ΖΕΣΤΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Ο περισσότερος κόσμος συνδέει το καλοκαίρι με τη βελτίωση της υγείας και η αλήθεια είναι ότι κάποιες παθήσεις πραγματικά βελτιώνονται. Σύμφωνα με έρευνες όμως, υπάρχουν και κάποια προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται εξαιτίας της ζέστης και της ηλιοφάνειας..

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ (ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ): Μπορεί οι ηλικιωμένοι να παραπονιούνται ότι το κρύο και η υγρασία επιδεινώνουν την κατάστασή τους, όμως δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως μάλιστα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν το καλοκαίρι οι πάσχοντες από αρθρίτιδα καθώς πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή της κάνουν το δέρμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία. Ακόμη και η ελάχιστη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες, εξανθήματα, ξεφλούδισμα και χρωματικές αλλοιώσεις.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ (ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ): Για τους διαβητικούς που κάνουν ενέσεις ινσουλίνης οι καλοκαιρινοί μήνες κρύβουν κινδύνους καθώς με τη ζέστη η ινσουλίνη απορροφάται γρηγορότερα από το αίμα, δεδομένου ότι τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιδερμίδα διαστέλλονται. Είναι επομένως απαραίτητο να γίνονται συχνότεροι έλεγχοι των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Επιπλέον, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους διαβητικούς να φοράνε αντηλιακό και να αποφεύγουν την πολύωρη παραμονή στον ήλιο.

ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ (ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ): Ο αριθμός παραγόμενων σπερματοζωαρίων είναι χαμηλότερος το καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι τα ζευγάρια δυσκολεύονται να συλλάβουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ειδικοί πιστεύουν μάλιστα ότι η μειωμένη παραγωγή σπέρματος τους καλοκαιρινούς μήνες έχει τις ρίζες της στις εποχές όπου η ζωή ήταν πολύ πιο σκληρή: τα μωρά που συλλαμβάνονταν το καλοκαίρι γενννιούνταν το χειμώνα που το φαγητό ήταν λιγοστό. Αντιθέτως, τα μωρά που συλλαμβάνονταν το χειμώνα, έρχονταν στη ζωή την εποχή του τρύγου. Ο αντρικός οργανισμός εξελίχτηκε, κατά πάσα πιθανότητα, με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες φθινοπωρινών γεννήσεων. Παράλληλα, ιταλική έρευνα έδειξε ότι το καλοκαίρι μειώνεται και η αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών αφού ο γυναικείος οργανισμός παράγει περισσότερη μελατονίνη, γεγονός που κάνει τα ωάρια μεγαλύτερα, ενώ τα τοιχώματα της μήτρας σκληραίνουν, πράγμα που μειώνει τις πιθανότητες για επιτυχή ανάπτυξη του εμβρύου.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ (ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ): Αν και τα περισσότερα περιστατικά πνευμονίας καταγράφονται τους χειμερινούς μήνες, τα καλοκαιρινά κρούσματα είναι συνήθως πιο σοβαρά. Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι μας τείνουμε να μην πίνουμε αρκετό νερό. Η αφυδάτωση πήζει τις βρογχικές εκκρίσεις των πνευμόνων, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αναπνοή, ιδιαίτερα αν κάποιος έχει ήδη προσβληθεί από πνευμονία. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι είναι άνω των 65 ετών και κυρίως όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως είναι οι παθήσεις των νεφρών και της καρδιάς.

ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ (ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ): Το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή εμφάνισης πετρών στα νεφρά αφού τα κρούσματα διπλασιάζονται συγκριτικά με το χειμώνα. Τα ποσοστά θέλουν έναν στους δέκα να υποφέρει από αυτή την εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που προκαλείται όταν μια μεγάλη πέτρα ταξιδεύει από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη και στη συνέχεια φρακάρει. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο το καλοκαίρι για δύο λόγους: ο ένας είναι η λιγοστή κατανάλωση νερού και ο δεύτερος η αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα, που ευνοεί το σχηματισμό πετρών.

ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ (ΒΕΛΤΙΩΣΗ): Οι καρδιοπαθείς μπορούν να αναπνεύσουν με ανακούφιση το καλοκαίρι αφού τα εμφράγματα είναι λιγότερο πιθανά. Αυτό συμβαίνει επειδή το καλοκαίρι κοιμόμαστε λιγότερο και η καρδιά αλλάζει ρυθμούς. Επιπλέον, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, διευκολύνοντας έτσι την άντληση αίματος, ενώ τα αιμοπετάλια είναι λιγότερο επιρρεπή στη δημιουργία θρόμβων.

ΨΕΙΡΕΣ (ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ): Τα εν λόγω παράσιτα λατρεύουν το ζεστό καιρό, όχι μόνο επειδή ζουν περισσότερο, αλλά επειδή έχουν και περισσότερες ευκαιρίες να βρουν νέους… οικοδεσπότες. Οι συχνότερες έξοδοι και τα λιγοστά ρούχα ευνοούν τις σωματικές επαφές που χρειάζονται οι ψείρες για να μεταπηδήσουν από το ένα άτομο σε ένα άλλο.

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΝΟΣΟΣ (ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ): Τη στιγμή που άλλες δερματοπάθειες όπως το έκζεμα και η ψωρίαση βελτιώνονται το καλοκαίρι, η ροδόχρους νόσος επιδεινώνεται. Οι ειδικοί εκτιμούν πως κάτι τέτοιο οφείλεται στην ανάπτυξη του όγκου των αιμοφόρων αγγείων λόγω της ηλιακής έκθεσης, γεγονός που προκαλεί ερεθισμό, εξανθήματα και κοκκινίλες.

πηγη

Espresso News