ΚΕΦΙΡ ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Κεφίρ νερού (Βασική συνταγή)

Κρύσταλοι κεφίρ (με λευκή ζάχαρη)
Το κεφίρ φρούτων ή κεφίρ νερού είναι μια συμβιοτική αποικία 40 περίπου ειδών καλών βακτηρίων και μυκήτων. Η συμβίωση δίνει τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και διαιώνισης της αποικίας.
Το δροσιστικό ποτό που προκύπτει είναι ένα άριστο προβιοτικό με διακριτική ευχάριστη γεύση. Είναι ελαφρώς αφρώδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σπιτικά φυσικά αναψυκτικά με χυμούς φρούτων.

604163_10201088694722453_537098993_n
Κεφίρ με καστανή ζάχαρη
Αναλογίες για μια κούπα κεφίρ:
1 κούπα φιλτραρισμένο νερό (240 ml)
1 κ.σ. ζάχαρη (λεύκη ή καστανή)
1 κ.σ. κεφίρ
1 ξερό σύκο ή βερίκοκο ή 1 κ.σ. σταφίδες ή ανάλογη ποσότητα από οποιοδήποτε ξερό φρούτο (βιολογικά)
1 φέτα λεμονιού(προαιρετικά) ή
1 φέτα μήλου (προαιρετικά) ή
1 φέτα πιπερόριζα (προαιρετικά)

 

* Προσοχή: τα φρούτα να είναι χωρίς συντηρητικά που σκοτώνουν την αποικία.
** Το λεμόνι εαν δεν είναι βιολογικό, ξεφλουδίστε το και μετά βάλτε το, ΜΗΝ το στίψετε πριν τη ζύμωση μέσα στους κόκκους, αλλά μπορείτε να το στίψετε ΜΕΤΑ στο ποτό, αφού έχετε στραγγίξει τους κόκκους.
Παρασκεύη:
Σουρώνετε το κεφίρ σε πλαστικό ή υφασμάτινο σουρωτήρι
Βάζετε το κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο χωρητικότητας 300 ml περίπου
Προσθέτετε 250 ml φυσικό μεταλλικό νερό
Προσθέτετε 3 ξερά σύκα ή 40 γρ. σταφίδες και 2 λεπτές φέτες βιολογικού λεμονικού (χωρίς να το στίψετε)
Κλείνετε ΧΑΛΑΡΑ το καπάκι (αν κλείσει σφιχτά μπορεί να εκραγεί) ή το καλύπτετε με ένα χαρτί κουζίνας και ένα λαστιχάκι.
Αφήνετε να γίνει η ζύμωση για 48 ώρες. Αν η θερμοκρασία χώρου είναι πάνω από 18 βαθμούς, η ζύμωση μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και ίσως είναι έτοιμο σε 12 ώρες.
(Δοκιμάστε σε διάφορες φάσεις για να βρείτε πόσο γλυκό ή ξυνό το προτιμάτε.
Προσοχή, μην αφήνετε να προχωρά πολύ η ζύμωση, εξαντλείται η αποικία και παράγεται περισσότερο αλκοόλ.)
Στραγγίζετε το υγρό με πλαστικό σουρωτήρι και μπορείτε να το καταναλώσετε αμέσως, ή να το βάλετε στο ψυγείο ή να κάνετε δεύτερη ζύμωση χωρίς τους κόκκους, δηλαδή να το κρατήσετε σε θερμοκρασία χώρου για 1-2 24 ωρα ίσως και με προσθήκη φρέσκων ή ξερών φρούτων ή χυμού.
Αν το φυλάξετε σε ειδικό μπουκάλι με πώμα ασφαλείας για αεριούχα ποτά (αυτά με τη μεταλλική ασφάλεια), θα φυλάξετε και το διοξίδειο του άνθρακα που παράγεται και θα έχετε ένα αεριούχο ποτό.
Σουρώνετε το κεφίρ όπως στο βήμα 1 και ξεκινάτε τη διαδικασία από την αρχή.

563220_10201088729083312_1290421564_n

Κεφίρ με πιπερόριζα (ginger)
Συμβουλές:
Εάν το κλείσετε με καπάκι (δηλαδή αεροστεγώς) τότε καλό είναι να το ανοίγετε μιά φορά κάθε ημέρα για να απελευθερώνεται η πίεση απο το φυσικό ανθρακικό που θα έχει παραχθεί κατα τη ζύμωση.
Για περισσότερο ανθρακικό και πιο χαρούμενους κόκκους μπορείτε να βάλετε 2 κ.σ. κόκκους κεφίρ, 1 κ.σ. ζαχαρη και 1 κούπα νερό, δηλαδή αντί για λόγο 1:1:1 να το κάνετε 2:1:1
Όσοι χρειάζονται κεφίρ στη Θεσσαλονίκη, να εγγραφούν και να το γράψουν σε αυτή τη σελίδα: http://tastelab3.wordpress.com
Όσοι διαμένουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και θέλουν κεφίρ, μπορούν να γράψουν μια αγγελία στην ομάδα Κομπούχα-Κεφίρ στο Facebook στη παρακάτω διεύθυνση: Ομάδα φίλων του κεφίρ στο Facebook

 

πηγη

http://mazi-xeri-xeri.blogspot.gr/2013/05/3.html
http://tastelab3.wordpress.com/2012/04/26/waterkefir/
https://www.facebook.com/groups/kombucha.kefir/

Related posts: