ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ 1 ΣΤΙΣ 5 ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Καρκίνος του στήθους: Λανθασμένη διάγνωση για 1 στις 5 γυναίκες

Έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία έδειξε ότι στο 19% των περιπτώσεων μαστογραφίας και ελέγχου για καρκίνο του στήθους, οι γιατροί κάνουν λάθος στη διάγνωσή τους και υποβάλλουν πολλές γυναίκες σε αχρείαστες και πολυέξοδες θεραπείες χωρίς ουσιαστικά να συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος για την υγεία τους.
Ο καρκίνος του στήθους είναι ο πιο συνήθης καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι του συγκεκριμένου είδους καρκίνου: διηθητικός καρκίνος του μαστού, μη-διηθητικός καρκίνος του μαστού, διηθητικός λοβιακός καρκίνος του μαστού και φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού.
Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:
-Αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του ενός ή και των δύο μαστών
-Απαλλαγή (έκκριση υγρού) από τη μία ή και τις δύο θηλές που μπορεί να περιέχει αίμα
-Όγκος ή πρήξιμο στη μασχάλη
-Πτύχωση του δέρματος στο στήθος, ιδιαίτερα γύρω από την περιοχή της θηλής
-Εξάνθημα γύρω από τη θηλή ή αλλαγή στην εμφάνιση της θηλής (πχ η θηλή φάινεται να «βυθίζεται» προς τα μέσα)
Εάν ο καρκίνος του μαστού γίνει αντιληπτός αρκετά νωρίς, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί και μάλιστα με αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Γι’ αυτό πολλές χώρες εφαρμόζουν τακτικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για να εντοπίσουν τους καρκίνους του μαστού αρκετά νωρίς. Τα προγράμματα αυτά έχουν μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά σχεδόν 30% σε γυναίκες άνω των 50 ετών παγκοσμίως.
Τα υψηλά ποσοστά ανίχνευσης είναι επιθυμητά, ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα βρετανική έρευνα, έχει γίνει φανερό ότι οι μαστογραφίες εντοπίζουν ακόμα και μη-αναπτυσσόμενους καρκίνους του μαστού ή όγκους που θεωρούνται πολύ χαμηλού κινδύνου για να εξελιχθούν σε καρκίνο του μαστού, και οι οποίοι ποτέ δεν θα γίνουν απειλητικοί για τη ζωή της γυναίκας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού NHS, οι μαστογραφίες εντοπίζουν τους όγκους στο στήθος σε ποσοστό 99% και το 70% αυτών των περιπτώσεων ακολουθεί θεραπεία με ακτινοβολία και ορμονική θεραπεία.
Αλλά, από τη στιγμή που το 20% των μαστογραφιών καταλήγουν σε «υπερβολική» διάγνωση (δηλαδή διάγνωση καρκίνου ενώ δεν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας) ένας μεγάλος αριθμός γυναικών μπαίνει στην ψυχική, σωματική και οικονομική ταλαιπωρία της θεραπείας χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε υγιείς γυναίκες, αυτές οι θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Medical Screening.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/item/327015-karkinos-tou-stithous-lanthasmeni-diagnosi-gia-1-stis-5-gynaikes#ixzz3Tlr6MEIy

διάβασε ακόμα

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση μαστού (βίντεο)

πώς θα κάνετε αυτο-εξέταση του θυρεοειδούς (βίντεο)

διαβασε στο bioathens
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ?
ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ…..10 ΛΕΠΤΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ
ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ 1 ΣΤΙΣ 5 ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Related posts: