ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΟΥ?

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών είναι το βούρτσισμα που κρατάει τη στοματική κοιλότητα (δόντια, ούλα, γλώσσα, παρειές) καθαρή χωρίς να τη φθείρει. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε το σωστό βούρτσισμα των δοντιών με τις τεχνικές βουρτσίσματος των δοντιών.
Πολλές φορές, οι  ασθενείς  με ιδιαίτερα καθαρό στόμα με ρωτάνε για το ποιο είναι το σωστό βούρτσισμα και τους απαντώ ότι το σωστό βούρτσισμα είναι αυτό που ήδη κάνουν. Δηλαδή, το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να κρίνεται εκ του αποτελέσματος και η τεχνική βουρτσίσματος θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τη δομή, τη μορφολογία του στόματος και των δοντιών καθώς επίσης το lifestyle, τις συνήθειες και το πόσο καλά μπορεί να τα καταφέρει ο ασθενής χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα.
Βούρτσισμα των δοντιών Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να καθαρίσει τα δόντια από υπολείμματα τροφών και να αφαιρέσει την οδοντική πλάκα. Γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα δόντια έχουν 3 πλευρές που μπορούν να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα.
Την εξωτερική πλευρά ή παρειακή των δοντιών (αυτή προς τα μάγουλα), την μασητική πλευρά των δοντιών, δηλαδή την πλευρά που μασάμε, και την εσωτερική πλευρά των δοντιών (προς τον ουρανίσκο ή τη γλώσσα). Τα σημεία ανάμεσα από τα δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται με τη χρήση του οδοντικού νήματος, καθώς το βούρτσισμα δεν αρκεί.
Το σωστό βούρτσισμα πρέπει να καθαρίζει τα ούλα και να απομακρύνει τροφές και μικρόβια μηχανικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν ούλα, από την εξωτερική πλευρά και από την εσωτερική πλευρά των δοντιών. Υπάρχουν σημεία μέσα στα ούλα τα οποία θα πρέπει να ξεπλένονται συχνά με στοματικά διαλύματα, καθώς το βούρτσισμα στις περιοχές αυτές δεν αρκεί.
Το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να καθαρίζει και τη γλώσσα, καθώς η γλώσσα έχει πάνω στη ράχη της θύλακες (κάτι σαν αυλάκια) μέσα στα οποία μπορούν πολύ εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια.
Tooth-brushing-mistakes-10

Η καλή στοματική υγεία επιπτώσεις, επίσης, τη γενική υγεία σας. Αυτό βοηθά στην πρόληψη αναπνευστικών ασθενειών, μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και την πρόληψη διαταραχών του στομάχου.

10  λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Παρά το γεγονός ότι το βούρτσισμα των δοντιών είναι ένα κοινό καθήκον, πολλοί από εμάς δεν το κάνουν σωστά. Υπάρχουν πολλά κοινά λάθη που όλοι διαπράττουν. Για να διατηρηθεί η καλή στοματική υγεία, θα πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα λάθη και να τις αποτρέψει.

Λάθος # 1: Χρησιμοποιώντας  λάθος Οδοντόβουρτσα

Οδοντόβουρτσες έχει σε διάφορα μεγέθη, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ποιο μέγεθος να αγοράσουν και συχνά δεν της δώσουν καμία σημασία. Για να καθαρίσετε τα δόντια σας σωστά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια κατάλληλη σε  μεγέθους οδοντόβουρτσα.

Εάν είναι πάρα πολύ μεγάλη, μπορεί να χρειαστεί το στόμα σας για να το κρατήσετε ανοιχτό. Εάν είναι πάρα πολύ μικρή, τότε  ο σωστός καθαρισμός δεν θα είναι σωστός. Όταν μια οδοντόβουρτσα  την αισθάνεσαι καλά στο χέρι και στο στόμα σας και να φτάνει σε κάθε δόντι, τότε αυτό είναι το σωστό μέγεθος.

Μπορείτε να αγοράσετε μια χειροκίνητη ή μια ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα, όποιο από τα δύο προτιμάτε. Οι άνθρωποι που έχουν αρθρίτιδα ή πόνο στα χέρια ή τους ώμους τους, μπορεί να διαπιστώσουν ότι μια ηλεκτρονική οδοντόβουρτσα είναι μια καλή επιλογή.

