40 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

1. Παχαίνουμε γιατί φταίει ο μεταβολισμός , τα γονίδια, το νερό, ο θυρεοειδής μας κλπ., κλπ.

Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα πού οφείλεται το αυξημένο πέραν του «φυσιολογικού», σωματικό βάρος. Όποιο όμως και αν είναι το αίτιο (αυξημένη θερμιδική πρόσληψη, ανεπαρκής διατροφική αγωγή, χαμηλή ποιότητα τροφών, τροφική δυσανεξία, μειωμένη ανεκτικότητα, το γονίδιο της παχυσαρκίας, αυξημένη κατανάλωση λιπών, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, υπερκατανάλωση υδατανθράκων, συχνά επαναλαμβανόμενες δίαιτες απώλειας βάρους, ορμονικά προβλήματα ή ψυχολογικά αίτια), η ουσία είναι μία: Δεν θα παχαίναμε ή θα παχαίναμε λιγότερο εάν επιλέγαμε προσεκτικότερα τις τροφές μας, τρώγαμε λιγότερο και κινούμασταν περισσότερο.
2. Κάποιοι ζυγίζουν περισσότερο γιατί έχουν βαρύτερο σκελετό.
Οι διαφορές μεταξύ ενός βαρύτερου και ενός ελαφρύτερου σκελετού είναι λίγων εκατοντάδων γραμμαρίων και όχι κιλών, όμως κάποιοι φαντάζονται. Απλώς, όσοι έχουν βαρύτερο σκελετό έχουν το περιθώριο να ζυγίζουν περισσότερο από αυτούς με τον «ελαφρύτερο».
3. Όλες οι δίαιτες έχουν αποτέλεσμα αν τις ακολουθήσεις «κατά γράμμα».
Υπάρχουν δίαιτες που δεν έχουν αποτέλεσμα, ακόμα και όταν τις κάνουμε απόλυτα σωστά, γιατί δεν είναι εξατομικευμένες, γίνονται όταν είμαστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση, γιατί μας γεννούν υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύδονται και γιατί δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις προσωπικές μας προτιμήσεις και δεν προσαρμόζονται εύκολα στον τρόπο ζωής μας.
4. Ακολουθώντας την ίδια δίαιτα με την γυναίκα μου, μπορούμε να χάσουμε και οι δύο τον ίδιο αριθμό κιλών.
Μια γυναίκα αδυνατίζει δυσκολότερα από έναν άντρα, ενώ οι άντρες μπορούν να χάσουν περισσότερα κιλά από τις γυναίκες το ίδιο χρονικό διάστημα. Κάποιος που ζει σε ψυχρά κλίματα μπορεί να αδυνατίσει ευκολότερα από κάποιον που ζει σε θερμά κλίματα, ενώ ένα νεαρό άτομο μπορεί να αδυνατίσει ευκολότερα απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Όσοι έχουν πολλά περιττά κιλά και όσοι δεν έχουν ξανακάνει δίαιτα χάνουν γρηγορότερα τα πρώτα κιλά από αυτούς που έχουν λιγότερα περιττά ή είναι «βετεράνοι» του πολέμου κατά των κιλών.
5. Κριτήριο της καλής δίαιτας είναι η απώλεια κιλών.
Καλή δίαιτα είναι αυτή που χωρίς να είναι μονομερής ή ακραία, μας ταιριάζει απόλυτα, μας βοηθάει να χάσουμε βάρος περιορίζοντας τις απώλειες από τα αναγκαία (μύες) και αυξάνοντας τις απώλειες από τα περιττά (λίπος) και, κυρίως αυτή που όταν «τελειώνει» μας έχει διδάξει να τρεφόμαστε σωστά, έτσι ώστε στο μέλλον να μην ξαναπάρουμε τα χαμένα μας κιλά.
6. Μία δίαιτα διαρκεί πάντα συγκεκριμένο χρόνο.
Οι δίαιτες μπορούν να διαρκούν ώρες, ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή χρόνια και, μακάβριο, μπορεί να αρχίζουν σε αυτή τη ζωή και να τελειώνουν σε μία άλλη. Δίαιτες με χρονοδιαγράμματα («τόσα σε τόσο») αποτυχαίνουν σχεδόν πάντα και όταν πετυχαίνουν, τα αποτελέσματά τους είναι προσωρινά. Γι’ αυτό η υιοθέτηση της «σωστής διατροφής» είναι ο μόνιμος τρόπος για να αποκτήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος και όχι «η δίαιτα». Σωστή διατροφή μπορεί να κάνεις γα πάντα, δίαιτα μόνο για όσο αντέχεις.
7. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία από πού θα περιοριστούν οι θερμίδες, αρκεί να περιοριστούν.
Η μείωση των θερμίδων θα πρέπει να γίνει με τον περιορισμό των τροφών που περιέχουν λιγότερο χρήσιμα συστατικά και κυρίως αυτών που περιέχουν ζάχαρη και πολλές θερμίδες προερχόμενες από λίπος. Αν «κόψουμε» από οπουδήποτε, ο οργανισμός θα στερηθεί απαραίτητες για τη λειτουργία του θρεπτικές ουσίες και μέσα σε αυτές και τις λιποτροπικές ουσίες που θα τον βοηθήσουν να κινητοποιήσει την απώλεια λίπους.
8. Οι θερμίδες δεν παίζουν κανένα ρόλο στο αδυνάτισμα.
Το σώμα μειώνει το βάρος του όταν η ενέργεια που παίρνει (θερμίδες) είναι μικρότερη από αυτήν που δαπανά (καίει). Όταν τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε, χάνουμε βάρος, γιατί ο οργανισμός καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα σε αυτά που χρειάζεται και σε αυτά που του δίνουμε καταφεύγοντας στα αποθέματά του. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που η θερμιδική πρόσληψη παίζει το σημαντικότερο ρόλο σε μία προσπάθεια αδυνατίσματος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το αδυνάτισμα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις θερμίδες.
9. Αν δεν μειώσεις σημαντικά τις θερμίδες, δεν αδυνατίζεις.
Οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων (κάτω από 1.200 την ημέρα) είναι επικίνδυνες, γιατί το σώμα αρχίζει να καίει περισσότερο μυϊκό ιστό παρά λίπος. Όταν το ημερήσιο έλλειμμα ξεπεράσει τις 1.200-1.500 θερμίδες, μπορεί να χαθεί μισό έως ένα κιλό σωματικής πρωτεΐνης (μυών) και πάνω από ένα με δύο κιλά νερό (κίνδυνος αφυδάτωσης).
10. Υπάρχει μία δίαιτα με την οποία χάνεις μισό κιλό λίπος την ημέρα.
Αν υπολογίσουμε ότι το μέσο άτομο για να διατηρήσει το βάρος του χρειάζεται 2.000-2.500 θερμίδες την ημέρα, καταλαβαίνουμε ότι είναι αδύνατον, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, να δημιουργηθεί ένα τέτοιο θερμιδικό έλλειμμα που θα οδηγήσει στην καθημερινή απώλεια μισού κιλού λίπους. Ακόμα και με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η απώλεια σωματικού βάρους από λίπος δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα ορισμένο όριο και συνήθως, ανάλογα με τις θερμίδες πρόσληψης και τη σωματική δραστηριότητα, το 1% την εβδομάδα.
11. Για να αδυνατίσουμε πρέπει να «ράψουμε» το στόμα μας.
Αν ξαφνικά αρχίζουμε να τρώμε πολύ λιγότερο από ό,τι χρειαζόμαστε ή απέχουμε εντελώς από το φαγητό, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη μείωση της ενέργειας και αντιδρά δίνοντας εντολή να χρησιμοποιηθούν αποθέματα. Αν η κατάσταση συνεχιστεί και νιώσει ότι απειλείται, θα δημιουργήσει συνθήκες επιβίωσης με λιγότερες θερμίδες: Θα μας αναγκάσει να περιορίσουμε τις σωματικές μας δραστηριότητες, δημιουργώντας «τεχνητά εμπόδια», όπως οι ζαλάδες, η κούραση και η υπνηλία, θα αυξήσει τα μηνύματα πείνας, θα μειώσει το μεταβολισμό και θα αυξήσει την αντίστασή του στη μείωση του βάρους, δηλαδή με το ίδιο έλλειμμα θερμίδων δεν θα χάνει κιλά, ενώ με το μεγαλύτερο έλλειμμα θερμίδων θα χάνει λιγότερα κιλά.
12. Ο οργανισμός χειρίζεται ενεργειακά όλες τις τροφές με τον ίδιο τρόπο.
Οι τροφές για να πεπτούν και να αφομοιωθούν χρειάζονται ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσό ενέργειας, που εξαρτάται από τα θρεπτικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται κάθε τροφή. Οι τροφές που περιέχουν πολλές πρωτεΐνες χρειάζονται εξαιρετικά μεγάλα ποσά ενέργειας για να χωνευτούν, ενώ οι τροφές που περιέχουν λίπη και υδατάνθρακες όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν η αύξηση του μεταβολισμού, για τις 2-4 ώρες της χώνευσης, να ξεπεράσει το 30%. Αντίθετα, εάν το γεύμα περιέχει μόνο υδατάνθρακες ή μόνο λιπαρές τροφές, τότε είτε δεν παρατηρείται αύξηση του μεταβολισμού είτε παρατηρείται μία ελάχιστη αύξησή του. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες δίαιτες αδυνατίσματος βασίζονται στις πρωτεϊνούχες τροφές. Επιπλέον, ο τρόπος λήψης της τροφής, δηλαδή η μορφή με την οποία την τρώμε, παίζει σημαντικό ρόλο. Η ίδια ποσότητα τροφής χωνεύεται με μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος (καύση θερμίδων) όταν είναι σε στερεά, παρά όταν είναι σε υγρή μορφή. Για παράδειγμα, το ίδιο πορτοκάλι «παχαίνει» λιγότερο όταν φαγωθεί παρά όταν καταναλωθεί ως χυμός.
13. Δίαιτα σημαίνει στέρηση.
Σε καμία περίπτωση. Η πλέον παραδεκτή σήμερα «δίαιτα» είναι αυτή που βασίζεται στη συνήθη καθημερινή διατροφή, με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις μας, με βελτίωση της ποιότητας και μείωση της ποσότητας της λαμβανόμενης τροφής και παράλληλη αύξηση των σωματικών δραστηριοτήτων κατά το μέτρο του δυνατού. Στην προσπάθεια για αδυνάτισμα δεν υπάρχει απόλυτο «μη», «όχι» και «απαγορεύεται», αλλά υπάρχει «απλοποίηση», «μέτρο», «συνέπεια» και «αυτοέλεγχος». Με αυτή τη λογική, δίαιτα δεν σημαίνει στέρηση, αλλά διατήρηση της διατροφικής απόλαυσης με μικρότερες δόσεις φαγητού και ενοχής.
14. Οι δίαιτες όπου τα κιλά χάνονται αργά είναι τελικά αποτελεσματικές;
Οι αργές δίαιτες είναι πιο ασφαλείς από τις γρήγορες, αλλά δύσκολα μπορούμε να τις ακολουθήσουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επειδή όμως τα κιλά χάνονται «αργά», οι πιθανότητες εγκατάλειψης της προσπάθειας είναι μεγαλύτερες. Αυτό, όμως, δεν τις κάνει αναποτελεσματικές, αλλά απλώς πιο «δύσκολες», γιατί χρειάζονται περισσότερη υπομονή.
15. Τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδή δεν μπορούν να χάσουν κιλά.
Ο υποθερεοειδισμός (μειωμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών) έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας του μεταβολισμού και λόγω αυτού μία αύξηση του σωματικού βάρους που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δικαιολογεί αυξήσεις 2-3 κιλών -; όχι παραπάνω. Με τη βοήθεια ενός ενδοκρινολόγου το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, μειώνονται οι οργανικές συνέπειες και έτσι, μπορεί να αρχίσει μία διαιτητική αγωγή διαχείρισης σωματικού βάρους.
16. Όση δίαιτα και να κάνουμε, από ένα σημείο και μετά δεν χάνουμε κιλά.
Τα πρώτα κιλά φεύγουν εύκολα, γιατί είναι κυρίως νερό. Το πραγματικό αδυνάτισμα αρχίζει από τη στιγμή που το σώμα θα καταφύγει στα αποθέματα λίπους. Τότε απαιτούνται περισσότερες ημέρες, ίσως και εβδομάδες, για να χαθεί έστω και 1 κιλό. Αν εγκαταλείψουμε την προσπάθεια σε αυτό το σημείο, θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε.
17. Οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες είναι οι καλύτερες για αδυνάτισμα.
Κάθε δίαιτα που ευνοεί τη μεγαλύτερη πρόσληψη κάποιων συστατικών εις βάρος των άλλων είναι επικίνδυνη, γιατί διαταράσσει τη βιοχημική ισορροπία του οργανισμού και δεν τον προμηθεύει με όλα τα συστατικά που χρειάζεται.
18. Υπάρχουν δίαιτες που μπορούν να εξασφαλίσουν τοπικό αδυνάτισμα.
Καμία δίαιτα, άσκηση, κρέμα, φάρμακο, διατροφικό συμπλήρωμα ή μηχάνημα παθητικής ή ενεργητικής γυμναστικής δεν είναι σε θέση να προκαλέσει τοπική μείωση λίπους, χωρίς να υπάρξει πρώτα μία γενικότερη μείωση: Η λιπόλυση (έκλυση του λίπους) δεν επηρεάζεται ή επηρεάζεται απειροελάχιστα από μεμονωμένα τοπικά ερεθίσματα. Η όποια παρατηρούμενη μείωση του μεγέθους μιας περιοχής μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους, όπως στη γενικότερη μείωση λίπους, στη «μυϊκή σύσφιξη» και τη μείωση της κατακράτησης υγρών.
19. Το αδυνάτισμα πρέπει να έχει στόχο το ιδανικό βάρος.
Το ιδανικό βάρος των στατιστικών αναφέρεται σε μέσους όρους, έχει σημαντικές αποκλίσεις και μας αφορά μόνον αν είμαστε μέσος όρος ή στατιστικό δείγμα. Στην ουσία πρέπει να επιδιώκουμε ένα εφικτό βάρος που να μας επιτρέπει να αισθανόμαστε, να είμαστε και να φαινόμαστε καλύτερα.
20. Τα κιλά θα χαθούν από συγκεκριμένα μέρη του σώματος.
Ο τρόπος που θα χαθούν κάποια κιλά εξαρτάται κυρίως από τις γενετικές προδιαγραφές μας. Κανείς δεν ξέρει, και δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων, από πού θα υπάρξει απώλεια βάρους και ούτε μπορεί να περιμένει ότι τα κιλά θα χαθούν από εκεί που χάθηκαν με την προηγούμενη δίαιτα. Πολλές φορές χάνονται κιλά οι προβληματικές περιοχές φαίνονται περισσότερο παχιές, οι αδύνατες αδυνατίζουν ακόμα περισσότερο και σχεδόν πάντα διατηρούμε το ίδιο σχήμα, αλλά με μικρότερες διαστάσεις.
21. Ο χρόνος μάσησης του φαγητού δεν έχει σημασία.
Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε λεπτά για να αντιληφθεί το μήνυμα ότι χόρτασε. Εάν τρώμε γρήγορα, θα φάμε πολύ περισσότερο από ό,τι έχουμε προγραμματίσει.
22. Υπάρχουν ειδικές δίαιτες με τις οποίες χάνεις μόνο λίπος.
Καμία δίαιτα δεν μπορεί να μας κάνει να χάσουμε μόνο λίπος, μια «καλή» όμως δίαιτα μπορεί, σε συνδυασμό με σωστή άσκηση και ψυχολογική βοήθεια, να μεγιστοποιήσει την απώλεια λίπους και να ελαχιστοποιήσει την απώλεια μυϊκής μάζας.
23. Τα φρούτα αδυνατίζουν.
Όχι. Αν τρώμε πάρα πολλά, θα πάρουμε πολλές θερμίδες από απλούς υδατάνθρακες. Η περίσσεια υδατανθράκων που δεν καταναλώνεται με σωματική δραστηριότητα αποθηκεύεται ως λίπος.
24. Το κάπνισμα αδυνατίζει.
Με το κάπνισμα ορισμένα άτομα μπορούν να «ελέγξουν» την επιθυμία τους για φαγητό. Μακροχρόνια όμως προκαλείται ελάττωση του μεταβολισμού, αφού το κάπνισμα μειώνει την οξυγόνωση του οργανισμού και εξασθενεί τη λειτουργία του καρδιαναπνευστικού συστήματος.
25. Αν τρώμε μόνο ένα γεύμα την ημέρα, θα αδυνατίσουμε πιο γρήγορα.
Όχι, γιατί στο ένα γεύμα τρώμε συνήθως πάρα πολύ λόγω πείνας. Ακόμα και αν τρώμε λιγότερο, ο οργανισμός θα προσαρμοστεί αποθηκεύοντας περισσότερες θερμίδες και αυξάνοντας τα αποθέματα λίπους.
26. Οι δίαιτες με πολλές φυτικές ίνες έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ινώδη συστατικά (δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά) μας επιτρέπει να τρώμε σχετικά περισσότερες ποσότητες φαγητού από ό,τι σε άλλες δίαιτες, μειώνεται το ουρικό οξύ και η χοληστερίνη και αντιμετωπίζεται τυχόν υπάρχου δυσκοιλιότητα. Η δίαιτα υψηλών φυτικών ινών δεν ταιριάζει όμως σε όλους κα πρέπει να είναι καλά δομημένη για να μην υπάρξουν ελλείψεις βασικών αμινοξέων και σιδήρου, μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και γαστρεντερικές διαταραχές.
27. Η μεγάλη λήψη νερού αδυνατίζει.
Το νερό ελαττώνει την πείνα και διευκολύνει τον οργανισμό να διασπάσει τα λίπη με μεγαλύτερη ευκολία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν «λιώνει» τα λίπη, ούτε αδυνατίζει από μόνο του. Όμως η μειωμένη λήψη νερού, κάτω από το επίπεδο των ημερήσιων αναγκών, αναγκάζει τον οργανισμό να περιορίσει τις καύσεις, δυσχεραίνει τη χρησιμοποίηση του λίπους και αυξάνει την κατακράτηση υγρών.
28. Αν η ζυγαριά «κολλήσει», πρέπει να μειώσουμε και άλλο τις θερμίδες.
Αν μειώσουμε σημαντικά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ο οργανισμός, νομίζοντας ότι λιμοκτονεί, θα αντιδράσει με μείωση του μεταβολισμού, προσπαθώντας να εξοικονομήσει ενέργεια. Αυτό θα μειώσει το ρυθμό απώλειας βάρους και θα οδηγήσει σε «κόλλημα». Για να ξεπεραστεί, δεν χρειάζεται μείωση των θερμίδων, αλλά μία μικρή αύξησή τους (περίπου κατά 10%), περισσότερη σωματική δραστηριότητα και πιο ποιοτική επιλογή τροφών.
29. Για να αδυνατίσουμε πρέπει να κόψουμε τελείως τα λίπη.
Η πλήρης αποχή από τροφές που περιέχουν λίπος οδηγεί σε έλλειψη βιταμινών και λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός. Μακροχρόνια μειώνονται σοβαρά τα αποθέματα βιταμινών, αυξάνεται η νευρικότητα, παρατηρείται αδυναμία συγκέντρωσης, προκαλούνται δερματικά προβλήματα, ραχίτιδες, προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις, αύξηση των φλεγμονών, προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, το γυναικείο περιοδικό κύκλο, τη γονιμότητα και την παραγωγή ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.
30. Μπορώ να αδυνατίσω τρώγοντας κάθε ημέρα ένα μόνο είδος τροφής σε απεριόριστες ποσότητες.
Τέτοιες δίαιτες είναι εντελώς ανεπαρκείς και επικίνδυνες! Η μη ισορροπημένη κατανάλωση τροφών, η έλλειψη βιταμινών και μετάλλων και η μονομερής λήψη τροφών οδηγούν γρήγορα σε σωματική και ψυχολογική κατάρρευση και στην επανάκτηση όσων κιλών χάθηκαν, αφήνοντας τον οργανισμό με κατάλοιπα και βλάβες που θέλουν πολύ χρόνο για να αποκατασταθούν, αν αποκαθίστανται.
31. Οι υδατάνθρακες παχαίνουν περισσότερο από τα λίπη.
Τα λίπη έχουν διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο από τους υδατάνθρακες (9 θερμίδες έναντι 4). Επιπλέον δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου θερμίδες για να αφομοιωθούν και έτσι το σώμα με τη λήψη τους αποθηκεύει περισσότερες θερμίδες.
32. Η δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες βοηθά τον οργανισμό να μην αναζητά τα γλυκά.
Ακριβώς το αντίθετο: Οι λίγοι υδατάνθρακες μειώνουν την σεροτονίνη και προκαλούν μελαγχολία, με αποτέλεσμα την έντονη επιθυμία για «απόλαυση» μέσω κάποιου γλυκού, και ειδικά σοκολάτας.
