ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΥ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Προβλήματα συμπεριφοράς στα σκυλιά και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Στους σκύλους αρέσουν οι κανόνες, όπως και το να ευχαριστούν τον ιδιοκτήτη τους. Μερικές όμως φορές μπορεί το σκυλάκι σας να κάνει αταξίες και πράγματα που δεν πρέπει. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει γιατί συγχέει τον κανόνα και τι κάνει εσάς χαρούμενο. Δείτε τα 12 συχνότερα προβλήματα συμπεριφοράς σκύλων και συμβουλές για να τα αντιμετωπίσετε.

1) Σκάψιμο

Το σκάψιμο είναι μία φυσική δραστηριότητα των σκύλων και δύσκολα κόβεται.Αν ο σκύλος ζει στην αυλή πρέπει από νωρίς να του μάθετε ότι δεν πρέπει να ανοίγει…λαγούμια. Για να το κάνετε αυτό όμως πρέπει να τον πιάσετε επαυτοφώρω! Μην τον μαλώνετε μετά, όταν ανακαλύπτετε τις τρύπες αλλά μόνο όταν τον δείτε να το κάνει.

Πείτε ένα δυνατό ΟΧΙ ή ΜΗ, μην τον χτυπήσετε και τραβήξτε την προσοχή του με ένα μπαλάκι ή κάποιο άλλο παιχνίδι.
Αν επιμένει, ίσως μπορείτε να του δώσετε ένα χώρο που να …επιτρέπετε να σκάβει και να παίζει. Περιφράξτε το, θάψτε παιχνίδια του και ενθαρρύνετε τον να τα ψάξει μόνο εκεί.koutavi-kakes-synithies

2) Μασούλημα

Τα σκυλιά και ειδικά τα κουτάβια εξερευνούν το κόσμο με το..στόμα τους. Και τους αρέσει να μασουλάνε γιατί τα ηρεμεί. Αν όμως καταστρέφουν τα παπούτσια σας εκτός από τη ζημιά που σας προκαλούν μπορεί να πάθουν και τα ίδια κακό, όπως εσωτερική αιμορραγία, από τα κομμάτια που καταπίνουν.

Τα περισσότερα κουτάβια μασουλάνε τα πάντα μέχρι να ενηλικιωθούν αν δεν τους δέιξτε από την αρχή ότι επιτρέπεται να μασουλάνε μόνο τα παιχνίδια τους, τα κουκλάκια τους και τα ειδικά πλαστικά κόκκαλα που θα τους δώσετε. Επιβραβεύστε το κουτάβι σας όταν δαγκώνει τα παιχνίδια του και πάρτε του ό,τι δεν πρέπει να μασάει όταν το δείτε να το κάνει. Μην το μαλώνετε εκ των υστέρων.

3) Ζητιανιά για φαγητόkoutabi-simperifora

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων βρίσκουν χαριτωμένο ο σκύλος τους να κάθεται δίπλα τους την ώρα που τρώνε και να παρακαλάει για φαγητό. Δεν είναι όμως σωστό. Ποτέ μην δίνετε φαγητό στο σκύλο από το τραπέζι. Βγάλτε το σκύλο από το δωμάτιο όταν τρώτε αν είναι επίμονος και προκαλεί φασαρίες.

Μάθετε ότι θα τρώει μόνο από συγκεκριμένο σημείο και πιάτο και όταν του δίνετε εσείς.

4) Σας αγνοεί όταν τον φωνάζετε και δεν έρχεται πίσω!skylaki-fonazei

Το να μην έρχεται ο σκύλος όταν τον φωνάζετε δεν είναι μόνο ενοχλητικό αλλά και επικίνδυνο, αν ξεφύγει κατά τη διάρκεια της βόλτας. Μάθετε του από μικρό το »Έλα» και επιβραβεύστε τον πάντα όταν έρχεται σ εσάς. Πρέπει να του δείξετε ότι κάθε φορά που έρχεται σ εσάς είναι καλό και δεν είναι μόνο για να τον ξαναδέσετε ή να τον μαλώσετε.