Λάθος # 2: Επιλέγοντας το λάθος τρίχες
Ακριβώς όπως υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη σε οδοντόβουρτσες, το ίδιο γίνετε επίσης με διαφορετικές τρίχες. Μπορούν να έχουν ίσιες, στρογγυλές, γωνία ή ζιγκ-ζαγκ τρίχες. Οι οδοντίατροι λένε ότι η γωνία  είναι γενικά η καλύτερη, καθώς βοηθούν για ποιο  καθαρά όλα τα δόντια ανεξάρτητα από τη θέση τους.

Μαζί με το σχέδιο, θα πρέπει να εξετάσετε την ποιότητα των τριχών. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα με σκληρές και άκαμπτες τρίχες που μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας, η να ερεθίσει τα ούλα σας και να προκαλέσει ύφεση. Πάντα να χρησιμοποιείτε μια μαλακή έως μέτρια οδοντόβουρτσα.

Λάθος # 3: Χρησιμοποιώντας την  λάθος τεχνική βουρτσίσματος
Όλοι βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινά, αλλά δεν δίνουμε πολλή σκέψη στην τεχνική. Η American Dental Association έχει ετοιμάσει αυτή την κατευθυντήρια γραμμή για την σωστή τεχνική βουρτσίσματος:

Ευθυγραμμίστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών με τη γραμμή των ούλων σας.
Με λίγα λόγια, με προσεκτικές κινήσεις, να μετακινήσετε την οδοντόβουρτσα μπρος-πίσω γύρω από τα δόντια σας.
Στη συνέχεια βουρτσίστε κυκλικά ή κάθετα γύρω από τα εξωτερικές,  σε εσωτερικές επιφάνειες όλων των δοντιών σας.
Όταν τελειώσετε, βουρτσίστε τη γλώσσα σας για να αφαιρέσετε τα βακτήρια και να αποτρέψετε την κακή αναπνοή .
Τελειώστε με ξέπλυμα επιμελώς το στόμα σας.
Ακολουθώντας αυτή την κατευθυντήρια γραμμή, μπορείτε να διατηρήσετε τα δόντια σας καθαρά να απομακρύνετε την πλάκα,  την πρόληψη της τερηδόνας και να απαλλαγούμε από τα βακτήρια στο στόμα σας.

teridona

Λάθος # 4: Δεν βουρτσίσατε Επαρκώς
Για γενική στοματική υγεία, η American Dental Association συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και κατά προτίμηση τρεις φορές. Θα πρέπει να βουρτσίζετε το πρωί, πριν πάτε για ύπνο και, αν χρειαστεί, μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλάκας και θα εξουδετερώσει το pH του στόματός σας, κρατώντας τα δόντια σας καθαρά και υγιή.

Θα πρέπει επίσης να βουρτσίζετε τα για 2 λεπτά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακολουθούν αυτή τη ρουτίνα, ξοδεύετε τον απαιτούμενο χρόνο βουρτσίσματος, χωρίζουν τα δόντια σας σε τέσσερις ενότητες: πάνω αριστερά, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά και κάτω δεξιά. Ενώ το βούρτσισμα, να περάσουν 30 δευτερόλεπτα σε κάθε ενότητα.

Λάθος # 5: βούρτσισμα πολύ συχνά
Μερικοί άνθρωποι είναι υπερβολικοί και καταλήγουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους πάρα πολύ συχνά. Αν βουρτσίζετε τα δόντια σας περισσότερο από 3 φορές την ημέρα, μπορεί να βλάψει τα δόντια σας. Μπορεί να οδηγήσει με γραμμή των ούλων , καθώς και πρόωρη διάβρωση του οδοντικού σμάλτου.

Έτσι, καλό είναι να μην το παρακάνετε. Το τέχνασμα για καλή στοματική υγεία είναι να βουρτσίζετε απαλά για 2 λεπτά, 2 ή 3 φορές την ημέρα.

Λάθος # 6: Ξεκινώντας από το ίδιο σημείο Κάθε φορά
Οι περισσότεροι από εμάς θα ξεκινήσει το βούρτσισμα των δοντιών μας στο ίδιο σημείο. Είναι ένα κοινό λάθος. Όταν αρχίζουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά που παίρνουμε μια οδοντόβουρτσα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να  φτάνουμε στο τελευταίο τεταρτημόριο των δοντιών μας. Αυτό σημαίνει ότι ο σωστός καθαρισμός δεν γίνεται.