33. Δεν έχει σημασία αν τρώμε περισσότερο το βράδυ απ’ ό,τι το πρωί.
Έχει. Καθώς η ημέρα προχωρά, χρειαζόμαστε όλο και λιγότερο φαγητό, γιατί οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού μειώνονται με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων μας. Φαγητό το οποίο δεν «δαπανάται» για ενέργεια συσσωρεύεται ως λίπος.
34. Όλα τα φαγητά πρέπει να τρώγοντα ανάλατα.
Όταν κάνουμε δίαιτα, πρέπει να ελαττώνουμε το αλάτι, αλλά όχι να το κόψουμε εντελώς, γιατί το νάτριο είναι ένας από τους ρυθμιστές της ισορροπίας του νερού στον οργανισμό μας. Οι «ανάλατες» δίαιτες προκαλούν γρήγορη μείωση βάρους, 2-3 κιλά τις πρώτες μέρες, λόγω αύξησης της διούρησης. Σύντομα και η μεγάλη αυτή αποβολή νερού εκλαμβάνεται ως απειλή για το ισοζύγιο ύδατος, και ο οργανισμός αντιδρά με κατακράτηση υγρών («πρήξιμο») και «κόλλημα» της ζυγαριάς.
35. Τα προϊόντα για τους διαβητικούς έχουν λιγότερες θερμίδες.
Τα μακαρόνια για «διαβητικούς» περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και λιγότερους υδατάνθρακες, αλλά έχουν σχεδόν την ίδια θερμιδική αξία με τα «κοινά» μακαρόνια. Η μαρμελάδα για «διαβητικούς» έχει, αντί για ζάχαρη, την ίδια ποσότητα φρουκτόζης και τελικά τις ίδιες θερμίδες με την κοινή μαρμελάδα, που περιέχει ζάχαρη.
36. Μπορούμε να τρώμε συνεχώς μπριζόλα και σαλάτα μέχρι να χάσουμε τα κιλά που θέλουμε.
Όχι. Αφενός το βάρος που χάνεται προέρχεται κυρίως από απώλεια νερού και αφετέρου η υπερβολική λήψη ζωικών πρωτεϊνών και λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, μειώνει την πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, προκαλεί νευρικότητα, δημιουργεί δυσκοιλιότητα και ανεβάζει σε επικίνδυνα όρια το ουρικό οξύ και τις κετόνες, «δηλητηριάζοντας» τον οργανισμό.
37. Όταν χάσουμε τα πρώτα κιλά, θα φαινόμαστε πιο αδύνατοι.
Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Στις ανορθόδοξες δίαιτες το 75% του χαμένου βάρους προέρχεται από μυϊκό ιστό, γλυκογόνο και νερό και μόνον το 25% από λίπος, οπότε αναλογικά το ποσοστό λίπους δεν θα έχει μειωθεί σημαντικά. Κι ενώ θα έχουμε χάσει αρκετά κιλά «βάρους», η μεγάλη απώλεια μυϊκού ιστού και νερού θα μας κάνει να φαινόμαστε πλαδαρότεροι και ίσως παχύτεροι από ό,τι πριν.
38. Η λιποαναρρόφηση είναι μέθοδος αδυνατίσματος.
Όχι. Είναι χειρουργική μέθοδος τοπικής αφαίρεσης λίπους και όχι μέθοδος γενικής μείωσης του σωματικού βάρους.
39. Υπάρχουν ειδικές δίαιτες που αυξάνουν την ταχύτητα του μεταβολισμού.
Καμία δίαιτα δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα του μεταβολισμού. Οι στερητικές δίαιτες ελαττώνουν το μεταβολικό ρυθμό, γιατί ο οργανισμός αντιδρά αυτόματα στη μεγάλη μείωση ης προσλαμβανόμενης τροφής, ελαττώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που του χρειάζονται για να διατηρήσει το βάρος του.
40. Ορισμένες τροφές έχουν την ιδιότητα να αδυνατίζουν.
Δεν υπάρχει καμιά τροφή που μπορούμε να φάμε σε απεριόριστες ποσότητες και, αντί να πάρουμε βάρος, να χάσουμε. Όταν μιλάμε για τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα, εννοούμε τροφές που περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα και μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές όταν τις καταναλώνουμε με μέτρο.

ΠΗΓΗ  .http://clubs.pathfinder.gr/naturalfitness