Όταν τον φωνάζετε να έρθει μην τον κυνηγάτε από πίσω αλλά απομακρυνθείτε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να σας ακολουθήσει. Χρησιμοποιήστε μόνο μία διαταγή όπως το ΈΛΑ και όχι Κάτσε, Μη, Ελα δω κλπ γιατί τον μπερδεύετε.

5) Τράβηγμα λουριού στη βόλταsas-agnvh-to-koutabi

Το συνεχές, επίμονο τράβηγμα του λουριού στη βόλτα κάνει τη βόλτα δυσάρεστη για εσάς αλλά και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο λαιμό του σκύλου. Μάθετε στο σκύλο σας να περπατά ήρεμα με το λουρί, τραβώντας την προσοχή του με λιχουδιές, γλυκόλογα και παιχνίδια κάθε φορά που τραβά περισσότερο.

Πρέπει να είστε επίμονοι και να μην εγκαταλείπετε όταν σας τραβά. Γιατί έτσι θα μάθει όταν τραβήξει πολύ τελικά θα κερδίσει.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόσωμο κολλάρο(σαμαράκι) και ένα κοντό λουρί. Κάθε φορά που θα τραβά, σταματήστε να περπατάτε. Θα σας κοιτά για να καταλάβει γιατί δεν περπατάτε. Όταν θα έρθει κοντά σας, επιβραβεύστε τον. Έτσι σιγά σιγά θα μάθει το ρυθμό στον οποίο θα πρέπει να περπατά.

6) Άγχος Αποχωρισμούkoutavaki

Ένα θέμα πολύ συνηθισμένο, στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο adespoto.gr. Πολλά σκυλιά αγχώνονται όταν οι ιδιοκτήτες τους φεύγουν από το σπίτι και ξεσπάνε αυτό το άγχος είτε με ζημιές που σας θυμώνουν είτε παθαίνοντας κατάθλιψη. Δείτε περισσότερα εδώ για την αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού.

7) Κλαίει για να σας τραβήξει την προσοχή

koytabia-stenaxvrimena
Μερικά σκυλιά είναι πολύ επίμονα και δεν κάθονται λεπτό μόνα τους. Μπορεί να τα χαϊδέψετε, να τους πείτε να κάτσουν ήσυχα κ.α. κι όμως να συνεχίσουν να κλαψουρίζουν δίπλα σας. Γυρίστε την πλάτη κάθε φορά που ακούτε το κλάμμα. Κάθε φορά που το σταματά, επιβραβεύστε τον.

8) Γαυγίζει όταν είναι κάποιος στην πόρτα

Αυτό μπορεί να είναι είτε »συναγεργμός» είτε »χαιρετισμός». Όμως δημιουργεί φασαρία, ειδικά αν μένετε σε πολυκατοικία. Μάθετε στο σκύλο σας να ξαπλώνει σε σημείο που του λέτε όταν κάποιος είναι στην πόρτα. Πείτε του πολλές φορές »πήγαινε στη θέση σου» και ανοίξτε την πόρτα μόνο όταν κάτσει εκεί. Επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά όταν δεν γαυγίσει.

9) Όταν χοροπηδά

Είναι φυσικό ο σκύλος σας να χοροπηδά για να χαιρετίσει όσους αγαπά. Αλλά προσπαθήστε να μην δίνετε καθόλου σημασία στο σκύλο όταν χοροπηδά πάνω σας. Μειώστε τον ενθουσιασμό και χαϊδέψτε τον μόνο όταν πατάνε όλα τα πόδια του στο έδαφος.