Για να καθαρίσετε τα δόντια σας σε βάθος, οι οδοντίατροι συνιστούν να αρχίσει το βούρτσισμα σε μια διαφορετική θέση κάθε φορά. Με αυτό τον τρόπο, όλα τα δόντια σας θα πάρει ίσο χρόνο και  καθαρισμό.

Λάθος # 7: Αγνοώντας τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών
Το βούρτσισμα των δοντιών  στην εσωτερική επιφάνεια

Brushing-teeth-opt

Ενώ το βούρτσισμα των δοντιών μαςτο πρωί, το μυαλό μας θα μπορούσε  να ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τις  εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών μας. Ένα τέτοιο σφάλμα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στις εσωτερικές επιφάνειες. Αυτό μπορεί να είναι εξίσου ζημιογόνο όσο και η πλάκα στο μπροστινό μέρος των δοντιών σας.

Όταν το βούρτσισμα, δεν εστιάζετε μόνο στην πρόσθια όψη των δοντιών σας, διότι είναι η πλευρά που είναι πιο ορατή. Θα πρέπει επίσης να βουρτσίζετε τις εσωτερικές επιφάνειες όλων των δοντιών σας για να διατηρηθεί η καλή στοματική υγεία .

Λάθος # 8: Δεν Ξεπλένουμε την  οδοντόβουρτσα σας μετά τη χρήση

Tooth-brush-rinsing-opt

Στη βιασύνη μας να βγούμε από το σπίτι το πρωί συχνά δεν λαμβάνουμε τον χρόνο για να ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσα μας σωστά μετά τη χρήση. Λόγω αυτού, τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών παραμένουν στις τρίχες, που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και ασθένεια των ούλων αργότερα. Πλέον, μπορεί να προκαλέσει στις τρίχες της βούρτσας να γίνουν σκληρές.

Για να αποφύγετε την επαναφορά σε βακτήρια και άλλα μικρόβια στο στόμα σας την επόμενη φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσα σας σχολαστικά μετά από κάθε χρήση. Είναι καλύτερο να κρατάτε την οδοντόβουρτσα κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης για 1 λεπτό και στη συνέχεια αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα. Αυτό θα βοηθήσει να απομακρύνετε τυχόν απομείνει οδοντόπαστα, τα βακτηρίδια και τα σωματίδια των τροφίμων.

Λάθος # 9: Αποθήκευση Οδοντόβουρτσα 
toothbrush-holder-opt

 

μια υγρή οδοντόβουρτσα γίνεται ένα γόνιμο έδαφος για τα βακτηρίδια , και την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε, θα είναι εισαγωγή βακτηρίων στο στόμα σας, που μπορεί να προκαλέσουν κακή αναπνοή και άλλες ασθένειες των ούλων.

Για να διορθωθεί αυτό το λάθος, μετά το ξέβγαλμα  να αποτινάξετε την επιπλέον υγρασία και να την αποθηκεύσετε  με ένα καπάκι που επιτρέπει στον αέρα. Μπορείτε να στεγνώσει ακόμα από την οδοντόβουρτσά σας στον ήλιο για λίγα λεπτά. Πλέον, μπορείτε να κρατήσετε δύο οδοντόβουρτσες , έτσι ώστε το ένα είναι πάντα στεγνες.

Λάθος # 10: Δεν Αντικατάτε την παλιά οδοντόβουρτσα σας
Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν μια οδοντόβουρτσα όσο μπορούμε. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που πρέπει να αποφύγετε,.χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα για λίγους μήνες, οι τρίχες  θα αρχίσουν κάμψη και θα ξεφτίσουν. Μια οδοντόβουρτσα σε αυτή την κατάσταση δεν θα καθαρίσει τα δόντια σας σωστά. Οδοντιατρική ειδικοί συστήνουν την αντικατάσταση μίας οδοντόβουρτσας κάθε 3 έως 4 μήνες.

πηγές

http://www.top10homeremedies.com/news-facts/10-tooth-brushing-mistakes-must-avoid.html/3

http://www.dental-blog.gr/basikes-gnwseis/103-bourtsisma-dontiwn.html#sthash.ykjyK8pw.dpuf

διαβασε  επισης

ΔΟΝΤΙΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ?