2 ΧΟΥΦΤΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε καρύδια μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και την καταπολέμηση της φλεγμονής, δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και δημοσιεύθηκε στοAmerican Journal of Clinical Nutrition.

«Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων της νόσου και θανάτου», γράφουν οι ερευνητές.»Τα καρύδια   έχει ένα μοναδικό προφίλ: είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τα λιπίδια του αίματος και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα καρύδια θεωρούνται επίσης καλές διαιτητικές πηγές φυτικών ινών, μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 13 διαφορετικών μελετών που έχουν διεξαχθεί σχετικά με τα συνολικά 365 συμμετεχόντων που είχαν λάβει μεταξύ 10 και 24 τοις εκατό των θερμίδων τους από τα καρύδια για τέσσερις έως 24 εβδομάδες.Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες σε μια   δίαιτα πλούσια σε καρύδια    υπέστη σημαντικές μειώσεις στην ολική και την LDL («κακή») χοληστερόλη.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης και άλλους δείκτες που ακόμη και αν μια πλούσια σε καρυδιά διατροφή είναι πλούσια σε λιπαρά, φαίνεται να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου παρά την αύξηση αυτή.

«Άλλα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν στις μελέτες έδειξαν ότι τα καρύδια  προβλέπονται σε σημαντικά οφέλη για  την ικανότητα  της μύωσης των δεικτών της φλεγμονής

καρυδια

Δίαιτες υψηλές σε καρύδια μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού,

Λίγα καρύδια την ημέρα ρίχνουν την κακή χοληστερίνη

Δύο χούφτες καρύδια την ημέρα μπορεί να μας προφυλάσσουν από την καρδιοπάθεια, μειώνοντας αποτελεσματικά τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αυτό οφείλεται σε ορισμένα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, λένε οι ερευνητές.

«Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ξηροί καρποί των δέντρων, όπως τα καρύδια, μπορεί να δράσουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων», εξήγησε ο επικεφαλής τους δρ Μάικλ Φαλκ, από τον αμερικανικό Ερευνητικό Οργανισμό Επιστημών Ζωής (LSRO).

«Τα καρύδια είναι ο μοναδικός καρπός που παρέχει σημαντικές ποσότητες άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) το οποίο αποτελεί την φυτική μορφή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα οξέα αυτά προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία από την “κακή’ (LDL) χοληστερόλη».

Όπως είπε, η ποσότητα του άλφα-λινολενικού οξέος που περιέχουν τα καρύδια είναι 2,5 γραμμάρια ανά 28,5 γραμμάρια καρπού (τα γραμμάρια αυτά αντιστοιχούν σε περίπου μία χούφτα).

Ο δρ Φαλκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 61 μελετών των δύο τελευταίων δεκαετιών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 2.600 εθελοντές.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς έτρωγαν δύο μερίδες των 28,5 γραμμαρίων καρύδια την ημέρα είχαν κατά 9% έως 16% χαμηλότερη LDL χοληστερόλη σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου.

Είχαν επίσης μειωμένη πρωτεΐνη ApoB, η οποία αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη της LDL.

Τα οφέλη αυτά ήταν ακόμα πιο σημαντικά στους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, οι οποίοι διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), έδειξε επίσης ότι τα καρύδια μειώνουν λίγο και την διαστολική αρτηριακή πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στην μέτρησή της και αντιπροσωπεύει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία όταν η καρδιά αναπαύεται ανάμεσα σε δύο κτύπους).

Η μείωση αυτή είναι 2-3 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) ή ο,2 έως 0,3 βαθμούς όπως κοινώς αποκαλείται.

Άλλες βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους εθελοντές οι οποίοι έτρωγαν καθημερινά λίγα καρύδια ήταν μείωση της ολικής χοληστερόλης, αύξηση της καρδιοπροστατευτικής «καλής» (HDL) χοληστερόλης, μείωση της φλεγμονής και βελτίωση της αρτηριακής λειτουργίας.

Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και η βελτίωσή τους αποτελεί καθοριστικό βήμα για υγιή καρδιαγγειακή λειτουργία, κατέληξε ο δρ Φαλκ.

Πηγή: tanea.gr

Πηγές

foodnavigator-usa.com

 

.ajcn.org.

Related posts: