ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΠΡΑΝΩΝ: ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Αυτό που βλέπετε στην τουαλέτα σας μπορεί να σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία σας

Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος παράγει περίπου 5 τόνους  κόπρανα στη διάρκεια της ζωής του;

Το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα και άλλα χαρακτηριστικά κοπράνων μπορούν  να σας πουν πολλά για τη γενική υγεία σας, πώς γαστρεντερικό σωλήνα σας λειτουργεί, και ακόμη και να σας δώσει ενδείξεις για σοβαρές διαδικασίες ασθενειών που θα μπορούσαν να συμβαίνουν, όπως λοιμώξεις, πεπτικά προβλήματα, και ακόμη και τον καρκίνο.

 

 pao -toyaleta

Πως είναι τα κανονικά κόπρανα;

Τα κόπρανα είναι περίπου 75 τοις εκατό νερό. Το υπόλοιπο είναι ένας συνδυασμός ινών,σε ζωντανά και νεκρά βακτήρια, και βλέννα. Τα Απόβλητα του οργανισμού είναι τα υπολείμματα τροφής, βακτήρια, επιθήλια και βλέννα που αποβάλλονται από το έντερο διαμέσου του πρωκτού. Ο χρόνος διέλευσης σας πρέπει να είναι κάτω 24 έως 36 ώρας.

ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΠΡΑΝΩΝ:

Η επισκόπηση πρέπει να περιλαμβάνει το χρώμα, τη μορφή, τη σύσταση, την οσμή και την παρουσία κάθε παρατηρούμενου ξένου συστατικού.

Χρώμα: Το χρώμα μπορεί να καταδεικνύει ποικίλες διαταραχές. Μαύρο ή στο χρώμα της πίσσας κόπρανα είναι ενδεικτικά αιμορραγίας στη γαστρεντερική οδό. Το χρώμα της πίσσας περιγράφει κόπρανα που περιέχουν αίμα που έχει υποστεί πέψη ή επίδραση φαρμάκων όπως βισμούθιο, σίδηρος, τανίνη, μαγγάνιο ή άνθρακας.

 Αιματηρό: Η παρουσία αίματος είναι ενδεικτική αιμορροΐδων, καρκίνου του ορθού ή του παχέος εντέρου, έλκους, συριγγίου, εξελκώσεων του βλεννογόνου του ορθού από ξηρά κόπρανα, διαβρωμένους πολύποδες του ορθού, οξεία πρωκτίτιδα, ξένα σώματα, κολίτιδα, εγκολεασμού του εντέρου ή περίσφιξης κήλης σε παιδιά, τυφοειδής πυρετός ή δηλητηρίαση με φώσφορο.koprana-ti-xroma-einai

 Άχρωμα: Τα άχρωμα κόπρανα μπορεί να υποδηλώνουν διαταραχές στο σχηματισμό της χολής ή απόφραξη των χοληφόρων οδών, άλλες αιτίες ίκτερου ή δηλητηρίαση με φώσφορο.

Πράσινο: Γενικά, πρασινωπά κόπρανα στα παιδιά και τα βρέφη είναι ενδεικτικά ότι το περιεχόμενο του εντέρου έχει διέλθει ταχέως διαμέσου της γαστρεντερικής οδού.

Σχήμα και σύσταση: Τα κόπρανα είναι φυσιολογικά μαλακά και σχηματισμένα. Στη δυσκοιλιότητα είναι σκληρά, οζώδη ή σκυβαλώδη και στη διάρροια είναι υγρά ή πολτώδη. Επομένως αποπλατυσμένα κόπρανα ή στο σχήμα της πλευράς καταδεικνύουν στένωση στο ορθό ή σπαστική κολίτιδα.

Αφρώδη, ασχημάτιστα κόπρανα: Μπορεί να είναι ενδεικτικά σπαστικής κολίτιδας, παρουσίας αερίων ή φλεγμονής του εντέρου.

Λειεντερικά κόπρανα: Περιέχουν αρκετές άπεπτες τροφές και παρατηρούνται σε φλεγμονώδεις καταστάσεις του στομάχου και του ανώτερου τμήματος του εντέρου.

Μεμβρανώδη κομμάτια: Μπορεί να υπάρχουν στον καρκίνο του παχέος εντέρου, στη δυσεντερία, τον υποτροπιάζοντα πυρετό, την οξεία πρωκτίτιδα και την απόπτωση του εντερικού βλεννογόνου.

Ελαιώδη ή λιπαρά: Μπορεί να βρεθούν σε ανεπάρκεια του παγκρέατος ή σε δυσαπορρόφηση του εντέρου.

Βλεννώδη: Η βλέννα είναι παρούσα τόσο σε παθολογικές όσο και σε φυσιολογικές καταστάσεις. Μπορεί να υπάρχει σαν επιφανειακές ζελατινώδεις γραμμές ή οζίδια· αναμεμειγμένη με τα κόπρανα και ορατή μόνο αφού γίνει μια λεπτή επάλειψη με νερό· ή αναμεμιγμένη με αίμα στη δυσεντερία. Η βλέννα μπορεί να είναι το κύριο συστατικό των κοπράνων.

Ε νοχλητική οσμή: Παρατηρείται σε ίκτερο, οξεία δυσπεψία, εντερίτιδα, τυφοειδή πυρετό και περιστασιακά στη δυσκοιλιότητα. Οσμή σήψης: Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα συφιλιδικής ή καρκινωματώδους εξέλκωσης του ορθού ή γαγγραινώδους δυσεντερίας.

Ξινή οσμή: Τα κόπρανα των βρεφών συνήθως μυρίζουν ξινά.

Παράσιτα: Η παρουσία διαφόρων εντερικών παρασίτων μπορεί να προσδιορισθεί με την εξέταση κοπράνων. Η μακροσκοπική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει νηματώδεις (κοχλιωτούς σκώληκες) ή κεστοειδείς σκώληκες· παρόλα αυτά ή μικροσκοπική εξέταση είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της παρουσίας πρωτοζώων, αυγών ελμινθών και προνυμφών. Τα κόπρανα που πρόκειται να εξετασθούν συλλέγονται σε καθαρούς και στεγνούς συλλέκτες. Για τη μικροσκοπική εξέταση, αντιπροσωπευτικά δείγματα κοπράνων ή βλέννης γαλακτοματοποιούνται σε διάλυμα ορού σε μία καθαρή αντικειμενοφόρο, απλώνονται ομοιόμορφα και καλύπτονται με καλυπτρίδα. Η διάγνωση των γίνεται με την εξέταση ξεσμάτων ή από τον πρωκτό ή την περιπρωκτική περιοχή

πηγες

.http://www.iatronet.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες

http://www.thewomens.org.au

http://users.teiath.gr/petef