10) Δάγκωμα

Τα σκυλιά δαγκώνουν όταν φοβούνται ή αγχώνονται. Το σημαντικότερο όλων είναι η κοινωνικοποίηση από νωρίς, ώστε να νιώθει ο σκύλος ήρεμα ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα ζώα. Πρέπει να τον εκθέσετε σταδικά σε διάφορα ερεθίσματα, πχ πάρκα, κτηνιατρείο, θάλασσα. Βοηθήστε τον να εμπιστεύετε τους ανθρώπους αλλά πάντα προσέξτε για σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος πάει να επιτεθεί σε κάποιον που δεν συμπαθεί.

11) Επιθετικότητα

koutabi-epiyhetiko
Υπάρχουν πολλοί λόγοι επιθετικότητας από το σκύλο και διαφέρει από το δάγκωμα. Ο σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός αν είναι κυριαρχικός ή αν φοβάται. Πάντα όμως η επιθετικότητα συνδέεται με κάποιο είδος άγχους/ Η επιθετικότητα χρειάζεται έμπειρο εκπαιδευτή για να διορθωθεί.

12) Επίμονο γαύγισμα

Μερικά σκυλιά απλά είναι επίμονα! Γαυγίζουν πολλές φορές, σε ό,τι κινείται ή ακόμα και στον αέρα. Μην του φωνάξετε και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί φωνάζει. Αν τον έχετε δεμένο 24 ώρες το 24ωρο είναι φανερό ότι γαυγίζει από ανία και φταίτε εσείς. Αν όμως έχει κάθε μέρα άσκηση, παρέα, βόλτα και παρόλαυτα γαυγίζει, αρχίστε άμεσα εκπαίδευση υπακοής.

 Τα 10 συχνότερα προβλήματα συμπεριφοράς στις γάτες και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Οι γάτες είναι συνήθως χαδιάρες από μικρές και έτσι μένουν και όταν μεγαλώσουν. Όμως μερικές φορές παρουσιάζουν κάποιες κακές συνήθειες, που φυσικά έχουν εξήγηση. Δείτε τα συχνότερα προβλήματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

1) Δεν χρησιμοποιεί την άμμο της

koytabia-gates
Ενώ οι περισσότερες γάτες, ακόμα και τα γατάκια, πάνε ενστικτωδώς για την αγάγκη τους στην άμμο, είναι αναμενόμενο 1 στις 10 γάτες κάποια στιγμή να μην πάει στην άμμο της και να τα »κάνει» αλλού!
Ο πιο απλός λόγος είναι να μην αρέσει στη γάτα το κουτί της άμμου ή να μην είναι καθαρή η άμμος. Άλλες γάτες θέλουν κλειστό κουτί, άλλες νιώθουν καλύτερα με ανοιχτό. Μερικές γάτες μπορεί να τις ενοχλεί η αρωματική άμμος και να θέλουν απλή.

Όλες οι γάτες πάντως θέλουν την ησυχία τους όταν πάνε στο..μέρος γι αυτό φροντίστε να έχετε το κουτί της άμμου σε σημείο χωρίς ενοχλήσεις και άλλα ζώα. Επίσης, αν έχετε πολλές γάτες, να έχετε ένα κουτί άμμου για κάθε γάτα.

2) Σημαδεύει με ούρα σημεία του σπιτιού

Αυτό το »ψέκασμα» το κάνουν κυρίως οι μη στειρωμένες γάτες και πιο πολύ οι αρσενικοί γάτοι. Είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν όταν ψάχνουν σύντροφο για ζευγάρωμα. Στειρώστε το γάτο σας, ειδικά αν υπάρχει θηλυκιά γάτα στο σπίτι ή γάτες στη γειτονιά. Υπάρχουν επίσης ειδικά σκευάσματα που βάζετε στην πρίζα και ηρεμούν τη γάτα και το άγχος της (πχ Feliway)

3) Ξύσιμο νυχιών

Είναι ένα θέμα στο οποίο έχουμε αναφερθεί στο adespoto.gr. Είναι φυσικό η γάτα σας να θέλει να ξύσει τα νύχια της και εσείς πρέπει να τις προσφέρετε κατάλληλα αντικείμενα, όπως ονυχοδρόμιο γι αυτό το σκοπό. Δείτε περισσότερα εδώ.

