Η ηλιακή ακτινοβολία και οι επιπτώσεις της στα μάτια των παιδιών

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, βοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης D, αλλά και από την άλλη μπορεί να αποβεί και ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα μάτια, ειδικά των παιδιών.

Γνωρίζετε ότι τα παιδιά χρειάζεται να φοράνε γυαλιά ηλίου από μικρή ηλικία; Οι περισσότεροι γονείς το αγνοούν με αποτέλεσμα οι επικίνδυνες και βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας να κάνουν την εμφάνισή τους με τη μορφή διάφορων παθήσεων στα μάτια των παιδιών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς όσο περνούν τα χρόνια. Αυτό μαρτυρά και αποδεικνύει και τη βαρύτητα που έχει η αντηλιακή προστασία των ματιών, ειδικότερα των παιδιών. Μην ξεχνάτε ότι αυτά ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά περνούν πολύ περισσότερη ώρα κάτω από τον ήλιο σε σχέση με τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, ειδικά κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών. Κατά μέσο όρο, ένα παιδί εκτίθεται τρεις φορές περισσότερο στην υπεριώδη ακτινοβολία, αν συγκριθεί με έναν μέσο ενήλικα. Στατιστικά υπολογίζεται ότι το 25% περίπου της έκθεσης της ζωής ενός ανθρώπου στην υπεριώδη ακτινοβολία λαμβάνει χώρα έως την ηλικία των 18 χρόνων.

Επιπλέον, τα παιδιά εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν μεγαλύτερη σε διάμετρο κόρη ματιού, ο φακός του οφθαλμού τους είναι πιο διαυγής κι ευαίσθητος και άρα φιλτράρει πιο δύσκολα την υπεριώδη ακτινοβολία συγκριτικά με τους ενήλικες. Αυτό μπορεί και να οδηγήσει πιο εύκολα σε κάποια βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα δημιουργώντας έτσι προβλήματά στην όρασή.

Πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα, η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει σιγά σιγά τον φακό του οφθαλμού και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτό έχει ως συνέπεια να επιδεινώνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και να προκαλεί την θόλωση του φακού του οφθαλμού. Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν επιπλέον συνδέσει την έκθεση των ματιών των παιδιών στον ήλιο με την αύξηση του οφθαλμικού βολβού. Όσο δηλαδή πιο πολύ το φως του ήλιου εισέρχεται στην ίριδα, αναλόγως και πιο πολύ αυξάνει το βάθος του παιδικού οφθαλμικού βολβού και κατά συνέπεια μεγαλώνει κι ο κίνδυνος για την εμφάνιση της μυωπίας.

Εκτός βέβαια από τις σοβαρές αυτές παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν και άλλες βλάβες που δεν είναι τόσο μόνιμες και σοβαρές. Ενδέχεται εξαιτίας της ακτινοβολίας να προκληθούν διάφορες φλεγμονές στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού, οι γνωστές κερατίτιδες, ή επιπεφυκίτιδες, φλεγμονές δηλαδή στο έσω μέρος των βλεφάρων, κοκκίνισμα και τσούξιμο των ματιών και άλλα.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συνεργαζόμενος με άλλους διεθνείς φορείς έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδιο προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Κάποιες χώρες κατανόησαν την σπουδαιότητα της προστασίας των παιδικών ματιών από τον ήλιο και προσφέρουν στους μαθητές των σχολείων τους δωρεάν γυαλιά ηλίου.

Όπως λοιπόν όλοι σχεδόν οι γονείς έχουν κατανοήσει την βλαβερή συνέπεια της ηλιακής ακτινοβολίας για το δέρμα των παιδιών τους χρησιμοποιώντας αντηλιακά προϊόντα προστασίας, έτσι θα ήταν καλό να υιοθετηθεί και η συστηματική χρήση σωστών γυαλιών ηλίου για την προστασία των ματιών των παιδιών.

To άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του www.matakia.gr.