ΟΤΑΝ ΤΡΩΣ ΣΩΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Τρώγοντας καλά είναι ένα από τα κύρια συστατικά για την πρόληψη μιας ασθένειας.
“Το πρώτο βήμα προς τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής», λέει ο Marisa Moore, ένας διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

titha famesimera
Αν και τρώμε μια μεγάλη ποικιλία υγιεινών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των 4 1/2 φλιτζάνια φρούτα και λαχανικών καθημερινά (κατά γενικό κανόνα, προτίμηση τα πιο σκούρα χρώματα προσφέρετε στον οργανισμό σας αντιοξειδωτικά), και βοηθάτε την διατήρηση της υγείας σας.
“Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα», λέει ο Joan Salge Blake, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.
Η βιταμίνη Α δρα σαν φράγμα ενάντια σε επιβλαβή βακτήρια, αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά το σώμα να υπερασπιστεί τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Πάρα πολλή βιταμίνη Α μπορεί να είναι τοξική και να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση Α, μια υπεραφθονία της βιταμίνης προκαλεί πονοκεφάλους, εμετούς, υπνηλία, ζάλη, ηπατική βλάβη και μειωμένη όρεξη.
Για την ασφαλή αυξήσει της βιταμίνης A είναι να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε βήτα-καροτίνη, όπως τα καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθες, πεπόνια, και άλλα φρούτα και λαχανικά με βαθύ πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Η βήτα-καροτίνη μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα μέχρι να την χρειαστεί ο οργανισμός και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υπερβιταμίνωση.
“Όταν το σώμα σας χρειάζεται τα θρεπτικά συστατικά, θα μετατρέψει τη βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α,
Άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που απαιτούνται για μια πλήρη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν ο ψευδάργυρος, βιταμίνη C και το σελήνιο.
Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ο ψευδάργυρος βοηθά τον οργανισμό να παράγει τα λευκά κύτταρα του αίματος και να ενθαρρύνει την επούλωση.
Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, αρακά, και το κρέας, όπως και το σκούρο κρέας του κοτόπουλου και άπαχο βοδινό κρέας.
Η βιταμίνη C βοηθά στο σώμα να παράγει λευκά αιμοσφαίρια και να υπερασπιστεί έναντι των επιβλαβών παθογόνων και των μικροοργανισμών.
Εκτός από τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο και κόκκινες πιπεριές είναι δύο εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C.
Το σελήνιο προσφέρει επίσης αντιοξειδωτική δράση?
Τα Καρύδια Βραζιλίας και τα άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι οι καλύτερες πηγές. “Μια ουγγιά από Βραζιλίας καρύδια έχει 777 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας του σεληνίου,”
Τα προ βιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν το σώμα να διαχειριστεί την ασθένεια.Τα προβιοτικά ρυθμίζουν δυνητικά τα επιβλαβή βακτηρία στο κόλον το λεπτό και το πάχη έντερο , τα οποία είναι που τα θρεπτικά συστατικά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Μία πηγή προβιοτικών, όπως η υψηλής ποιότητας γιαούρτι, κεφίρ, kimchi ή miso..Η οξύτητα στο στομάχι μπορεί να καταστρέψει τα προβιοτικά, αλλά τα τρόφιμα βοηθούν την άμβλυνση των προβιοτικών από το στομάχι και στα έντερα,
Η άσκηση
Μια τακτική, μέτρια άσκηση είναι το κρίσιμο στοιχείο στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.  ,τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης καθημερινά.

