεται στις κατά τόπους αρμόδιες Νομαρχίες και συνοδεύεται από πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση νοσοκομειακού γιατρού.
Aνάλογα με το ποσοστό αναπηρίας που θα αναγνωριστεί από την Υγειονομική Επιτροπή της Νομαρχίας, αναγνωρίζεται:
δικαίωμα αναπηρική σύνταξης,
απαλλαγή έως ένα ποσοστό από τις φορολογικές υποχρεώσεις,
δωρεάν πάσο για τις αστικές συγκοινωνίες, 50% για τις υπεραστικές (Ο.Σ.Ε., Κ.Τ.Ε.Λ.) για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Η αίτηση υποβάλλεται στις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας της αρμόδιας Νομαρχίας.
Σημείωση : η παροχή του δικαιώματος αυτού εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος κάθε δικαιούχου, που υποχρεούται να προσκομίζει το εκκαθαριστικό της Εφορίας.

Επίδομα Πρόνοιας για τους “ανασφάλιστους και έμμεσα ασφαλισμένους” με αίτηση που υποβάλλεται στις Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας της αρμόδιας Νομαρχίας και συνοδεύεται από πρόσφατη γνωμάτευση νοσοκομειακού γιατρού.
Δωρεάν φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις με σχετική σημείωση και σφραγίδα του γιατρού στο συνταγολόγιο του ασθενούς. Το ίδιο δικαίωμα απολαμβάνει ο ογκολογικός ασθενής για οποιαδήποτε άλλη νόσο ή πάθηση, αρκεί ο γιατρός να προσθέτει δίπλα στη διάγνωση και την ένδειξη ” Ca …”.
Παροχή τεχνητών μελών.
Παροχή ποσοστού για αγορά περούκας, πρόσθεσης μαστού και ειδικού στηθόδεσμου κάθε δύο χρόνια, που συνταγογραφείται και συνοδεύεται από τη γνωμάτευση του γιατρού.
Παροχή ορθοπεδικών βοηθημάτων (πατερίτσες) κάθε δύο χρόνια.
Φυσιοθεραπείες.
Δωρεάν αποκλειστική νοσηλεύτρια για τους άμεσα ασφαλισμένους, με ποσοστό συμμετοχής για τους έμμεσα ασφαλισμένους – με πιστοποιητικό του θεράποντος γιατρού.
Το παιδί ασθενής με καρκίνο απαλλάσσεται της στρατιωτικής θητείας.
Το πρώτο παιδί γονιού-ασθενή με καρκίνο και με αναπηρία 67% και άνω, εφόσον υπάρχει και δεύτερο ανήλικο παιδί, δικαιούται μειωμένη θητεία.
Οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α., δικαιούνται αεροθεραπεία από τον 8 ο έως τον 2 ο μήνα του επόμενου έτους.
Οι συνταξιούχοι του Ι.Κ.Α. με αναπηρική σύνταξη όταν συμπληρώσουν το 60 ο έτος της ηλικίας τους, έχουν τη δυνατότητα μετατροπής της σύνταξής τους σε σύνταξη γήρατος και επωφελούνται του αυξημένου ποσού της σύνταξης.
Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων δικαιούνται δελτίων κοινωνικού τουρισμού κάθε χρόνο από την Εργατική Εστία, με αίτηση που υποβάλλεται στις αρχές κάθε έτους.
Σημείωση : Η παροχή του δικαιώματος αυτού εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος κάθε δικαιούχου, που υποχρεούται να προσκομίζει το εκκαθαριστικό της Εφορίας.

Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων δικαιούνται επίσης συμμετοχή στις εκδρομές της Εργατικής Εστίας με την προϋπόθεση να μην έχουν χρησιμοποιήσει δελτίο κοινωνικού τουρισμού.
Οι ασθενείς με καρκίνο που εργάζονται στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα δικαιούνται για κάθε ημερολογιακό έτος έξι (6) ημέρες επιπλέον άδεια μετ’ αποδοχών
(Ν. 2683/99, αρθρ. 50 § 2, Φ.Ε.Κ. 19Α)

