ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΟΥΡΑ?

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Με τα ούρα μετακινούνται  τα απόβλητα και  το επιπλέον νερό από το σώμα.

Οι περισσότεροι  η διαμετακόμιση τους είναι ομαλή Η κανονική παραγωγή των ούρων θα εμφανίσουν ένα  απαλό κίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα και θα έχουν  φέρουν λίγο η καθόλου  οσμή. Αλλά μερικές φορές τα ούρα μπορεί να φαίνονται ή  να μυρίζουν διαφορετικά.

Οι αλλαγές  των ούρων είναι συχνά εντελώς ακίνδυνο και δεν απαιτούν παρέμβαση ή ιατρική φροντίδα.

Εδώ είναι μερικές αλλαγές στα ούρα

Οι μεταβολές του χρώματος: Οι συνήθεις ύποπτοι των αλλαγών στο χρώμα των ούρων είναι τα τρόφιμα, τα φάρμακα, και οι  χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα ή στα  φάρμακα. Περιστασιακά, η αλλαγή του χρώματος είναι ένα σήμα για κάποιο  πρόβλημα.

 Το Βαθύ πορτοκαλί χρώμα στα ούρα είναι συμπυκνωμένα ούρα, ένα σημάδι της αφυδάτωσης.
Πορτοκαλί ούρα μπορεί επίσης να είναι ένας δείκτης της αφυδάτωσης. Αλλά  συνήθως προκαλείται από τροφές που περιέχουν υψηλά βιταμίνη C ή καροτένιο, μια χρωστική ουσία των φυτών σε πορτοκαλί αποχρώσεις τρόφιμα όπως  και τα καρότα. Τα ούρα μπορεί να γίνουν πορτοκαλί από ορισμένα είδη φαρμάκων όπως ορισμένα αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, υπακτικά, φάρμακα χημειοθεραπείας, καθώς και φάρμακα που λαμβάνονται για την θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Μπλε ή πράσινα ούρα θα μπορούσε να κατηγορηθούν για τα σπαράγγια, τα  οποία επίσης επηρεάζουν την οσμή των ούρων. Τα παιδιά των οποίων τα ούρα είναι  μπλε μπορεί να έχει μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται οικογενής υπερασβεστιαιμία, που προήλθε από υπερβολικό ασβεστίο. Ορισμένοι τύποι των φαρμάκων , κάποιες πολυβιταμίνες, αντιεμετικά φάρμακα, μεταξύ άλλων, μπορεί να χρωματιστούν  σε μια  μπλε-πράσινη απόχρωση.
Το Χρώμα του τσαγιού ή τα καφέ ούρα μπορεί απλά να είναι ένα σημάδι  οτι έχετε φάει πολλά ραβέντι, φάβα, ή αλόη. Ή μπορεί να σημαίνει ότι έχετε πάρει πρόσφατα φάρμακα  για το ουροποιητική ουρολοίμωξη, ανθελονοσιακά, καθαρτικά, μυοχαλαρωτικά, ή κάποια άλλα  αντιβιοτικά. Αυτή η πιο σκούρα απόχρωση θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι μιας διαταραχής  στην ηπατική ή νεφρική νόσο.
Κόκκινα ή ροζ ούρα μπορεί να σηματοδοτούν την παρουσία αίματος και την πιθανότητα ουρολοίμωξης, ενός  διευρυμένο προστάτη, των νεφρών πρόβλημα, πέτρες στην κύστη, στα νεφρά  καρκίνο η της ουροδόχου κύστης, ή κάποια άλλη  νεφρική νόσο. Δεν είναι όλοι οι λόγοι για αίμα στα ούρα σοβαροί. Θα μπορούσε να ασκηθεί μετά από ιδιαίτερα εντατική άσκηση.

Πλούσια-κόκκινο  σε χρώμα τρόφιμα όπως τα τεύτλα, τα μούρα, και Rhubarbs μπορεί επίσης να επηρεάσουν  το χρώμα των ούρων, όπως και ορισμένα καθαρτικά, ορισμένοι αντιψυχωσικά φάρμακα και αναισθητικά. Τα ούρα μπορεί επίσης να εμφανιστεί κόκκινα, όταν υπάρχει χρόνιο μόλυβδο ή δηλητηρίαση από υδράργυρο.

Αλλαγές

 

Συνέπεια:

Αν δεν έχετε ουρήσει αμέσως, τα ούρα σας μπορεί να φαίνονται πιο πηχτά  ή κάπως θολά. Άλλες αλλαγές   θα μπορούσε να δείξει μόλυνση ή ασθένεια.

Τα ούρα που φαίνεται θολά ή σκοτεινά μπορεί να υποδεικνύουν μια ουρολοίμωξη ή πέτρες στα νεφρά.
Αφρώδες ούρα μπορεί μερικές φορές να σημαίνει  δημιουργία πρωτεΐνης στα ούρα σας, υποδεικνύοντας ένα  πιθανό πρόβλημα στα νεφρά.
Αλλαγές στην έξοδο: Θα περιμένατε να εχεται περισσότερα ούρα, αν πίνετε έξι φλιτζάνια καφέ την ήμερα  ή περισσότερες μπύρες με τους φίλους. Αλλά περισσότερα  ή πολύ λιγότερα  σε παραγωγή ούρων μπορεί να είναι ένα σημάδι του  προβλήματος, αν αυτό συμβαίνει τακτικά και την πάροδο του χρόνου.

Η Συχνή ή επείγουσα ούρηση μπορεί να σημάνει λοίμωξη ή φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος ή της ουροδόχου κύστης, ο διαβήτης,η εγκυμοσύνη,μια  υπερδραστήρια  ουροδόχος κύστης ή ακράτεια , ή λιγότερο συχνά καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν  πιο συχνή ούρηση.
Η μειωμένη ούρηση, που σημαίνει λιγότερο από 500 mL ούρων ανά ημέρα, θα μπορούσε να προκληθεί από την αφυδάτωση, την  απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος,την  μόλυνση, ή τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.
Αλλαγές σε οσμή: Ίσως γνωρίζετε τι μυρίζει σαν ούρα αν μείνουν  πολύ καιρό στην τουαλέτα. Καφές και σπαράγγια μπορεί τόσο να αλλάξουν την  οσμή ούρων

Η μυρωδιά της  αμμωνίας   σημαίνει ότι τα ούρα σας είναι συγκεντρωμένα και να είσαι  αφυδατωμένος.
Μια αποκρουστική μυρωδιά θα μπορούσε να κατηγορηθεί για  μόλυνση που προκαλούν τα βακτηρίδια.
Μια γλυκιά μυρωδιά είναι συχνά ένας δείκτης  ανεξέλεγκτου διαβήτη ή μια μεταβολική διαταραχή.
Μια μουχλιασμένη μυρωδιά μπορεί να προκύψει από μια ασθένεια του ήπατος ή μεταβολική διαταραχή.

Δείτε ένα γιατρό εάν παρατηρήσετε:

αίματος στα ούρα, ή ροζ χρώμα υποδηλώνουν αίματος στα ούρα
αλλάζουν χρώμα που δεν φαίνεται να σχετίζονται με τα τρόφιμα, φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής
αλλαγές χρώματος που συνοδεύεται από αλλαγές στην αυξημένη συχνότητα ούρησης,  και η καύση
έχετε οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός, ρίγη, εφίδρωση ή? κοιλιά ή πόνο στην πλάτη? μια ισχυρή οσμή? εμετό? αυξημένη δίψα ή την όρεξη? κόπωση? ή ξαφνική απώλεια βάρους
σκούρο καφέ ούρα συνοδεύεται από χλωμό κόπρανα, κίτρινο δέρμα και μάτια
μια οσμή ούρων που σας ανησυχεί
μια αξιοσημείωτη μείωση των ούρων, ειδικά αν συνοδεύεται από ζάλη, ζάλη ή ταχυκαρδία
πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από πυρετό ή ρίγη, απαλλαγή, αίμα στα ούρα, ή την εγκυμοσύνη

πηγη

bodyandhealth.canada.com/