 Μια πληθώρα μελετών υποστηρίζουν τον βασικό ρόλο της άσκησης στη μείωση μιας ασθένειας. Για παράδειγμα, σε μια ενός έτους μελέτη από 547 ενήλικες, όσους ασκούν τακτικά έναντι σε μια μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα έδειξε κατά 23 τοις εκατό είχαν μείωση του κινδύνου των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.
Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει σε μείωση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού καθώς γερνάμε. Παρά το γεγονός ότι το ανοσοποιητική λειτουργία μειώνεται στους ηλικιωμένους, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που ασχολούνται με υψηλότερα ποσά της σωματικής δραστηριότητας παρουσίασαν μείωση σε συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή, αν τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πάνω από το λαιμό (όπως το κοινό κρυολόγημα), η μέτρια άσκηση είναι αποδεκτή ή ακόμη και ευεργετική, σύμφωνα με μια έκθεση από το Τμήμα Επιστημών Υγείας & Άσκηση στο Appalachian State University.
Αν είναι συστηματικές ασθένειες, που σημαίνει ότι επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα (για παράδειγμα, η γρίπη), η ξεκούραση στο κρεβάτι είναι η καλύτερη, και ακολουθείται από μια σταδιακή εξέλιξη πίσω στην κανονική εκπαίδευση, η σωματική δραστηριότητα που μπορεί να επιδεινώσει την συστημική ασθένεια.
Παρά το γεγονός ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, η παρατεταμένη βαριά άσκηση που διαρκεί περισσότερο από 90 λεπτά, μπορεί να αποδυναμώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. η έντονη άσκηση μπορεί να δημιουργήσει ένα “ανοιχτό παράθυρο” για εξασθένηση της ανοσίας, που διαρκούν από τρεις έως 72 ώρες, διάστημα κατά το οποίο μπορεί να είναι πιο εύκολο για τις ασθένειες να αποκτήσουν πρόσβαση.
Στοιχεία από ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές που καταναλώνουν υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης σωματικής δραστηριότητας (όπως το τρέξιμο ενός μαραθωνίου), θα βιώσουν μια μικρότερη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος από όσους αποφεύγουν τους υδατάνθρακες.
Μειώστε το στρες
Ένας από τους πολλούς λόγους άσκησης μπορεί να είναι τόσο ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα έγκειται στην ικανότητά του να συμβάλει στη μείωση στρες. Σε πολλές μελέτες, η μείωση του στρες έχει βρεθεί ότι θα ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Όταν βιώνουμε το άγχος, το σώμα μας αυξήσει την παραγωγή μας από νευροενδοκρινικών ορμονών, ιδιαίτερα γλυκοκορτικοειδών και κατεχολαμινών, οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι δράσεις τους, μεταξύ άλλων, είναι να μειώσει την παραγωγή αντισωμάτων και της  δραστηριότητας των ΝΚ (φυσικών δολοφόνων) κυττάρων .
Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όχι μόνο στην αυξημένη ευαισθησία σε κρυολογήματα και τη γρίπη, αλλά και οι όψιμες επούλωση των πληγών, μειωμένη ανταπόκριση στον εμβολιασμό, καθώς και την ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Behavioral Medicine στο Ohio State University Medical Center.
Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του στρες,τοσο μεγαλύτερες οι αρνητικές επιπτώσεις του για την ασυλία. Σε μια μετα-ανάλυση των περίπου 300 μελέτες σχετικά με το στρες και την υγεία, οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κεντάκι και British Columbia διαπίστωσαν ότι η πίεση οποιασδήποτε σημαντικής διάρκειας, από λίγες μέρες έως μερικούς μήνες ή χρόνια, οδήγησε σε πτώση σε όλες τις πτυχές της ανοσία.
Εκτός από τις στρεσογόνες συνθήκες, οι ερευνητές έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ στην καταπιεσμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης. Σε μια μελέτη του 2005 από φοιτητές, οι ψυχολόγοι υγείας διαπίστωσαν ότι η κοινωνική απομόνωση και τα συναισθήματα της μοναξιάς θα αποδυναμώσει την ασυλία σε πρωτοετείς φοιτητές », όπως αναφέρθηκε από την American Psychological Association
ypnos-ygeia-trofes
Λήψη στην επάρκεια του ύπνου
Μαζί με τον κρίσιμο ρόλο στην διανοητικής λειτουργίας και την διαχείριση του βάρους, ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν όταν εκτίθενται σε έναν ιό. Όταν ένας ερευνητής ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου οι μαθητές επιτρέπεται για μόνο τέσσερις ώρες ύπνου κάθε νύχτα για έξι νύχτες στο εμβόλιο της γρίπης, το ανοσοποιητικό τους σύστημα παράγει μόνο την μισή από τον κανονικό αριθμό των αντισωμάτων σε απόκριση προς την πρόκληση με τον ιό, (οι εκθέσεις Mayo Clinic.)
Οι Ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργούν καλά?
Σε μια το 2005 δημοσκόπηση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου έδειξε Αμερικάνοι ενήλικες κατά μέσο όρο μόλις 6,8 ώρες κάθε βράδυ και τις καθημερινές-περισσότερο από μία ώρα λιγότερο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται. Η Κλινική Mayo συστήνει εννέα έως 10 ώρες ύπνου για τους εφήβους, καθώς και περισσότερες από 10 ώρες τη νύχτα για παιδιά σχολικής ηλικίας.
Βότανα για την ασυλία
Πολλά βοτανικά σε συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν να κρατήσουν τα επίπεδα ανοσίας υψηλά καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

πηγη
.http://www.motherearthliving.com/