ΠΡΟ-ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

 Το Προ-Εμμηνορρυσιακό Σύνδρομο (ΠΕΣ) είναι ένα μείγμα από φυσικά και συναισθηματικά συμπτώματα που μερικές γυναίκες εμφανίζουν πριν την έμμηνο ρύση τους, άλλες για μερικές ημέρες και άλλες για μέχρι και 2 εβδομάδες. Το ΠΕΣ είναι κοινό σε νέες γυναίκες και γυναίκες μέσης ηλικίας – 3 στις 4 γυναίκες έχουν τα συμπτώματα του ΠΕΣ. Αν και τα συμπτώματα ποικίλλουν, τα πιο συνηθισμένα είναι:

Κοιλιακό άλγος, φούσκωμα

Ευαισθησία στους μαστούς

Πονοκέφαλος / ημικρανίες

Άγχος και κατάθλιψη

Κλάμα χωρίς ιδιαίτερο λόγο

Κούραση

Αλλαγή στην όρεξη, ναυτία

Αύξηση βάρους

Εναλλαγές της διάθεσης

Πρήξιμο στα χέρια ή/και στα πόδια

Περισσότερα από 100 συμπτώματα έχουν συνδεθεί με το ΠΕΣ. Γι΄ αυτό και θεωρείται ότι το ΠΕΣ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής, ακόμη και τις σχέσεις.Παρά τις ερευνητικές προσπάθειες, δεν είναι γνωστά τα ακριβή αίτια του ΠΕΣ. Το ΠΕΣ φαίνεται να οφείλεται σε διάφορους ορμονικούς παράγοντες (π.χ. υπογλυκαιμία, αλλαγές στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, υπερπρολακτιναιμία, διακυμάνσεις στα επίπεδα των κυκλοφορούντων οιστρογόνων και της προγεστερόνης).

Το ΠΕΣ είναι μια ιατρική κατάσταση που πρέπει να διαγνωσθεί από το γιατρό σας (Παθολόγος ή Γυναικολόγος). Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και το ιατρικό σας ιστορικό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν το ΠΕΣ. Ο γιατρός κάνει συνήθως διάγνωση βασιζόμενος στην περιγραφή των συμπτωμάτων σας και στο χρονικό διάστημα που αυτά εμφανίζονται. Μπορεί, βέβαια, να θελήσει να πραγματοποιήσει κάποιες άλλες εξετάσεις ώστε να αποκλειστούν άλλες ασθένειες.

Για τη διάγνωση του ΠΕΣ, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ένα μοτίβο συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα μιας γυναίκας με ΠΕΣ πρέπει να: Είναι παρόντα για 5 ημέρες πριν την περίοδο της για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενους κύκλους

Τελειώνουν μέσα σε 4 ημέρες από τη στιγμή που η περίοδος ξεκινά

Επηρεάζουν ορισμένες από τις φυσιολογικές της δραστηριότητες.

Υπάρχει μια σειρά από θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΠΕΣ.

Εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια έως μέτρια, συχνά μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά με αλλαγές στον τρόπο ζωής, στη διατροφή ή παίρνοντας κάποια συμπληρώματα διατροφής.Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής από τον ιατρό που θα επισκεφθείτε.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Για πολλές γυναίκες, η τακτική αεροβική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, αθλήματα που αυξάνουν το ρυθμό της καρδιάς) μειώνει τα συμπτώματα του ΠΕΣ. Πρέπει η άσκηση να γίνεται τακτικά, όχι μόνο κατά τις ημέρες που εμφανίζονται συμπτώματα. Ένας καλός στόχος είναι τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης καθημερινά.

Τρόποι για να χαλαρώσετε και να μειωθεί το άγχος μπορεί να βοηθήσουν. Θεραπείες χαλάρωσης μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμού και γιόγκα. Επίσης είναι σημαντικό να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε νύχτα.

Διατροφή και ΠΕΣ

Αν και το ΠΕΣ δεν μπορεί να προληφθεί, έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν μερικά από τα συμπτώματα.

Τρώτε λιγότερο αλάτι. Αυτό βοηθά στη μείωση του φουσκώματος και της κατακράτησης υγρών. Περίπου το 75% του αλατιού που τρώμε κρύβεται στα τρόφιμά μας. Τις μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού έχουν τα έτοιμα γεύματα, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά και οι σούπες, τα αλατισμένα και καπνιστά κρέατα (μπέικον, ζαμπόν, πάριζα, σαλάμι), τα τυριά, τα αλμυρά σνακ (πατατάκια, ξηροί καρποί κ.λπ.).

Μειώστε την καφεΐνη. Αξίζει να προσπαθήσετε να μειώσετε την καφεΐνη, για ένα διάστημα 3 -4 μηνών και να παρατηρήσετε εάν αυτό βελτίωσε τα συμπτώματα. Αντικαταστήστε τον κανονικό καφέ με ντεκαφεϊνέ και δοκιμάστε φυτικά ροφήματα, και περισσότερο νερό.

Προσπαθήστε να κρατήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, καθώς και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης.

Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα (κάθε 3-4 ώρες) και μειώστε την κατανάλωση γλυκών. Αυτό βοηθά στην αποφυγή των μεγάλων διακυμάνσεων στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Συμπληρώματα διατροφής

Κάποια διαιτητικά συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα στη μείωση των συμπτωμάτων του ΠΕΣ. Παρ’ όλα αυτά, η διατροφή παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα πιο ευεργετικά συμπληρώματα διατροφής είναι:

Το μαγνήσιο – Υπάρχουν ενδείξεις ότι μία δόση 200-250mg μπορεί να επηρεάσει θετικά τις εναλλαγές της διάθεσης,

Το ασβέστιο – 1000 με 1200mg καθημερινής πρόσληψης ασβεστίου είναι ευεργετικά στη μείωση των συμπτωμάτων του ΠΕΣ. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τεσσάρων μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.

Η βιταμίνη Β6 –Η συμπληρωματική καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Β6 επέδειξε αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων του ΠΕΣ.

Το Evening Primrose Oil (Έλαιο Νυχτολούλουδου). Συμπλήρωμα διατροφής που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στη διαιτολόγο ή στο φαρμακοποιό σας.

Γράφει η: Charlotte Chaignon, Κλινική Διαιτολόγος (Λάρισα), Ειδικευθείσα στην εντερική και παρεντερική σίτιση

πηγη http://www.mednutrition.gr