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

O ογκολογικός ασθενής οφείλει στον εαυτό του να πάρει την τύχη του στα χέρια του!!!
Έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση:
Να λάβει γνώση των αποτελεσμάτων της ιστολογικής εξέτασης (βιοψίας).
Να ενημερωθεί υπεύθυνα από τον ογκολόγο γιατρό για τη μορφή και το στάδιο του καρκίνου.
Να φροντίσει να νοσηλευτεί σε ειδικευμένο ογκολογικό νοσοκομείο για να επωφεληθεί από την υπεύθυνη ομάδα γιατρών ογκολόγων που θα προτείνει και θα συναποφασίσει με τον ασθενή για την ολοκληρωμένη θεραπευτική αγωγή (χειρούργος, παθολόγος, ακτινοθεραπευτής κ.τ.λ.)
Να έχει τη δυνατότητα δεύτερης ιατρικής γνώμης εάν το επιθυμεί και ενημερωτικό ιατρικό σημείωμα.
Να γνωρίζει το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσει στη θεραπεία του π.χ. συνδυασμό φαρμάκων στη χημειοθεραπεία (πρωτόκολλο).
Να γνωρίζει τη διάρκεια των θεραπειών και τις άμεσες και άλλες παρενέργειες που θα ακολουθήσουν και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Να ζητήσει έγκαιρη πληροφόρηση από τον ογκολόγο του για τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη μετάσταση, τον κίνδυνο υποτροπής κ.τ.λ.
Να γνωρίσει εναλλακτικές προτάσεις θεραπείας και υποστήριξης για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της , χρήσιμες και για την πορεία της υγείας του.
Να πληροφορηθεί για τα ιατροφαρμακευτικά του δικαιώματα, τις παροχές του ασφαλιστικού του φορέα και να τα διεκδικήσει.
Να πληροφορηθεί για τους τρόπους επανένταξής του στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή και να εκπαιδευτεί μαζί με την οικογένειά του ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθεί με δική του ευθύνη τους ελέγχους για την πορεία της νόσου.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στις φροντίδες υγείας και συγκεκριμένα δικαιώματα ως ασθενής (εσωτερικός ή εξωτερικός).
Κάθε ασθενής έχει δικαίωμα να γνωρίζει τα δικαιώματά του. Σε περίπτωση δυσκολίας κατανόησης έχει δικαίωμα στην ενημέρωση και επεξήγηση. Γι’ αυτό απευθύνεται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου.
Ο ασθενής έχει δικαίωμα σε αξιοπρεπή και εξατομικευμένη φροντίδα υγείας , σε ασφαλές και καθαρό περιβάλλον, χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης, ηθικών και πολιτικών πεποιθήσεων.
Ο ασθενής έχει δικαίωμα να ενημερωθεί για τη διάγνωση της νόσου του, τις προτεινόμενες θεραπείες με τις συνέπειές τους και να λάβει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, ο ίδιος και η οικογένειά του πριν δώσει τη συγκατάθεσή του σε κάθε προτεινόμενη μέθοδο θεραπείας αφού συνεκτιμήσει τη σχέση κινδύνου /ωφέλειας. ΠΡΟΣΟΧΗ : Μέθοδος θεραπείας είναι και οι χειρουργικές επεμβάσεις.
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τις προτεινόμενες θεραπευτικές μεθόδους. Έχει το δικαίωμα να λάβει γνώση των συμπερασμάτων του ιατρικού συμβουλίου καθώς και δεύτερης ιατρικής γνώμης πριν λάβει τις αποφάσεις του.
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα σε πλήρη ενημέρωση και διευκρινήσεις πριν δώσει τη συγκατάθεσή του σε περίπτωση που του ζητηθεί από το Νοσοκομείο να συμμετάσχει σε ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο θα επηρεάσει τη νοσηλεία και θεραπεία του. Εάν αμφιβάλλει για τα αποτελέσματα , ο ασθενής έχει δικαίωμα να αρνηθεί.
Ο ασθενής έχει δικαίωμα στο « ιατρικό απόρρητο» δηλαδή στο δικαίωμα της εμπιστευτικής και απόρρητης πληροφορίας του ιστορικού του και του ατομικού του φακέλου υγείας. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό υποχρεούνται στην τήρηση της εχεμύθειας. Άλλα πρόσωπα π.χ. ερευνητές πρέπει να λάβουν την άδεια του ασθενούς για ενημέρωση ή παρουσία τους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ή της θεραπείας του.
Ο ασθενής έχει δικαίωμα να γνωρίζει τα ονόματα, τους τίτλους και τις ειδικότητες των γιατρών και νοσηλευτών που έχουν αναλάβει την ευθύνη της θεραπείας και νοσηλείας του. Έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τις υπηρεσίες συγκεκριμένων μελών της ιατρικής ομάδας μετά από αιτιολόγηση.
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα στην πρόσβαση όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου π.χ. φυσιοθεραπευτή, διαιτολόγου, ψυχολόγου κ.ά., στην ενημέρωση και εκπαίδευσή του από το ιατρικό και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για να κατανοήσει τις ανάγκες της υγείας του και το συντονισμό για τη συνέχιση της θεραπείας του, καθώς και ενδεχόμενη μεταφορά ή παραπομπή του σε άλλο εξειδικευμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Ο ασθενής έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους λειτουργούς του νοσοκομείου τα νόμιμα δικαιώματά του που αφορούν στην κοινωνική του επανένταξη , ιατροφαρμακευτικά και προνοιακά π.χ. ειδικές θεραπείες αποκατάστασης, ειδικά κέντρα αποθεραπείας, τεχνητά μέλη, ειδικά προνόμια, δωρεάν παροχές φαρμάκων κ.ά.
Ο ασθενής μαζί με το εξιτήριό του έχει δικαίωμα να ζητήσει αντίγραφο του ιατρικού του φακέλου και ιατρικό ενημερωτικό σημείωμα από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Έχει δικαίωμα να εξετάζει τις δαπάνες νοσηλείας του, να ζητά αιτιολόγησή τους και τέλος έχει πάντοτε το δικαίωμα να εκφράζει χωρίς φόβο τις παραλείψεις, ή ελλείψεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκειά της στη διοίκηση του νοσοκομείου.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Ο ασθενής έχει υποχρέωση να είναι συνεπής στην ημερομηνία και ώρα της προκαθορισμένης επίσκεψής του στα εξωτερικά ιατρεία. Πρέπει να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας και τις απαντήσεις από προηγούμενες εξετάσεις.
Ο ασθενής έχει υποχρέωση να ενημερώνει τηλεφωνικά το νοσοκομείο σε κάθε περίπτωση που αδυνατεί να είναι συνεπής στην προκαθορισμένη επίσκεψη. Βοηθά έτσι έναν άλλο ασθενή να εξετασθεί.
Ο ασθενής έχει υποχρέωση να ενημερώνει το γιατρό για όλες τις παθήσεις του και τις φαρμακευτικές αγωγές στις οποίες έχει υποβληθεί προηγουμένως.
Ο ασθενής σε περίπτωση εισαγωγής του σε νοσοκομείο έχει την υποχρέωση:
Να φροντίζει την ατομική του υγιεινή και καθαριότητα όσο αυτό είναι δυνατόν, καθώς και την καθαριότητα του νοσοκομείου.
Να συμβάλει ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του στη διατήρηση ήσυχου περιβάλλοντος στο νοσοκομείο, να σέβεται την προσωπικότητα και την πάθηση των άλλων ασθενών, να συμπεριφέρεται με ευγένεια και διακριτικότητα.
Να συνεργάζεται με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.
Να ορίσει ένα μέλος της οικογένειάς του για να συνεννοείται με τον θεράποντα ιατρό του.
Να ζητά ενημέρωση και πληροφορίες από το γιατρό του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ή στο γραφείο του και όχι στο διάδρομο.
Να ενημερώνει το γιατρό για οτιδήποτε προκύψει σχετικά με την θεραπεία του.
Να τηρεί την απαγόρευση του καπνίσματος.
Να σέβεται ο ίδιος και η οικογένειά του τις ώρες της κοινής ησυχίας.
Να προσέρχεται στο νοσοκομείο με τα προσωπικά του είδη, χωρίς αντικείμενα αξίας (χρυσαφικά) και να διατηρεί το χώρο του ταχτικό και περιποιημένο.

πηγη

http://www.anticancerath.gr/el/advices/care/