ΣΟΥΤΙΕΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Ταυτίζεται με τη γυναικεία φύση και τη θηλυκότητα περισσότερο από κάθε άλλο ρούχο. Πότε όμως το σουτιέν μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία των μαστών;
Οι επιστήμονες εξηγούν
Οι επιπτώσεις που έχει στην υγεία των μαστών ο στηθόδεσμος, όπως ελληνιστί ονομάζεται το σουτιέν, έχει αποτελέσει το αντικείμενο αρκετών επιστημονικών μελετών. Στο παρελθόν υπήρξαν έρευνες που συσχέτιζαν τη χρήση στηθόδεσμων με μπανέλες με καρκίνο του μαστού, όμως οι επιστήμονες σήμερα αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών καταρρίφθηκαν σύντομα, καθώς στερούνταν επιστημονικής τεκμηρίωσης. Σύμφωνα με τους μαστολόγους ωστόσο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή επιλογή του σουτιέν, αφού μακροπρόθεσμα μπορεί να προκληθεί παραμόρφωση ή πόνος στο μαστό από κάποιο, για παράδειγμα, πολύ στενό στηθόδεσμο.

Η σωστή επιλογή…
Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουμε το σουτιέν σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας. Ωστόσο, η επιλογή του στηθόδεσμου πρέπει να πληροί ορισμένα σημαντικά κριτήρια τα οποία τίθενται υπεράνω μόδας. Πρώτα από όλα το σουτιέν θα πρέπει να μας παρέχει στήριξη και άνεση χωρίς να προκαλεί πίεση. Για το λόγο αυτό το σωστό μέγεθος αποτελεί το βασικό κριτήριο όταν διαλέγουμε σουτιέν. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις πολύ σκληρές μπανέλες, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην επιλογή του υφάσματός του, που ως επί το πλείστον πρέπει να είναι βαμβακερό.
…και η σωστή χρήση
Για τη χρήση του σουτιέν κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν ειπωθεί πολλά. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή μπορεί να γίνεται κυρίως από γυναίκες με μεγάλο μαστό προκειμένου να υπάρχει καλύτερη στήριξη, γεγονός όμως που δεν κρίνεται απαραίτητο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και κατά το πλύσιμο του στηθόδεσμου, καθώς χρειάζεται πολύ καλό ξέβγαλμα του απορρυπαντικού.
Χρήσιμες συμβουλές
• Δοκιμάστε το σουτιέν πριν το αγοράσετε προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για το σωστό νούμερο.
• Προτιμήστε στηθόδεσμους κατασκευασμένους από φιλικά για το δέρμα υφάσματα – κατά προτίμηση βαμβακερά.
• Αποφύγετε τις πολύ σκληρές μπανέλες.

Της Δήμητρας Τζούβελη
Με τη συνεργασία του Βασίλειου Βενιζέλου, μαστολόγου, διευθυντή Κέντρου Μαστού «Ευρωκλινικής Αθηνών»

 

 

Τι προτιμάτε, ένα ανορθωμένο στήθος ή ένα υγιές;
Πολλές γυναίκες νιώθουν σχεδόν εξαρτημένες από το σουτιέν τους, καθώς τις κάνει να νιώθουν πιο θελκτικές, πιο σέξι, άρα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, πίσω από τη βοήθεια που δίνει το σουτιέν στο στήθος, κρατώντας το σταθεροποιημένο και ενισχυμένο, ελλοχεύουν κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αν το σουτιέν είναι πολύ σφιχτό.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήγαγε το Harvard University, αποκαλύφθηκε πως αν μια γυναίκα φορά πολύ σφιχτά το σουτιέν της, έχει αυξημένες πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, ένα σφιχτό σουτιέν αναστέλλει την κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί βλάβες στον ιστό του μαστού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της παροχής οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων στα κύτταρα του μαστού, αφήνοντας τις τοξίνες κολλημένες πάνω τους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται στις γυναίκες που έχουν συνηθίσει να φοράνε σφιχτά τα σουτιέν τους για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα, και ειδικότερα σε αυτές που φοράνε σουτιέν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας, επίσης, ανακαλύφθηκε πως οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού προέρχονται από γυναίκες της μεσαίας τάξης οι οποίες έχουν εξαντλητικά ωράρια εργασίας.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, με άσκηση και ισορροπημένη δίαιτα, δεν είναι αρκετός για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού. Ασχέτως με τους γονιδιακούς παράγοντες, οι επιστήμονες συμβουλεύουν έντονα τις γυναίκες να δίνουν μεγάλη προσοχή στο πως χρησιμοποιούν το σουτιέν τους.

πηγη

http://www.myworld.gr

 

http://www.queen.gr/

Related posts: