ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΠΝΙΓΕΤAI Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΑΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού

Επειδή το κολύμπι αρέσει στους περισσότερους σκύλους, μπορεί να μπουν σε πισίνα, σε λίμνη ή στη θάλασσα και να μην μπορούν να βγουν. Όταν κουραστούν, αρχίζουν να καταπίνουν νερό και μερικές φορές και επιπλέοντα αντικείμενα, αν υπάρχουν. Βγάλτε το νερό από το στόμα και διανοίξτε την αναπνευστική οδό πριν αρχίσετε τεχνητή αναπνοή.

Για ασφάλεια
Λίμνες σε κήπους και πισίνες πρέπει να σκεπάζονται ή να περιφράσσονται για την πρόληψη ατυχημάτων, ακόμη και αν ο σκύλος σας δείχνει να αποφεύγει το νερό. Και να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε βόλτα κοντά σε νερό. Δεν πρέπει να τον αφήνετε να μπεαίνει σε ταραγμένη ή φουρτουνιασμένη θάλασσα, σε ταραγμένα ή ορμητικά ποτάμια ή γενικώς σε νερά με ισχυρά ρεύματα.

Κρατήστε ένα μικρόσωμο σκύλο από τα κότσια των πίσω ποδιών ανάποδα, για να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό γίνεται από τους πνεύμονες. Αν ο σκύλος δεν έχει τις αισθήσεις του, μπορείτε να τον ταρακουνήσετε ελαφρά, με πολλή προσοχή και χωρίς υπερβολές και απότομες κινήσεις. Αν παρ’ όλα αυτά δεν αναπνέει, ξαπλώστε τον στο πλάι και κάντε του τεχνητή αναπνοή (δεδομένου ότι έχουμε καρδιακό παλμό).
Έναν μεγαλόσωμο σκύλο τον ξαπλώνουμε στο πλάι, και με το κεφάλι του στην πιο χαμηλή δυνατή θέση. Σηκώνουμνε τα πίσω πόδια όσο γίνεται πιο ψηλά προκειμένου να βγει το νερό από τους πνεύμονες. Κρατάμε το σκύλο έτσι για περίπου 30 με 40 δευτερόλεπτα, και ύστερα αρχίζουμε να φυσάμε στα ρουθούνια του, μέχρι ο σκύλος αρχίσει να αναπνέει.

Εννοείται ότι όσο κάνουμε αυτές τις προσπάθειες κάποιος έχει ειδοποιήσει τον κτηνίατρο.

 

Πηγή: Dr Bruce Fogle
Η φροντίδα του Σκύλου