ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Βουτήξατε σε θάλασσες, ανεβοκατεβήτε καλντερίμια και σκαλιά, μπήκατε σε καΐκια, και τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας φάνηκαν γρήγορα στο σώμα και στη διάθεσή σας. Γυρίσατε στην πόλη πιο ευδιάθετοι και οπωσδήποτε σε καλύτερη φόρμα από ό,τι όταν φεύγατε για διακοπές. Όταν μπήκατε στο γραφείο, μόνο που δεν σας χειροκρότησαν. Και τώρα; Θα ξαναβουλιάξετε στην καρέκλα; Όχι. Αυτό το καλό σημείο στο οποίο φθάσατε ας γίνει το ξεκίνημα για μια καινούργια, πιο περιπατητική ζωή. Διότι το περπάτημα είναι η πιο ευχάριστη, εύκολη και οικονομική λύση για να παραμείνετε σε καλή φυσική κατάσταση και διάθεση.
ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ

• Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα και άλλες δύο ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο μπορούν να γυρίσουν το βιολογικό μας ρολόι πίσω 6-8 χρόνια.

• Ακόμη και 30 λεπτά ήπιου βαδίσματος την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους και στην αποτροπή της παχυσαρκίας.

• Το γρήγορο περπάτημα επί 45 λεπτά, τέσσερις φορές την εβδομάδα, συμβάλλει επίσης στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), βελτιώνει τη μνήμη και την πνευματική συγκέντρωση.

• Το περπάτημα, όπως και κάθε μορφή άσκησης, βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει ενδορφίνες, ουσίες που μειώνουν τον σωματικό και ψυχικό πόνο και προκαλούν ευφορία. Ακόμη και μια σύντομη καθημερινή βόλτα μπορεί να ωφελήσει.
• Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, προστατεύει από την οστεοπόρωση.

ΤΑ ΕΙΔΗ

Περίπατος: Ο διασκελισμός είναι σχετικά μικρός και αργός, το βάδισμα διακόπτεται από συχνές στάσεις και συνήθως διανύουμε 2-3 χιλιόμετρα την ώρα. Δρα αγχολυτικά, βοηθά στο κάψιμο ενός μικρού αριθμού θερμίδων και είναι ιδανική άσκηση για άτομα που δεν γυμνάζονται τακτικά, είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν περιττό βάρος και έντονα μυοσκελετικά προβλήματα –και ιδίως για όσους αναρρώνουν έπειτα από κάποιο πρόβλημα υγείας. Είναι η κατάλληλη άσκηση για καρδιοπαθείς.

Ζωηρό βάδισμα: Ο διασκελισμός είναι μέτριος και ο ρυθμός γρήγορος. Διανύουμε 3-4,5 χιλιόμετρα την ώρα και θεωρείται ιδανικός τρόπος άσκησης για άτομα με χαμηλή έως μέτρια φυσική κατάσταση. Σε αυτό το σημείο το βάδισμα αρχίζει να γίνεται ουσιαστική σωματική άσκηση.

Δυναμικό βάδισμα: Διανύουμε 4,5-7 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ο διασκελισμός είναι μεγάλος και η κίνηση στα χέρια έντονη. Αντενδείκνυται σε άτομα που έχουν προβλήματα υγείας και παχυσαρκίας.

Πεζοπορία: Όταν γίνεται σε έδαφος ανομοιογενές και με κλίσεις ονομάζεται hiking. Ο διασκελισμός είναι μεγάλος (όσο το επιτρέπει το έδαφος) και η ένταση αυξομειώνεται ανάλογα με την κλίση. Ο σκοπός είναι αποκλειστικά η άσκηση. Όταν το περπάτημα γίνεται με στόχο να γνωρίσουμε τη φύση και όχι να ασκηθούμε ονομάζεται trekking. Εδώ η κίνηση συνδυάζεται με εξερεύνηση και αναψυχή.

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ

• Όταν περπατάτε, κρατήστε το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα μπροστά.

• Οι ώμοι να είναι χαλαροί και προς τα πίσω.

• Κρατάτε σφιχτούς τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους μυς κατά τη διάρκεια του βαδίσματος.

• Ο διασκελισμός πρέπει να είναι φυσικός και να μη σας δυσκολεύει.

• Το πόδι να ακουμπά στο έδαφος πρώτα με τη φτέρνα και να ακολουθεί το υπόλοιπο πέλμα, με τα δάχτυλα να δίνουν την τελική ώθηση.

• Για να έχετε αποτελέσματα πρέπει ο περίπατος να διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά και να επαναλαμβάνεται 3-4 φορές την εβδομάδα.

• Το περπάτημα πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώσετε οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση.

• Τα μποτάκια πεζοπορίας δεν ενδείκνυνται για περπάτημα στην πόλη, διότι, λόγω βάρους, κουράζουν και καταπονούν τις κνήμες. Αν σκοπεύετε να περπατάτε με αργό ρυθμό, το καλύτερο είναι να διαλέξετε κάποιο ζευγάρι παπούτσια ειδικά για περπάτημα. Αν έχετε πιο υψηλούς στόχους, ίσως είναι καλύτερο να καταφύγετε σε υποδήματα για τρέξιμο.

πηγη

ΒΗΜagazino

Related posts:

test