4) Βίαιο παιχνίδι μαζί σας

Οι γάτες παίζουν αρκετά έντονα και μερικές μπορεί να δείχνουν »επιθετικότητα», να γρατζουνάνε ή να δαγκώνουν παραπάνω από το κανονικό. Δώστε της παιχνίδια και ποντίκια ώστε να ξεσπά πάνω τους και μην της επιτρέπεται να σας επιτίθεται στα χέρια.

5) Φαίνεται καταπιεσμένη;gataki

Αν η γάτα σας παρουσιάζει μια περίεργη συνήθεια, όπως το να τρώει υφάσματα ή να τρίβεται επίμονα σε ένα τοίχο, μπορεί να έχει άγχος ή προβλήματα υγείας. Πηγαίνετέ την στο κτηνίατρο και προσπαθήστε να βρείτε τι την αγχώνει. Θυμηθείτε ότι στις γάτες αρέσει η ρουτίνα και η παραμικρή αλλαγή, ακόμα και στην ώρα ταϊσματος, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και απώλεια τριχώματος.

6) Υπερδραστήρια την νύχτα

gata-koytabi-sinithies
Οι γάτες παίζουν πολύ και πολλές φορές το κάνουν…τη νύχτα! Αν όμως είναι υπερβολική η συμπεριφορά της τη νύχτα, παίξτε μαζί της το απόγευμα για να την κουράσετε και ταϊστε την λίγο πριν κοιμηθείτε ώστε να είναι »πλήρης» και να κοιμηθεί ήσυχη.

7) Επίμονο νιαούρισμα
Το νιαούρισμα δεν το χρησιμοποιεί συχνά μία γάτα. Το χρησιμοποιούν για να ζητήσουν φαγητό, να σας πουν ίσως ένα »γειά» και μέχρι εκεί. Αν νιαουρίζει πολύ, χωρίς λόγο, καλό είναι να την δει ο κτηνίατρος. Ίσως πονάει κάπου ή έχει θυροειδή. Οι θηλυκές αστείρωτες γάτες νιαουρίζουν-ουρλιάζουν πολύ κατά τον οίστρο τους. Στειρώστε τες για να ηρεμήσουν.

8) Άγχος αποχωρισμού

Δεν έχουν μόνο οι σκύλοι άγχος αποχωρισμού. Και οι γάτες μπορεί να αγχωθούν όταν λείπετε ή όταν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητά τους. Διαβάστε εδώ για περισσότερα.

9) Πλένεται υπερβολικά;

Οι γάτες πλένονται, με τη γλώσσα τους, για να είναι καθαρές. Αν όμως βλέπετε τη γάτα σας να είναι υπερβολική, σε σημείο που να ματώνει το δέρμα της από το επίμονο καθάρισμα ίσως κάτι δεν πάει καλά! Μπορεί να έχει άγχος ή ψύλλους. Βάλτε της φάρμακο και εξετάστε σε κτηνίατρο αν έχει δερματικό πρόβλημα.

10) Επιθετικότηταaxioperierga-gates-skulous

Μία επιθετική γάτα μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά με τα νύχια της και με δάγκωμα. Σπάνιο αλλά πιθανό. Μία άγρια γάτα κολλά τα αυτιά της στο κεφάλι, ανοίγεο το στόμα και απειλεί με »χχχχχχχχχχχχ» και δεν φοβάται να απλώσει τα πόδια της για να γρατζουνίσει. Σπάνια μια κατοικίδια γάτα γίνεται τόσο άγρια, οπότε μην ανησυχείτε. Μόνο αν κάτι την τρομάξει, μπορεί να γίνει αγρίμι.

πηγη
adespoto.gr

Related posts:

test